Ο Μ. Νάιτ Σιάμαλαν, γεννήθηκε στις 6 Αυγούστου του 1970 στην Ινδία και πραγματοποίησε το σκηνοθετικό του ντεμπούτο το 1992, με την ταινία «Praying with Anger», στην οποία παράλληλα πρωταγωνιστούσε. Ωστόσο ήταν η τρίτη ταινία του «Έκτη Αίσθηση», που του χάρισε την παγκόσμια αναγνώριση, καθώς και δύο Υποψηφιότητες για Όσκαρ. Με αφορμή τα γενέθλιά του, αλλά και την κυκλοφορία του τρέιλερ της νέας του ταινίας, «Glass», επιχειρούμε ένα ταξίδι στην συγκεκριμένη τριλογία του δημιουργού.

Ads

«Ο Άφθαρτος» (Unbreakable – 2000)

Έπειτα από ένα συγκλονιστικό σιδηροδρομικό ατύχημα που θα αφήσει πίσω του 131 άψυχα σώματα, ο Ντέιβιντ Νταν (Μπρους Γουίλις), ένας απλός οικογενειάρχης και φύλακας ασφαλείας είναι ο μοναδικός επιζών. Όταν στην πορεία αρχίζει να καταλαβαίνει ότι το παραπάνω γεγονός δεν είναι το μόνο απ’ όσα του συμβαίνουν τελευταία που αντιστέκεται στην κοινή λογική, θα συναντήσει τυχαία τον Ιλάιζα Πρινς (Σάμιουελ Λ. Τζάκσον), έναν ιδιόμορφο χαρακτήρα και ειδήμονα σε ιστορίες κόμιξ, που θα επιχειρήσει να ρίξει φως στις ανεξήγητες καταστάσεις που συμβαίνουν γύρω του.

image

Ads

Στη συνέχεια της θρυλικής ταινίας «Έκτη Αίσθηση», ο Σιάμαλαν επανέρχεται με μία από τις καλύτερες ταινίες της φιλμογραφίας του, που ουσιαστικά αποτελεί το πρώτο μέρος μιας θεματικής τριλογίας, που συνεχίζει με το «Split» και ολοκληρώνεται με το  «Glass». Δράση, φαντασία και μεταφυσική, με ένα από τα πιο εκπληκτικά και ανατρεπτικά φινάλε, σε μια ταινία που εγκωμιάστηκε από κοινό και κριτικούς και πλέον θεωρείται μία από τις καλύτερες στο είδος της. Ένα μεταφυσικό θρίλερ, στο οποίο πρωταγωνιστούν οι Μπρους Γουίλις, Σάμιουελ Λ. Τζάκσον και Ρόμπιν Ράιτ Πεν

«Διχασμένος» (Split – 2016)

image

Ο ήρωας της ταινίας πάσχει από Διασχιστική Διαταραχή Προσωπικότητας (Διαταραχή Πολλαπλής Προσωπικότητας). Το βασικό χαρακτηριστικό της είναι η ύπαρξη μέσα στο ίδιο άτομο δύο ή περισσότερων ξεχωριστών προσωπικοτήτων (ταυτοτήτων ) ή καταστάσεων προσωπικότητας. Κάθε μία από αυτές τις προσωπικότητες έχει τον δικό της ιδιαίτερο τρόπο αντίληψης, συμπεριφοράς, σχέσεων με το περιβάλλον, τύπο αναμνήσεων, φυσικές αντοχές κτλ. Επίσης κάθε μια κυριαρχεί και ελέγχει τη συμπεριφορά του ατόμου σε διαφορετικές περιόδους. Η μετάβαση από τη μια προσωπικότητα στην άλλη συχνά είναι ξαφνική και απότομη και συχνά συνδέεται με κάποιο ψυχοκοινωνικό στρες. Οι προσωπικότητες συνήθως είναι ξεχωριστές η μία από την άλλη και εκφράζουν διαφορετικές μη συντεθειμένες πλευρές της ταυτότητας (αλλά και της μνήμης και της συνείδησης) του ατόμου.

Οι προσωπικότητες δίνουν διαφορετικά ονόματα στον εαυτό τους και μπορεί να αναφέρουν διαφορετικές ηλικίες, διαφορετικό φύλο κτλ. Η κάθε μια προσωπικότητα μπορεί να μη γνωρίζει την ύπαρξη των άλλων προσωπικοτήτων, μπορεί όμως και να γνωρίζει στοιχεία ή λεπτομέρειες των άλλων προσωπικοτήτων, να ακούει ή να βλέπει τι κάνουν και να έρχεται σε σύγκρουση μ’ αυτές. Άτομα με τη διαταραχή αυτή βιώνουν συχνά κενά της μνήμης που αντιστοιχούν στην κατάληψη του εαυτού από κάποια άλλη προσωπικότητα. Ένα άλλο σύμπτωμα της διαταραχής είναι η σοβαρή αμνησία, η οποία δεν μπορεί να ερμηνευτεί ως κοινή αφηρημάδα.

Ο σεναριογράφος, σκηνοθέτης και παραγωγός Μ. Νάιτ Σιάμαλαν επιστρέφει στον παλιό, καλό του εαυτό (Η Έκτη Αίσθηση, Άφθαρτος) μ’ ένα κλειστοφοβικό, ψυχολογικό θρίλερ για γερά νεύρα. Ο Τζέιμς Μακ Αβόι, σε μία από τις καλύτερες ερμηνείες της καριέρας του, είναι συγκλονιστικός στον ρόλο του Κέβιν, ενός νεαρού που πάσχει από διασχιστική διαταραχή προσωπικότητας με αποτέλεσμα να έχει 23 διαφορετικές και τελείως διακριτές μεταξύ τους προσωπικότητες. Όταν μια από τις 23 προσωπικότητές του κυριαρχεί, απάγει και φυλακίζει σ’ ένα σκοτεινό, υπόγειο δωμάτιο, τρία νεαρά κορίτσια, τότε μια 24η κρυμμένη προσωπικότητα, όμοια με τέρας, ετοιμάζεται να ξεπροβάλλει και να κλείσει τον κύκλο της απόλυτης παράνοιας. Πρωταγωνιστούν επίσης η Άνια Τέιλορ-Τζόι και η Μπέτι Μπάκλεϊ.

«Glass» (2019)

image

O Μ. Νάιτ Σιάμαλαν φέρνει μαζί δυο από τους πιο αναγνωρίσιμους χαρακτήρες της φιλμογραφίας του – τον Άφθαρτο από το 2000 και τον Διχασμένο από το 2016 – στο Glass, ένα εκρηκτικό, καινούργιο θρίλερ, που ακολουθεί τους κανόνες των κόμιξ. Από τον Άφθαρτο, ο Bruce Willis επιστρέφει ως David Dunn και ο Samuel L. Jackson ως Elijah Price, γνωστός και ως Mr. Glass. Μαζί τους αυτή τη φορά και ο James McAvoy, αναβιώνοντας τον ρόλο του Kevin Wendell Crumb και των πολλαπλών προσωπικοτήτων του που κατοικούν μέσα του, και η Anya Taylor-Joy ως Casey Cooke, η μοναδική που επέζησε της συνάντησης μαζί του.

Ακολουθώντας το φινάλε του Διχασμένου (Split), ο Glass βρίσκει τον Dunn να καταδιώκει τον Crumb σε μια σειρά από κλιμακωτές συναντήσεις, όπου η στιβαρή παρουσία του Price μοιάζει σαν ενός μαέστρου που φαίνεται να κρατάει μυστικά και για τους δυο. Μαζί τους στο cast, προσθέστε τους Spencer Clark και Charlayne Woodard από τον Άφθαρτο (Unbreakable), που ερμηνεύουν και πάλι τους ρόλους του γιού του Dunn και της μητέρας του, αντίστοιχα, αλλά και την βραβευμένη με Χρυσή Σφαίρα, Sarah Paulson (American Horror Story, The Post, 12 Years a Slave).

Η ταινία «Glass» (2019) του Μ. Νάιτ Σιάμαλαν, θα κυκλοφορήσει στις ελληνικές κινηματογραφικές αίθουσες, από την Πέμπτη 17 Ιανουαρίου του 2019, σε διανομή της εταιρείας Feelgood Entertainment.