Από το εξαιρετικό «Το Αλάτι της Γης» του Βιμ Βέντερς, για τον σπουδαίο φωτογράφο Σεμπαστιάο Σαλγκάδο, στο επίκαιρο «Πέντε Σπασμένες Κάμερες» από την Παλαιστίνη και από το «Χίλιες Φορές Καληνύχτα» με την Ζιλιέτ Μπινός, μέχρι το «Living The Light», για τον φωτογράφο Living the light. Τέσσερις αξιόλογες ταινίες μυθοπλασίας και τεκμηρίωσης, για τη σχέση Φωτογραφίας και Σινεμά.

Ads

«Η Φωτογραφία είναι αλήθεια. Το Σινεμά είναι αλήθεια είκοσι τέσσερις φορές το δευτερόλεπτο» – Ζαν-Λυκ Γκοντάρ

Στον συναρπαστικό, πολυδιάστατο και ενίοτε γεμάτο κινδύνους κόσμο των επαγγελματιών φωτογράφων στρέφει τον φακό της η Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης στο νέο της Αφιέρωμα προβολών με τίτλο «Φωτογραφία & Σινεμά: Καδράροντας τον κόσμο», το οποίο διοργανώνεται με την υποστήριξη του MΟΜus – Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης και θα πραγματοποιηθεί από την Κυριακή 24 Νοεμβρίου έως την Τετάρτη 27 Νοεμβρίου, στην αίθουσα Σταύρος Τορνές, στην Αποθήκη 1 στο Λιμάνι.

Στο πλαίσιο του αφιερώματος θα προβληθούν τέσσερις ταινίες:

Ads
  • Το βραβευμένο στο Φεστιβάλ Καννών του 2014 ντοκιμαντέρ «Το αλάτι της γης» με την υπογραφή των Χουλιάνο Ριμπέιρο Σαλγάδο και Βιμ Βέντερς
  • Το φιλμ «Πέντε σπασμένες κάμερες» των Εμάντ Μπουρνάτ και Γκάι Νταβίντι, η πρώτη παλαιστινιακή ταινία υποψήφια για Όσκαρ καλύτερου ντοκιμαντέρ
  • Η ταινία «Χίλιες φορές καληνύχτα» του Έρικ Πόπε με τη Ζιλιέτ Μπινός στον ρόλο μίας τολμηρής φωτογράφου
  • Το ντοκιμαντέρ «Living the light – Robby Müller» της Κλαιρ Πάιμαν, μία περιπλάνηση στο αρχείο του περίφημου διευθυντή φωτογραφίας Ρόμπερτ Μίλερ

image

Πρόγραμμα Προβολών
Κυριακή 24 Νοεμβρίου

21:00 Το αλάτι της γης (ντοκιμαντέρ)
Για την ταινία θα μιλήσει ο Γιώργος Κατσάγγελος, καθηγητής Φωτογραφίας της Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

Δευτέρα 25 Νοεμβρίου
21:00 Πέντε σπασμένες κάμερες (ντοκιμαντέρ) 
Για την ταινία θα μιλήσει ο Ηρακλής Παπαϊωάννου, επιμελητής MOMus – Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης

Τρίτη 26 Νοεμβρίου
21:00 Χίλιες φορές καληνύχτα
Για την ταινία θα μιλήσει ο Γρηγόρης Πασχαλίδης, καθηγητής Πολιτισμικών Σπουδών του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

Τετάρτη 27 Νοεμβρίου
21:00 Living the light – Robby Müller (ντοκιμαντέρ)
Για την ταινία θα μιλήσει η Μαρίνα-Αιμιλία Κοντού, δημοσιογράφος

Οι ταινίες του αφιερώματος

Το Αλάτι της Γης / The Salt of the Earth
(Γαλλία – Βραζιλία – Ιταλία, 2014)
Σκηνοθεσία: Χουλιάνο Ριμπέιρο Σαλγάδο, Βιμ Βέντερς / Juliano Ribeiro Salgado, Wim Wenders
Έγχρωμο – Ασπρόμαυρο, 110 λεπτά

image

Τρία χρόνια μετά το υπέροχο ντοκιμαντέρ – με την χρήση της τεχνολογίας του 3D – για τη σπουδαία Γερμανίδα χορογράφο Πίνα Μπάους, ο εμβληματικός Γερμανός σκηνοθέτης Βιμ Βέντερς, παρουσιάζει το νέο του δημιούργημα. Πρόκειται για το ντοκιμαντέρ «Το Αλάτι της Γης» (The Salt of the Earth), το οποίο συνυπογράφει με τον Τζουλιάνο Ριμπέιρο Σαλγκάντο, που περιγράφει τη ζωή και το έργο του καταξιωμένου Βραζιλιάνου φωτορεπόρτερ Σεμπαστιάο Σαλγάδο. Μέσα από μαγευτικά πλάνα, το φιλμ συνθέτει ένα συναρπαστικό καλειδοσκόπιο της ανθρώπινης υφηλίου, με όλες τις αντιφάσεις της.

Tα τελευταία 40 χρόνια, ο φωτογράφος Σεμπαστιάο Σαλγκάδο ταξιδεύει σε όλες τις ηπείρους καταγράφοντας τις αλλαγές της ανθρωπότητας. Έχει υπάρξει αυτόπτης μάρτυρας μεγάλων γεγονότων της πρόσφατης ιστορίας. Παρών σε πολέμους, λιμούς, κύματα προσφύγων και συνοδοιπόρος με ανθρώπους όλων των ειδών και χρωμάτων από διαφορετικές φυλές, ο Σαλγκάδο συνεχίζει να ταξιδεύει στον πλανήτη αναζητώντας παρθένα σημεία του, άγρια χλωρίδα και πανίδα και μεγαλοπρεπή μοναδικά τοπία σ’ ένα τεράστιο έργο καταγραφής της ομορφιάς του πλανήτη Γη.

Το «The Salt of the Earth» (Το Αλάτι της Γης), αποτελεί ένα από τα καλύτερα ντοκιμαντέρ του 2014. Μια συγκινητική ταινία που ξεπερνά κατά πολύ το θέμα της και μεταμορφώνεται σε σπουδή για τον άνθρωπο και το περιβάλλον του. Ένα πραγματικά εντυπωσιακό δημιούργημα που μέσα από αρμονικές εναλλαγές έγχρωμου και ασπρόμαυρου φιλμ, ταξιδεύει τον θεατή μαγικά, σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης. Το φιλμ παρουσιάστηκε στο 67ο Φεστιβάλ των Καννών στο πλαίσιο του “Un Certain Regard” (Ένα Κάποιο Βλέμμα), όπου και απέσπασε το Special Prize Award. Παράλληλα ήταν και ένα από τα πέντε Υποψηφία έργα για το Όσκαρ Καλύτερου Ντοκιμαντέρ.

Διαβάστε Επίσης:
Συνέντευξη με τον Βιμ Βέντερς με αφορμή το «Αλάτι της Γης»

Πέντε Σπασμένες Κάμερες / Five Broken Cameras
(Παλαιστίνη – Ισραήλ – Γαλλία – Ολλανδία, 2011)
Σκηνοθεσία: Εμάντ Μπουρνάτ – Γκάι Νταβίντι / Emad Burnat, Guy Davidi
Έγχρωμο – Ασπρόμαυρο, 94 λεπτά

image

Στο ντοκιμαντέρ «Πέντε Σπασμένες Κάμερες» – το οποίο είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε το 2012 στο 14ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης – ο Παλαιστίνιος αγρότης Εμάντ Μπουρνάτ έχει πέντε βιντεοκάμερες και κάθε μια τους αφηγείται ένα κομμάτι της ιστορίας ενός χωριού που αντιστέκεται στην κατασταλτική πολιτική του Ισραήλ. Ο Εμάντ ζει στο Μπιλ’ίν, ένα χωριό δυτικά της Ραμάλας στη Δυτική Όχθη. Με την πρώτη κάμερα καταγράφει πώς οι μπουλντόζες των Ισραηλινών ήρθαν και ξερίζωσαν τις ελιές το 2005. Από το Μπιλίν περνάει και το τείχος Ισραήλ – Γάζας, που διαχωρίζει τους ισραηλινούς οικισμούς από τους Παλαιστίνιους.

Ένα συγκλονιστικό ντοκιμαντέρ που καταγράφει και παρουσιάζει με μοναδική πιστότητα την καθημερινότητα και τις δυσκολίες της στη Δυτική Όχθη. Μία αυθεντική καταγραφή της μνήμης από τους δημιουργούς Γκάι Νταβίντι και Εμάντ Μπουρνάτ, που παραμένει ανεξίτηλη και διαχρονική στο πέρασμα του χρόνου. Βραβείο σκηνοθεσίας ντοκιμαντέρ στο Διεθνές Τμήμα του Φεστιβάλ του Σάντανς.

Χίλιες Φορές Καληνύχτα / 1.000 Times Good Night
(Νορβηγία – Ιρλανδία – Σουηδία, 2013)
Σκηνοθεσία: Έρικ Πόπε / Eric Poppe
Έγχρωμη, 117 λεπτά

image

H Ρεμπέκα (Ζιλιέτ Μπινός), είναι μία από τις πιο ικανές και δημοφιλείς φωτογράφους εμπόλεμων σκηνών. Σε μια αποστολή, ενώ φωτογραφίζει μια γυναίκα υπεύθυνη για βομβιστική επίθεση στην Καμπούλ, τραυματίζεται επικίνδυνα. Επιστρέφοντας πίσω στην οικογένειά της, άλλη μια βόμβα εκρήγνυται. Ο άντρας της Μάρκους (Νικολάι Κόστερ-Βαλντάου) και οι κόρες της, δεν μπορούν πλέον να αντέξουν τον φόβο και την αγωνία ενός ενδεχόμενου σοβαρότερου τραυματισμού της ή ακόμη και θανάτου της, σε κάποια αποστολή και της θέτουν το δίλημμα. Η Ρεμπέκα πρέπει πλέον να διαλέξει μεταξύ της δουλειάς και της οικογένειάς της. Εκείνη ορκίζεται στον άντρα της ότι δεν θα ταξιδέψει ποτέ πια σε εμπόλεμη ζώνη, παρόλα αυτά δυσκολεύεται να ζήσει μια φυσιολογική οικογενειακή ζωή και όταν κάποια στιγμή της προσφέρεται μια δουλειά αποφασίζει να πάει να φωτογραφίσει καταυλισμό προσφύγων στην Κένυα. Το πρότζεκτ θεωρείται τόσο ασφαλές που ακόμα και η κόρη της Ρεμπέκα, η Στεφ, έχει τη δυνατότητα να ταξιδέψει εκεί με τη μητέρα της. Θα καταφέρουν όμως να επιστρέψουν;

Ενδιαφέρουσα δημιουργία με καλό σενάριο, κι ένα φιλμ που εξελίσσεται σταδιακά και αναπνέει χάρη σε μία ακόμα σπουδαία ερμηνεία της πάντα γοητευτικής Γαλλίδας ηθοποιού, Ζιλιέτ Μπινός. Αξίζει να σημειώσουμε ότι ο Νορβηγός σκηνοθέτης Έρικ Πόουπ («Hawaii, Oslo») προτού στραφεί στο σινεμά, τη δεκαετία του ’80, δούλευε ως φωτογράφος σε πολεμικές ανταποκρίσεις και το σενάριο της ταινίας βασίζεται σε μεγάλο μέρος, στις εμπειρίες του.

Living the light – Robby Müller
(Ολλανδία – Γερμανία, 2018)
Σκηνοθεσία:  Κλαιρ Πάιμαν /  Claire Pijman
Έγχρωμο, 86 λεπτά

image

Η Κλαιρ Πάιμαν βυθίζεται στο προσωπικό αρχείο ενός εκ των σημαντικότερων διευθυντών φωτογραφίας του σύγχρονου σινεμά, του Ρόμπι Μίλερ.

Πληροφορίες
Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης – Αίθουσα Σταύρος Τορνές (Αποθήκη 1, Λιμάνι, τηλ. 2310-378404)
Γενική είσοδος: 4€ // CineΚάρταF: 3€ // CineΚάρταF Gold: Δωρεάν