Η εβδομάδα του Ρωσικού Κινηματογράφου στην Ελλάδα, θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη από το Σάββατο 21 έως και την Τρίτη 24 Μαΐου και στην Αθήνα από την Πέμπτη 26 έως και την Κυριακή 29 Μαΐου, στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος. Οι προβολές έχουν στόχο να συστήσουν στο κοινό τον ρωσικό πολιτισμό και να συμβάλλουν στη συνεργασία μεταξύ των Ρώσων και των Ελλήνων κινηματογραφιστών, καθώς και να ενισχύσουν τις σχέσεις των δύο κρατών. Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Ads

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της ετήσιας δραστηριότητάς του, υποστηρίζει τις προβολές της Εβδομάδας του Ρωσικού Κινηματογράφου στην Ελλάδα που θα πραγματοποιηθούν από το Σάββατο 21 έως και την Τρίτη 24 Μαΐου, στην Αίθουσα Παύλος Ζάννας του Ολύμπιον (πλ. Αριστοτέλους 10).

Η επίσημη έναρξη των εκδηλώσεων θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 20 Μαΐου στις 19:30 στο ξενοδοχείο Pomegranate Wellness Spa στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής, με την προβολή της ταινίας “Το τέλος μιας ωραίας εποχής” του Στανισλάβ Γκοβορούχιν.

Στο πλαίσιο της Εβδομάδας του Ρωσικού Κινηματογράφου στην Ελλάδα θα προβληθούν πέντε ταινίες του νέου ρωσικού κινηματογράφου, καθώς και ταινίες κινουμένων σχεδίων για τα παιδιά. Επιπλέον, στις προβολές θα δώσουν το «παρών» συντελεστές των ταινιών, σκηνοθέτες και ηθοποιοί, με τους οποίους το κοινό θα έχει την ευκαιρία να συνομιλήσει. Η είσοδος στις προβολές είναι ελεύθερη.

Ads

Αναλυτικά το Πρόγραμμα Προβολών στην Αίθουσα Παύλος Ζάννας του Ολύμπιον:

Σάββατο 21 Μαΐου
18:00 Κινούμενα σχέδια
18:15 Το εύρημα

Κυριακή 22 Μαΐου
18:00 Κινούμενα σχέδια
18:15 Η μάχη για τη Σεβαστούπολη

Δευτέρα 23 Μαΐου
18:00 Κινούμενα σχέδια
18:15 Η διόραση

Τρίτη 24 Μαΐου
18:00 Κινούμενα σχέδια
18:15 Ο ήρωας

Οι Ταινίες του Αφιερώματος:

Το τέλος μιας ωραίας εποχής (Ρωσία, 2015)
Σκηνοθεσία: Στανισλάβ Γκοβορούχιν. Με τους: Ιβάν Κολέσνικοφ, Σβετλάνα Χοντσένκοβα, Σέργι Γκαρμάς, Τόντορ Ντομπρονράβοφ, Ντμίτρι Αστραχάν. Ασπρόμαυρη, 95’.

image

O νεαρός δημοσιογράφος και συγγραφέας Αντρέι Λεντούλοφ, γνωστός για τις ειλικρινείς απόψεις, την ελευθερία της σκέψης και τις τολμηρές επιλογές του, αποδέχεται την πρόταση να μετακομίσει από την Πετρούπολη στο Ταλίν για να εργαστεί σε μια τοπική εφημερίδα. Μόλις φτάσει εκεί όμως, η πρώτη του δουλειά θα είναι να μπλεχτεί σε μια ερωτική ιστορία με την αρχισυντάκτριά του, Μαρίνα… 

Ο ήρωας (Ρωσία, 2015)
Σκηνοθεσία: Γιούρι Βασίλιεφ. Με τους: Ντίμα Μπιλάν, Σβετλάνα Ιβανόβα, Αλεξάντερ Μπαλούεφ, Γιουργίτα Γιούρκουτε, Μαράτ Μπασάρωφ, Ιουλία Περεσίλντ, Αλεξάντερ Ανταμπασιάν. Έγχρωμη, 96’.

image

Στις αρχές του 20ού αιώνα, μια βαθιά αγάπη γεννιέται ανάμεσα στη νεαρή κόμισσα Βέρα Τσερνισόβα και τον υπολοχαγό Αντρέι Ντολμάτοφ. Όλα δείχνουν ότι το ειδύλλιό τους θα οδηγήσει στον γάμο και σε μια ευτυχισμένη ζωή μαζί. Όμως, ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος, ως κεραυνός εν αιθρία, θα ανατρέψει όλα τους τα σχέδια.

Η μάχη για τη Σεβαστούπολη (Ουκρανία – Ρωσία, 2015)
Σκηνοθεσία: Σεργκέι Μοκρίτσκι. Με τους: Ιουλία Περεσίλντ, Γιεβγκένι Τσιγκάνοφ, Όλεγκ Βασιλκόφ. Έγχρωμη, 123’.

image

H πραγματική ιστορία της Λουντμίλα Παβλιτσένκο, η οποία ήταν η κορυφαία ελεύθερη σκοπευτής του Κόκκινου Στρατού. Μια γυναίκα, με το όνομα της οποίας στα χείλη τους πολεμούσαν οι Σοβιετικοί στρατιώτες, ενώ ο εχθρός την έψαχνε παντού. Όμως η πιο δύσκολη δοκιμασία της ζωής της θα αποδειχθεί ότι είναι η αγάπη…

Η διόραση (Ρωσία, 2015)
Σκηνοθεσία: Αλεξάντερ Κοτ. Με τους: Αλεξάντερ Γιατσένκο, Αγριπίνα  Στεκλόβα, Αντρέι  Μπιλζό, Φίλιπ Αβντέεφ. Έγχρωμη, 93’.

image

Η ιστορία ενός ανθρώπου που ξαφνικά χάνει την όραση του και αναγκάζεται να ξεκινήσει τη ζωή του από την αρχή. Ποτέ δεν θα μπορέσει να δει με τα ίδια του τα μάτια μια γυναίκα, που θα τον στηρίξει και θα τον βοηθήσει.

Το εύρημα (Ρωσία, 2015)
Σκηνοθεσία: Βίκτορ Ντεμέντ. Με τους: Αλεξέι Γκουσκόφ, Ναντέζντα  Μάρκινα, Αναστασία Σεβελέβα, Βαλέρι Σμιρνόφ, Μαρία Σόκοβα. Έγχρωμη, 98’.

image

Η ιστορία διαδραματίζεται στη σύγχρονη εποχή, σ’ ένα ξεχασμένο χωριό της ρωσικής τάιγκα. Ο ήρωας της ιστορίας βρίσκει ένα μωρό μέσα σε μια παρατημένη καλύβα του δύσβατου δάσους. Πολλές ημέρες περιπλανιέται στην τάιγκα με το μωρό στην αγκαλιά του, αγωνιζόμενος σκληρά για τη ζωή του παιδιού, ακόμα και για την ίδια την προσωπική του μοίρα. Η βαριά δοκιμασία που περνά ανατρέπει πλήρως και τις δικές του προσωπικές εκτιμήσεις, αλλά και τη νοοτροπία του.

Η Εβδομάδα του Ρωσικού Κινηματογράφου στην Ελλάδα διοργανώνεται στο πλαίσιο του έτους Ελλάδας στη Ρωσία 2016, στη Θεσσαλονίκη από τις 21 έως τις 24 Μαΐου και στην Αθήνα από τις 26 έως τις 29 Μαΐου, στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος, από τη ρωσική κινηματογραφική εταιρεία «Leda-Film», με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού της Ρωσικής Ομοσπονδίας, της Πρεσβείας της Ρωσίας στην Αθήνα και του Γενικού Προξενείου της Ρωσίας στη Θεσσαλονίκη.