Η Φανί Αρντάν, γεννήθηκε στις 22 Μαρτίου του 1949. Η σπουδαία Γαλλίδα ηθοποιός, έχει εμφανιστεί σε περισσότερες από πενήντα μεγάλου μήκους ταινίες και μεταξύ άλλων έχει τιμηθεί με το Βραβείο Σεζάρ Α’ Γυναικείου Ρόλου το 1997 για την ερμηνεία της στο φιλμ «Pédale douce». Με αφορμή τα γενέθλια της θυμόμαστε μία από τις πλέον χαρακτηριστικές ερμηνείες στην ταινία «Η Γυναίκα της Διπλανής Πόρτας», σκηνοθετήμένη ιδανικά από τον σύντροφό της, Φρανσουά Τρυφώ.

Ads

«Είναι ακατανόητη η επιθυμία ή η απροθυμία του να ερμηνεύσεις έναν ρόλο. Όταν παίρνω ένα σενάριο στα χέρια μου, δεν αναλύω τα πράγματα. Είμαι σαν ένας σκύλος στο δάσος, που οσφραίνεται κάτι και λέει, «Το θέλω». Μ’ αρέσει να είμαι ανοιχτή, να μην είμαι προκατειλημμένη για έναν ρόλο.» – Φανί Αρντάν

Η Γυναίκα της Διπλανής Πόρτας / La femme d’à côté / The Woman Next Door
Σκηνοθεσία: Φρανσουά Τρυφώ
Σενάριο: François Truffaut, Suzanne Schiffman, Jean Aurel
Πρωταγωνιστούν: Φανί Αρντάν, Ζεράρ Ντεπαρντιέ
Φωτογραφία: Γουίλιαμ Λουμπτσάνσκυ
Μουσική: Ζωρζ Ντελερί
Χώρα Παραγωγής: Γαλλία
Έτος Παραγωγής: 1981
Διάρκεια: 106 λεπτά

image

Ads

Η μαντάμ Ζουβ, ιδιοκτήτρια του τένις κλαμπ Γαλλικής επαρχίας, μας διηγείται μια τραγική ιστορία πάθους, που γνωρίζει μόνο εκείνη. Δύο πρώην εραστές ο Μπερνάρ (Ζεράρ Ντεπαρντιέ) και η Ματίλντ (Φανί Αρντάν), συναντιούνται ξανά τυχαία όταν μετακομίζουν στην ίδια γειτονιά.

Εκείνος, είναι εκπαιδευτής οδηγών πετρελαιοφόρων και ζει ευτυχισμένος με τη γυναίκα του Αρλέτ (Michèle Baumgartner) και τον μικρό τους γιο Τόμας (Olivier Becquaert). Μια μέρα, ένα νιόπαντρο ζευγάρι, ο Φιλίπ (Henri Garcin) και η Ματίλντ νοικιάζουν το διπλανό σπίτι.

image

Αυτή η ξαφνική επανένωση του πρώην ζευγαριού, που διατηρεί μυστική τη γνωριμία του, έχει σαν αποτέλεσμα την αναζωπύρωση της σχέσης τους. Μια σχέση εξεζητημένη και ακραία, που ισορροπεί μεταξύ αγάπης και μίσους και κρύβει ένα ένοχο και θυελλώδες παρελθόν. Μια διεισδυτική σπουδή στις ανθρώπινες σχέσεις και τον έρωτα, από τον δάσκαλο του είδους.

image

Η γοητευτική «Γυναίκα της Διπλανής Πόρτας», σε σκηνοθεσία και σενάριο του Φρανσουά Τρυφώ, αποτελεί μία από τις πιο χαρακτηριστικές δημιουργίες του καταξιωμένου σκηνοθέτη. Πρόκειται για μία από τις πιο δημοφιλείς και αισθησιακές ερωτικές ιστορίες του Κινηματογράφου. Ο Γάλλος δημιουργός, όντας θαυμαστής του Άλφρεντ Χίτσκοκ, χρησιμοποιεί εδώ αρκετά στοιχεία, όπως η ενοχή και το πάθος, αποτίοντας έμμεσα φόρο τιμής στο Σινεμά του σασπένς.

image

Υποψήφια για δύο βραβεία Ζέζαρ το 1982 η «Γυναίκα της Διπλανής Πόρτας» (The Woman Next Door / La femme d’à côté – 1981), αγαπήθηκε ιδιαίτερα τόσο από το κοινό, όσο και από τον δημιουργό της, ο οποίος εδώ συνεργάστηκε για πρώτη φόρα με την Φανύ Αρντάν, την μέλλουσα γυναίκα του.

Η έμπνευση γι’ αυτή την ερωτική ιστορία προήλθε από την τυχαία συνάντηση των δύο πρωταγωνιστών Αρντάν και Ντεπαρντιέ στα γαλλικά βραβεία Ζέζαρ. Εκεί ο σκηνοθέτης τους είδε να στέκονται δίπλα δίπλα και αποφάσισε να γράψει το σενάριο της συγκεκριμένης ταινίας.

image

Ο Τρυφώ για άλλη μια φορά τοποθετεί τις ερωτικές σχέσεις στο μικροσκόπιο για να αναδείξει τον παραλογισμό και την περιπλοκότητά τους κάτω από την κατά τ’ άλλα φυσιολογική επιφάνεια.

Η καταπληκτική φωτογραφία του Γουίλιαμ Λουμπτσάνσκυ και η αινιγματική μουσική του Ζωρζ Ντελερί («1900», Μπερτολούτσι) συνθέτουν ένα χιτσκοκικό σύμπαν, ακριβώς όπως το φαντάστηκε ο Γάλλος σκηνοθέτης.

Διαβάστε επίσης: