Η νέα δημιουργία της Μαριόν Βερνού (Marion Vernoux), είναι μία αισιόδοξη και γλυκιά ταινία για τη ζωή και τις κινητήριες δυνάμεις της, που σημείωσε μεγάλη εισπρακτική επιτυχία στη Γαλλία, με πρωταγωνίστρια την πάντα γοητευτική και σπουδαία ηθοποιό Φανί Αρντάν (Fanny Ardant).  Η διάσημη Γαλλίδα σταρ ερμηνεύει μοναδικά και με φυσική απλότητα την απαιτητική ηρωίδα της σε μία χαρακτηριστική γαλλική ταινία η οποία ακροβατεί ιδανικά, ανάμεσα στον κωμικό και στον δραματικό κόσμο της πρωταγωνίστριας μας και κατά συνέπεια της ίδιας της ζωής. Το φιλμ, είχαμε την ευκαιρία να το απολαύσουμε τον Μάρτιο στο πλαίσιο του 15ου Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου της Ελλάδας, ενώ πλέον κυκλοφορεί στις Κινηματογραφικές Αίθουσες σε διανομή της Feelgood Entertainment.

Ads

«Είναι ακατανόητη η επιθυμία ή η απροθυμία του να ερμηνεύσεις έναν ρόλο. Όταν παίρνω ένα σενάριο στα χέρια μου, δεν αναλύω τα πράγματα. Είμαι σαν ένας σκύλος στο δάσος, που οσφραίνεται κάτι και λέει, «Το θέλω». Την Καρολίν, τη λάτρεψα αμέσως. Και αγάπησα τη Μαριόν, όταν μου μίλησε για τον ρόλο. Μου δημιουργήθηκε η επιθυμία να την ερμηνεύσω, να μεταμορφωθώ στην ίδια, με όλα της τα χαρακτηριστικά, που ακόμα δεν γνώριζα. Μ’ αρέσει να είμαι ανοιχτή, να μην είμαι προκατειλημμένη για έναν ρόλο» Φανί Αρντάν

image

Η Caroline (Φανί Αρντάν) συνταξιοδοτήθηκε και έχει μια καινούρια ζωή μπροστά της. Έχει χρόνο να φροντίσει τα παιδιά της, τον σύζυγο και πάνω από όλα τον εαυτό της. Πολύ σύντομα όμως αντιλαμβάνεται ότι αυτό το είδος ελευθερίας είναι συνώνυμο της πλήξης, με αποκορύφωμα το δώρο γενεθλίων της, που δεν είναι άλλο από μία κάρτα μέλους σε ένα club συνταξιούχων…

Ads

 

Παραδόξως, εκεί θα έρθει σε επαφή με τον νεαρό καθηγητή πληροφορικής, ο οποίος σταδιακά υποκύπτει στη γοητεία της. Η Caroline θα βιώσει μια δεύτερη νεότητα, θα ερωτευτεί τον νεαρό άντρα, θα γευτεί πρωτόγνωρες εμπειρίες και θα επαναστατήσει, αιφνιδιάζοντας την οικογένεια της και τον περίγυρο της.

image

Η ταινία «Τα Καλύτερα Έρχονται» βασίζεται στο μυθιστόρημα της Φανί Σεζνέλ με τίτλο «Une Jeune Fille aux Cheveux Blancs» και η σκηνοθέτης Μαριόν Βερνού, αναφέρει χαρακτηριστικά: «Όταν διάβασα το βιβλίο, άρχισα ν’ αναρωτιέμαι: Πού μ’ αγγίζει αυτή η ιστορία; Μπορώ, ειλικρινά να σχετιστώ μαζί της; Εξάλλου, δεν είμαι αυτή η γυναίκα, δεν είμαι εξήντα ετών, ούτε ζω στην επαρχία ούτε είμαι οδοντίατρος… Παρ’ όλα αυτά, και για κάποιο διάστημα, τριγύριζε μέσα στο μυαλό μου η προσωπικότητα μιας εξηντάχρονης γυναίκας, της οποίας την ιστορία ήθελα να διηγηθώ, ακόμα κι αν δεν είχε τίποτα να επιδείξει.»

image

Μία ελπιδοφόρα δημιουργία από τη σκηνοθετίδα Μαριόν Βερνού (Marion Vernoux) που στο παρελθόν μας έχει παρουσιάσει ταινίες, όπως το «Love, etc.» του 1996 και το «Empty Days Empty Days» του 1999. Διότι αλήθεια ποιος είπε ότι η συνταξιοδότηση είναι το τέλος και όχι μία ολοκαίνουρια αρχή;

 

Η ταινία «Τα Καλύτερα Έρχονται» (Bright Days Ahead / Les Beaux Jours) σημείωσε εισπρακτική αλλά και καλλιτεχνική επιτυχία στη Γαλλία, με πρωταγωνίστρια βέβαια την πάντα γοητευτική και σπουδαία ηθοποιό Φανί Αρντάν (Fanny Ardant). Η δημοφιλής ηθοποιός που στο παρελθόν έχει πρωταγωνιστήσει σε θρυλικές ταινίες, όπως το «The Woman Next Door» (1981) και το «Confidentially Yours» (1983) και οι δύο σε σκηνοθεσία του σπουδαίου Φρανσουά Τρυφώ, αλλά και το «8 Women» του 2002, σε σκηνοθεσία του François Ozon, είναι κι εδώ υπεροχή, δίνοντας για ακόμη μία φορά τον καλύτερο της εαυτό, σ’ έναν απαιτητικό ρόλο.

image

Σχετικά με την επιλογή της Φανί Αρντάν στον πρωταγωνιστικό ρόλο, η η σκηνοθέτης Μαριόν Βερνού, σημειώνει: «Δε μου πέρασε αμέσως απ’ το μυαλό, μιας και το ερμηνευτικό της εύρος δεν συμπεριλαμβάνει χαρακτήρες παρορμητικούς και άτακτους. Ήξερα όμως ότι έψαχνα μια ηθοποιό όμορφη, χωρίς όμως να είναι υπερβολική με την εικόνα της. Και που θα δεχόταν να ενσαρκώσει έναν χαρακτήρα που πηγαίνει στο ΚΑΠΗ και θα είχε σκηνές με έναν άντρα πολύ πιο νέο από την ίδια… Και να αποδεχτεί ένα σενάριο όπου ακούγονται πολλές φορές οι λέξεις «γριά», «γηρατειά».. Δε θα κουραστώ να επαναλάβω ότι τα γηρατειά παραμένουν ένα ταμπού. Ευτυχώς, η Φανί, το βρήκε περισσότερο διασκεδαστικό παρά προσβλητικό. Κυρίως το να κατακτήσει αυτόν τον χαρακτήρα, ξεπερνώντας την προσωπική της κατάσταση. Έχω την αίσθηση ότι η καθοδήγηση ενός ηθοποιού ξεκινάει τη στιγμή που γίνεται η ανάγνωση του σεναρίου: Ακούγοντας τη Φανί, σκέφτηκα ότι έπρεπε να την κάνω να μιλάει πιο γρήγορα, μιας και ήθελα μια ταινία «ζωντανή». Στο τέλος, εκείνη μιλούσε μια οκτάβα υψηλότερα. Κι αυτό τα άλλαξε όλα! Η Φανί ήταν πανούργα, με την καλή έννοια. Με τον ρόλο, το έργο, τους συμπρωταγωνιστές, με τον τρόπο που κινούμαι, με το σύμπαν μου.»

image

Εκτός όμως από την Φανί Αρντάν, στην ταινία «Τα Καλύτερα Έρχονται» (Bright Days Ahead / Les Beaux Jours) πρωταγωνιστούν οι ηθοποιοί: Λοράν Λαφίτ, Πατρίκ Τσεσνέ, Ζαν Φρανσουά Στεβενίν, Φανί Κοτενσιόν, Μαρί Ριβιέρ και Φεντόρ Ατκίν.

 

Η ταινία «Τα Καλύτερα Έρχονται» (Bright Days Ahead / Les Beaux Jours) της Μαριόν Βερνού (Γαλλία – 2013) απέσπασε δύο Υποψηφιότητες Βραβείων Σεζάρ το 2014 στις κατηγορίες: Καλύτερης Ηθοποιού για τη Φανί Αρντάν και Καλύτερου Β’ Ανδρικού Ρόλου για τον Πατρίκ Τσεσνέ. Στη χώρα μας είχαμε την ευκαιρία να την παρακολουθήσουμε τον Μάρτιο στο πλαίσιο του 15ου Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου της Ελλάδας όπου και απέσπασε το Βραβείο Κοινού, ενώ πλέον κυκλοφορεί στις Κινηματογραφικές Αίθουσες σε διανομή της Feelgood Entertainment.

Έτος: 2013 | Χώρα: Γαλλία | Διάρκεια: 94 λεπτά | Σκηνοθεσία: Marion Vernoux | Σενάριο: Fanny Chesnel (novel), Marion Vernoux | Παίζουν: Fanny Ardant, Laurent Lafitte, Patrick Chesnais