Γεννημένη στις 6 Ιουλίου του 1980, η Εύα Γκαέλ Γκριν ξεκίνησε την καριέρα της στο θέατρο, προτού κάνει το ντεμπούτο της στον κινηματογράφο με την ταινία του Μπερνάρντο Μπερτολούτσι, «Οι Ονειροπόλοι» το 2003. Το 2006 βραβεύτηκε με το Βραβείο BAFTA Ανερχόμενου Αστεριού – Rising Star Award. Με αφορμή τα γενέθλιά της, παρουσιάζουμε πέντε από τις πιο χαρακτηριστικές ερμηνείες της αξιόλογης Γαλλίδας ηθοποιού.

Ads

«Οι Ονειροπόλοι» (The Dreamers – 2003) του Μπερνάρντο Μπερτολούτσι

image

Μία ιστορία εσωτερικής ανακάλυψης καθώς τρεις φοιτητές δοκιμάζουν τα όριά τους.. Τον Μάη του 1968 ένας νεαρός Αμερικανός βρίσκεται στο Παρίσι περνώντας ατέλειωτες ώρες στην παρισινή Ταινιοθήκη. Γνωρίζει δύο πανέμορφα αδέλφια, τον Τεό και την Ιζαμπέλ και βιώνουν μαζί στο σπίτι των τελευταίων τη δική τους σεξουαλική επανάσταση όσο τα επεισόδια μαίνονται στους δρόμους. Σινεφιλία κι ερωτικά παιχνίδια υπό τη σκιά των πολιτικών εξελίξεων του Μάη. Πρωταγωνιστούν: Έντνα Περβάιανς, Μάικλ Πιτ, Λουί Γκαρέλ, Έυα Γκριν, Ρόμπιν Ρενούτσι. Πρόκειται για το κινηματογραφικό ντεμπούτο της Έυα Γκριν, υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες του Μπερνάρντο Μπερτολούτσι. Η ταινία είναι βασισμένη στο μυθιστόρημα του Γκίλμπερτ Ανταίρ, The Holy Innocents.

«Αμαρτωλή Πόλη: Η Κυρία Θέλει Φόνο» (Sin City: A Dame to Kill For – 2014) των Φρανκ Μίλερ και Ρόμπερτ Ροντρίγκεζ

Ads

image

Σε μια πόλη που δεν υπάρχει δικαιοσύνη, οι απεγνωσμένοι αναζητούν εκδίκηση και αδίστακτοι δολοφόνοι διασταυρώνονται στο διάσημο κλαμπ Pecos. Η ταινία ανοίγει με το «Just Another Saturday Night», όπου ο Μαρβ (Μίκυ Ρουρκ) βρίσκει τον εαυτό του στη μέση μιας σφαγής και προσπαθεί να θυμηθεί τα γεγονότα που προηγήθηκαν. Η ιστορία «The Long, Bad Night» , φέρνει το Τζόνι, έναν υπερόπτη τζογαδόρο (Τζόζεφ Γκόρντον Λέβιτ) αντιμέτωπο με τον πιο αιμοσταγή κακό της Αμαρτωλής Πόλης, το γερουσιαστή Ρόαρκ (Παόυερς Μπουθ). Η κεντρική ιστορία «Η Κυρία Θέλει Φόνο» (A Dame To Kill For), ακολουθεί τον Ντουάιτ ΜακΚάρθι (Τζος Μπρόλιν) στην τελική του αναμέτρηση με τη γυναίκα των ονείρων του, αλλά και χειρότερο εφιάλτη του, την Έιβα Λορντ (Έβα Γκριν). Στον απόηχο της αυτοκτονίας του Τζον Χάρτιγκαν (Μπρους Γουίλις), η ταινία κλείνει με το «Nancy’s Last Dance» και την ορκισμένη για εκδίκηση Νάνσυ Κάλλαχαν (Τζέσικα Άλμπα). Πρωταγωνιστούν: Τζόζεφ Γκόρντον Λέβιτ, Μπρους Γουίλις, Τζούνο Τεμπλ, Εύα Γκριν, Τζέσικα Άλμπα, Μίκι Ρουρκ, Ροζάριο Ντόσον, Τζος Μπρόλιν, Ρέι Λιότα, Στέισι Κιτς, Πάουερς Μπουθ, Τζέιμι Κινγκ, Τζέρεμι Πίβεν, Τζέιμι Τσανγκ, Lady Gaga.

Από το εικονογραφημένο μυθιστόρημα του Φρανκ Μίλλερ «Η Κυρία Θέλει Φόνο», Εκδόσεις Μαμούθ. Ο Φρανκ Μίλλερ και ο Ρόμπερτ Ροντρίγκεζ συναντιούνται ξανά για να δώσουν ζωή στα εικονογραφημένα μυθιστορήματα. Όταν άνοιξε η Αμαρτωλή Πολή (Sin City) τον Απρίλιο του 2005, για πρώτη φορά στην ιστορία του κινηματογράφου, μια ταινία γυριζόταν εξ ολοκλήρου σε πράσινη οθόνη, κι έφερνε με τέτοια οπτική τελειότητα ένα εικονογραφημένο μυθιστόρημα στην μεγάλη οθόνη. Ισχυρές γυναίκες, ελαττωματικοί ήρωες, άθλιοι κακοποιοί – όλοι συνέβαλλαν στην άμεση απαίτηση του κοινού για σίκουελ. Κάποιες από τις ιστορίες της δεύτερης ταινίας είναι πρίκουελ αυτών της πρώτης. Χαρακτήρες που έχουν πεθάνει στο Sin City, όπως ο Μαρβ, η Γκόλντι και ο Χάρντιγκαν επιστρέφουν στην οθόνη. Προσπαθώντας να εξηγήσει το χρονοδιάγραμμα ο Μίλλερ αναφέρει: «Έχω την τάση να παίζω με το χρόνο στα βιβλία μου, όπως και τώρα στην ταινία. Μεταφέρομαι από μία χρονική στιγμή στην άλλη αφήνοντας την αίσθηση ότι οι ήρωες επιστρέφουν στη ζωή, ενώ το μόνο που έχω κάνει είναι να γυρίσω πίσω στο χρόνο.»

«Η Αίσθηση του Ερωτα» (Perfect Sense – 2011)  του Ντέιβιντ Μακένζι

image

Η Σούζαν είναι μία επιστήμονας, που αναζητά απαντήσεις σε σημαντικές ερωτήσεις. Τόσο σημαντικές, που έχει εγκαταλείψει άλλα εξίσου σημαντικά πράγματα, όπως η αγάπη, έως ότου γνωρίσει τον Μάικλ, έναν ταλαντούχο σεφ. Όλα αλλάζουν ξαφνικά. Ενώ η Σούζαν και ο Μάικλ αρχίζουν να βιώνουν πρωτόγνωρα συναισθήματα, σε ολόκληρο τον πλανήτη ο κόσμος αισθάνεται επίσης περίεργα, κάτι επηρεάζει τις αισθήσεις. Η Σούζαν και ο Μάιλ επιβιβάζονται σε μια συναισθηματική περιπέτεια, βιώνοντας στιγμές αγνής σύνδεσης. Είναι επειδή ερωτεύονται ή επειδή καταρρέει ο κόσμος γύρω τους; Μια ματιά στο τι σημαίνει να αγαπάς και να αγαπιέσαι σ’ αυτούς τους ταραχώδεις καιρούς.

Πρωταγωνιστούν: Γιούαν Μακ Γκρέγκορ, Έβα Γκριν, Γιούεν Μπρέμνερ, Στίβεν Ντιλέιν, Ντένις Λώσον, Κόννι Νίλσεν. Ο σκηνοθέτης των «Young Adam / Ο Νεαρός Αδάμ», «Hallam Foe / Ημερολόγιο ενός Ρομαντικού Ηδονοβλεψία» και «Ζιγκολό / Spread», επιχειρεί ένα νέο είδος κινηματογράφου για εκείνον, έχοντας στο πλευρό του ένα πολύ δυνατό καστ ηθοποιών:

«Η ταινία αφορά την καθημερινότητα. Μιλά για το πως οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν τις τρομερές αλλαγές στη ζωή τους, παρά την ίδια την καταστροφή. Αυτό το στοιχείο είναι που βρήκα εξαιρετικά προκλητικό με αυτή την ιστορία. Συμφωνήσαμε ότι θέλαμε μια ποιητική εκδοχή της ιστορίας, παρά μία κατακλυσμένη με ειδικά εφέ. Θα μπορούσε να ανασχεδιαστεί ως μια χολιγουντιανή υπερπαραγωγή αν θα θέλαμε. Προτιμήσαμε να την κρατήσουμε μινιμαλιστική, να αποφύγουμε τις ανατροπές και τα κόλπα. Να προωθήσουμε το ρομαντισμό. Το ένστικτο μου, μου έλεγε να μην το μεγιστοποιήσουμε, γιατί η ιστορία είναι μεγαλειώδης από μόνη της.»

«Μις Πέρεγκριν Στέγη για Ασυνήθιστα Παιδιά» (Miss Peregrine’s Home for Peculiar Children – 2016) του Τιμ Μπάρτον

image

Από τον οραματιστή σκηνοθέτη Τιμ Μπάρτον έρχεται μια ιστορία, βασισμένη στο ομώνυμο μπεστ σέλερ μυθιστόρημα. Όταν ο πολυαγαπημένος παππούς του Τζέικ τού αφήνει στοιχεία για ένα μυστήριο που διατρέχει διαφορετικούς κόσμους και εποχές, ο Τζέικ βρίσκει ένα μαγικό μέρος γνωστό ως Μις Πέρεγκριν  Στέγη για Ασυνήθιστα Παιδιά. Αλλά τα μυστήρια και οι κίνδυνοι μεγαλώνουν όταν γνωρίζει τους ενοίκους και μαθαίνει για τις ειδικές τους δυνάμεις… και τους παντοδύναμους εχθρούς τους. Τελικά, ο Τζέικ ανακαλύπτει ότι μοναχά το δικό του «ασυνήθιστο χάρισμα» μπορεί να σώσει τους νέους του φίλους.

Ο Αμερικανός δημιουργός, δύο χρόνια από το φιλμ «Μεγάλα Μάτια» (Big Eyes – 2014) – Χρυσή Σφαίρα για την ερμηνεία της Έιμι Άνταμς – επιστρέφει δυναμικά. Ο αγαπημένος παραμυθάς του Χόλιγουντ, ζωντανεύει στην μεγάλη οθόνη το βιβλίο του Ράνσομ Ριγκς: «Μις Πέρεγκριν Στέγη για Ασυνήθιστα Παιδιά» (Miss Peregrine’s Home for Peculiar Children). Πρωταγωνιστεί ο νεαρός Έισα Μπάτερφιλντ, η σαγηνευτική Εύα Γκριν και ο καταξιωμένος Σάμιουελ Λ. Τζάκσον.

«Όταν με προσέγγισαν αρχικά για να σκηνοθετήσω το «Μις Πέρεγκριν – Στέγη για Ασυνήθιστα Παιδιά», μου έδωσαν μια σύνοψη του μυθιστορήματος με όλες τις φωτογραφίες που είχε το βιβλίο. Με ρούφηξαν και με στοίχειωσαν αυτόματα οι μυστηριώδεις εικόνες της ιστορίας που έγραψε ο Ράνσομ Ριγκς και ήξερα από την πρώτη στιγμή πως θέλω πολύ να διηγηθώ κι εγώ την ιστορία αυτών των παιδιών. Ένα κορίτσι, πιο ελαφρύ κι από τον άνεμο, ένα αγόρι στο στομάχι του οποίου κατοικούν μέλισσες, μια γυναίκα που μεταλλάχθηκε σε πτηνό – ήταν ξεκάθαρα ένας κόσμος τον οποίο ήθελα να εξερευνήσω. Έτσι έκανα μια ταινία για όλους αυτούς.» – Τιμ Μπάρτον

«Μια Αληθινή Ιστορία» (D’après une histoire vraie / Based on a True Story – 2017) του Ρομάν Πολάνσκι

image

Η Ντελφίν είναι η συγγραφέας ενός best-seller, μιας ιδιαίτερα προσωπικής νουβέλας, αφιερωμένης στην μητέρα της. Εξουθενωμένη από τις αμέτρητες υποχρεώσεις και εύθραυστη εξαιτίας των αναμνήσεων της, η Ντελφίν βασανίζεται από ανώνυμα γράμματα που την κατηγορούν ότι έχει ρίξει την οικογένεια της στα λιοντάρια. H συγγραφέας βρίσκεται σε τέλμα ενώ παραλύει μόνο με την ιδέα ότι θα πρέπει να γράψει ξανά. Μέχρι που στον δρόμο της συναντά την Ελ, μια νέα γοητευτική, έξυπνη και διαισθητική γυναίκα. Την καταλαβαίνει καλύτερα από όλους με αποτέλεσμα η Ντελφίν να αναπτύξει ιδιαιτέρα αισθήματα για την Ελ, να την εμπιστεύεται τυφλά και να της ανοίγεται. Μέχρι που θα φτάσει η Ελ όταν μετακομίσει στο διαμέρισμα της Ντελφίν; Έχει έρθει για να συμπληρώσει ένα κενό ή για να δημιουργήσει ένα νέο; Για να δώσει στην Ντελφίν κίνητρο ή για να της κλέψει την ζωή;

Βασισμένη στη ομώνυμη νουβέλα της Delphine de Vigan – κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις Utopia – η νέα ταινία του Ρομάν Πολάνσκι, «Μια Αληθινή Ιστορία», συνδυάζει το δράμα με το μυστήριο και το θρίλερ. Πρωταγωνιστούν: Εμανουέλ Σενιέ, Εύα Γκριν, Βίνσεντ Περέζ. Το υπέροχο μουσικό σκορ υπογράφει ο βραβευμένος με Όσκαρ ελληνικής καταγωγής, Γάλλος συνθέτης, Αλεξάντρ Ντεσπλά.