Ο Αμερικανός σκηνοθέτης Τιμ Μπάρτον, δύο χρόνια από το φιλμ «Μεγάλα Μάτια» (Big Eyes – 2014) – Χρυσή Σφαίρα για την ερμηνεία της Έιμι Άνταμς – επιστρέφει δυναμικά. Ο αγαπημένος παραμυθάς του Χόλιγουντ, ζωντανεύει στην μεγάλη οθόνη το βιβλίο του Ράνσομ Ριγκς: «Μις Πέρεγκριν Στέγη για Ασυνήθιστα Παιδιά» (Miss Peregrine’s Home for Peculiar Children). Πρωταγωνιστεί ο νεαρός Έισα Μπάτερφιλντ, η σαγηνευτική Εύα Γκριν και ο καταξιωμένος Σάμιουελ Λ. Τζάκσον.

Ads

Από τον οραματιστή σκηνοθέτη Τιμ Μπάρτον έρχεται μια ιστορία, βασισμένη στο ομώνυμο μπεστ σέλερ μυθιστόρημα. Όταν ο πολυαγαπημένος παππούς του Τζέικ τού αφήνει στοιχεία για ένα μυστήριο που διατρέχει διαφορετικούς κόσμους και εποχές, ο Τζέικ βρίσκει ένα μαγικό μέρος γνωστό ως Μις Πέρεγκριν  Στέγη για Ασυνήθιστα Παιδιά. Αλλά τα μυστήρια και οι κίνδυνοι μεγαλώνουν όταν γνωρίζει τους ενοίκους και μαθαίνει για τις ειδικές τους δυνάμεις… και τους παντοδύναμους εχθρούς τους. Τελικά, ο Τζέικ ανακαλύπτει ότι μοναχά το δικό του «ασυνήθιστο χάρισμα» μπορεί να σώσει τους νέους του φίλους.

image

«Όταν με προσέγγισαν αρχικά για να σκηνοθετήσω το «Μις Πέρεγκριν – Στέγη για Ασυνήθιστα Παιδιά», μου έδωσαν μια σύνοψη του μυθιστορήματος με όλες τις φωτογραφίες που είχε το βιβλίο. Με ρούφηξαν και με στοίχειωσαν αυτόματα οι μυστηριώδεις εικόνες της ιστορίας που έγραψε ο Ράνσομ Ριγκς και ήξερα από την πρώτη στιγμή πως θέλω πολύ να διηγηθώ κι εγώ την ιστορία αυτών των παιδιών. Ένα κορίτσι, πιο ελαφρύ κι από τον άνεμο, ένα αγόρι στο στομάχι του οποίου κατοικούν μέλισσες, μια γυναίκα που μεταλλάχθηκε σε πτηνό – ήταν ξεκάθαρα ένας κόσμος τον οποίο ήθελα να εξερευνήσω. Έτσι έκανα μια ταινία για όλους αυτούς.» – Τιμ Μπάρτον

Ads

image

Στην ταινία «Μις Πέρεγκριν Στέγη για Ασυνήθιστα Παιδιά» (2016), πρωταγωνιστούν οι ηθοποιοί: Έισα Μπάτερφιλντ, Εύα Γκριν, Σάμιουελ Λ. Τζάκσον, Έλα Περνέλ, Άλισον Τζάνεϊ. Το σενάριο έχει διασκευάσει η Jane Goldman και βασίζεται στο ομώνυμο βιβλίο του Ράνσομ Ριγκς. Ο συγγραφέας του Νο1 μπεστ σέλερ μυθιστορήματος των New York Times, αναφέρει χαρακτηριστικά:

image

«Θα ήταν  τιμή μου ακόμη κι αν μια ιστορία μου ενέπνεε τον Τιμ Μπάρτον να κάνει απλώς μια ζωγραφιά σε χαρτοπετσέτα. Το να στέκομαι σε απόσταση αναπνοής και να τον παρακολουθώ να βάζει όλο του το είναι στην ταινία που εμπνεύστηκε από το βιβλίο μου, είναι μια από τις πιο συναρπαστικές εμπειρίες της ζωής μου. Δεν θα μπορούσα να είμαι πιο ενθουσιασμένος ούτε αν είχα ηλεκτρόδια στα δάχτυλα των ποδιών μου!»

image

Ο ταλαντούχος παραμυθάς του Χόλιγουντ, επιστρέφει στα αγαπημένα του μονοπάτια. Το πρώτο μέρος της ταινίας θυμίζει τις παλιές καλές δημιουργίες του σκηνοθέτη. Όμορφη ατμόσφαιρα (που ενισχύεται από τη σωστή χρήση του 3D) και χαρακτήρες που οδηγούν με ασφάλεια το έργο – ξεχωρίζει ο νεαρός πρωταγωνιστής Έισα Μπάτερφιλντ και ο βετεράνος Τέρενς Σταμπ, ενώ ο Chris O’Dowd (The IT Crowd) μένει μακριά από τον καλό του εαυτό – έστω κι αν καθυστερεί η εμφάνιση της Εύα Γκριν, που δικαίως κλέβει την παράσταση.

image
 

Τα προβλήματα ξεκινούν στο δεύτερο μέρος, όταν μοιραία το σενάριο δίνει τη θέση του στην περιπέτεια και στη δράση. Αλλά ακόμα κι εκεί, έστω και την ύστατη στιγμή – ενοχλητικά μικρή η παρουσία της σπουδαίας Τζούντι Ντεντς – το φιλμ καλείται να σώσει ο πολύπειρος Σάμιουελ Λ. Τζάκσον, που με το σαρκαστικό του χιούμορ και τη φρεσκάδα του, δίνει νόημα στις κουραστικές σκηνές καταδίωξης.

 

Το μήνυμα του Σάμιουελ Τζάκσον στους Έλληνες θεατές για το φιλμ, «Μις Πέρεγκριν Στέγη για Ασυνήθιστα Παιδιά»:

 

 
Ο Τιμ Μπάρτον (Tim Burton), είναι ένας από τους πιο ταλαντούχους και δραστήριους σκηνοθέτες και παραγωγούς του Χόλιγουντ, έχοντας γυρίσει ταινίες πολλών ειδών, από κινούμενα σχέδια μέχρι ταινίες δράσης. Το όνομά του έχει συνδεθεί άρρηκτα με ταινίες όπως: “Dark Shadows”, “Alice in Wonderland”, “Sweeney Todd” καθώς και παλαιότερες κλασσικές δημιουργίες όπως: “Ed Wood”, “Big Fish”, “Planet of the Apes”, “Edward Scissorhands” κ.α.

image

Παράλληλα όμως είναι σημαντική η συμβολή του και η βοήθεια που έχει προσφέρει στην εξέλιξη του Animation, με σκοπό να αναζωογονηθεί και να εξελιχθεί περαιτέρω η τεχνική του stop-motion σινεμά. Ξεκινώντας το 1993 με το “The Nightmare Before Christmas” του Henry Selick και συνεχίζοντας με τα δικά του φιλμ, το 2005 με το “Corpse Bride” και το 2012 με το “Frankenweenie”.

image

Η πιο πρόσφατη του δημιουργία είναι τα «Μεγάλα Μάτια» (Big Eyes) του 2014. Το φιλμ επικεντρώνεται στην αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας σ’ ένα σκάνδαλο που συγκλόνισε την παγκόσμια καλλιτεχνική – και όχι μόνο – κοινότητα, πίσω στις δεκαετίες του 50’ και του 60’. Υπέροχοι στους πρωταγωνιστικούς ρόλους, η Έιμι Άνταμς και ο Κριστόφ Βαλτς. Το φιλμ απέσπασε τρεις υποψηφιότητες στις Χρυσές Σφαίρες, κερδίζοντας τελικά στην Κατηγορία: Καλύτερου ‘Α Γυναικείου Ρόλου – Κωμωδία ή Μιούζικαλ (Έιμι Άνταμς).

image

Έτος: 2016 | Xώρα: Ηνωμένο Βασίλειο, Βέλγιο, Η.Π.Α. | Διάρκεια: 93 λεπτά | Σκηνοθεσία: Tim Burton | Σενάριο: Ransom Riggs (based upon the novel written by), Jane Goldman (screenplay) | Παίζουν: Eva Green, Asa Butterfield, Samuel L. Jackson, Judi Dench, Chris O’Dowd, Terence Stamp.