Βασισμένος σε πραγματικά γεγονότα, ο Υποψήφιος για Όσκαρ, Καναδός σκηνοθέτης Ζαν-Μαρκ Βαλέ, παρουσιάζει μία σπουδαία και διαχρονική ταινία, για την αγωνιώδη προσπάθεια των ασθενών του ιού AIDS, να προμηθευτούν τα απαραίτητα φάρμακα τους, στις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς ένα επαίσχυντο εμπόριο φαρμάκων και ελπίδας δρα ανεξέλεγκτο. Εξαιρετικοί στους πρωταγωνιστικούς ρόλους οι Μάθιου ΜακΚόναχι και Τζάρεντ Λέτο, που βραβεύτηκαν και οι δύο με Όσκαρ για τις αξέχαστες ερμηνείες τους. Η ταινία «Dallas Buyers Club» είναι διαθέσιμη δωρεάν στην διαδικτυακή ταινιοθήκη της ERTFLIX.

Ads

«Σε κάθε ταινία μου προσπαθώ να αιχμαλωτίσω την πραγματικότητα, να είμαι ειλικρινής και να αναδείξω αυθεντικές στιγμές στη μεγάλη οθόνη. Με τους ηθοποιούς εξερευνούμε το συναισθηματικό φορτίο της κάθε σκηνής και προσπαθούμε να δώσουμε τον σωστό ρυθμό. Σε αυτή την ταινία έπρεπε να πετύχουμε απότομες συναισθηματικές μεταπτώσεις.» – Ζαν-Μαρκ Βαλέ

Γέννημα θρέμμα Τεξανός, ο Ron Woodroof (Μάθιου Μακόναχι) είναι ηλεκτρολόγος και καουμπόι σε ροντέο. Παράλληλα όμως διάγει έκλυτο βίο χωρίς καμία έγνοια για την επόμενη μέρα. Το 1985, ο Ron αιφνιδιάζεται και σοκάρεται, όταν μετά από εξετάσεις οι γιατροί των ενημερώνουν ότι πάσχει από τον ιό H.I.V. και του δίνουν μόνο 30 μέρες ζωής.

image

Ads

Όμως, ο Ron δεν είναι διατεθειμένος να δεχτεί αυτή τη θανατική ποινή. Μετά από υπερεντατική έρευνα που διεξάγει μόνος του, ανακαλύπτει ότι υπάρχει έλλειψη πιστοποιημένων φαρμάκων και θεραπειών στις Ηνωμένες Πολιτείες. Αποφασίζει τότε να περάσει τα σύνορα και φτάνει στο Μεξικό, αγνοώντας τις οδηγίες του γιατρού του.

Παρ’ όλο που είναι ομοφοβικός, ο Ron συνασπίζεται με έναν αναπάντεχο σύμμαχο. Έναν επίσης οροθετικό τρανσέξουαλ (Τζάρεντ Λέτο) που μοιράζονται το ίδιο πάθος για τη ζωή. Οι δυο τους διακρίνονται για το επιχειρηματικό τους πνεύμα και ιδρύουν ένα κλαμπ, όπου οι οροθετικοί έχουν πρόσβαση σε φάρμακα με μηνιαία συνδρομή.

image

Βασισμένη σε πραγματικά περιστατικά, η ταινία του Ζαν Μαρκ Βαλέ καταφέρνει να αποδώσει με πειστικότητα και χωρίς μελοδραματισμούς ένα δύσκολο κοινωνικό θέμα. Μεγάλο ατού της ταινίας του Καναδού σκηνοθέτη, εκτός από το καλό σενάριο, είναι κυρίως οι ερμηνείες, από τους δύο βασικούς πρωταγωνιστές, Μάθιου Μακόναχι και Τζάρεντ Λέτο.

«Απίστευτα ανθρώπινη, χωρίς συναισθηματισμούς. Δεν είχα ξαναδιαβάσει σενάριο που να αντιμετωπίζει το θέμα από αυτή την οπτική. Ο Ron είναι αυθεντικός και έφερε τα πάνω κάτω. Έκανε θόρυβο. Και είπα ότι θέλω να πω την ιστορία του» σχολιάζει ο ηθοποιός Μάθιου Μακόναχι και συνεχίζει:

image

«Το πρώτο πράγμα που έκανα ως ηθοποιός ήταν να υποκλιθώ ταπεινά στο κείμενο. Ο σκηνοθέτης κι εγώ νιώσαμε ότι είχαμε μία άγρια και τρελή ιστορία που ήταν ροκ με πολύ συναίσθημα και χιούμορ, με ειρωνεία την οποία δεν έπρεπε με τίποτα να αποσιωπήσουμε. Η σκέψη ήταν ότι αν είναι ανθρώπινη, θα δουλέψει. Ο τρόπος που προσέγγισα τον χαρακτήρα ήταν ότι δεν ξέχασα στιγμή πως ήταν πρώτα από όλα επιχειρηματίας, ένας άντρας που έκανε τα απαραίτητα για να επιβιώσει. Αργότερα, έγινε ένας σταυροφόρος με σκοπό, αλλά χωρίς να το πολυκαταλάβει και ο ίδιος. Βοήθησε να σωθούν πολλοί άνθρωποι και ακόμα και αν το έκανε για εγωιστικούς λόγους, αυτός το έκανε.»

Το «Dallas Buyers Club» του Ζαν Μαρκ Βαλέ, ήταν Υποψήφιο για έξι Όσκαρ και κατάφερε τελικά να αποσπάσει τρία, στις Κατηγορίες: Ά Ανδρικού Ρόλου για τον Μάθιου ΜακΚόναχι, ‘Β Ανδρικού Ρόλου για τον Τζάρετ Λέτο, καθώς και το Όσκαρ Καλύτερου Μακιγιάζ.

image

ERTFLIX

Μία ιδιαίτερα αξιόλογη πρόταση έρχεται να καταθέσει το ERTFLIX, για τις δύσκολες ημέρες του δεύτερου lockdown που βιώνουμε, προτείνοντας μας 30 νέες ταινίες οι οποίες διατίθενται δωρεάν και με ελληνικούς υπότιτλους. Από τον «Θάνατο του Ιερού Ελαφιού» του Γιώργου Λάνθιμου και το «Καλά Χριστούγεννα κύριε Λώρενς» του Ναγκίσα Όσιμα, μέχρι το επίκαιρο φιλμ «Δυστυχώς Απουσιάζατε» του Κεν Λόουτς.

Παράλληλα, στο πλαίσιο της ανανέωσης του περιεχομένου του ERTFLIX δημιουργείται από μια νέα κατηγορία με τον τίτλο «Νεανικές», όπου οι πιστοί της πλατφόρμας μπορούν να βρουν εφηβικές ταινίες, αλλά και μουσικά ντοκιμαντέρ. Η ταινία «Dallas Buyers Club» του Ζαν-Μαρκ Βαλέ, θα είναι διαθέσιμη δωρεάν στην διαδικτυακή ταινιοθήκη της ERTFLIX, μέχρι τις 8 Μαρτίου του 2021.

image

Dallas Buyers Club
Σκηνοθεσία: Ζαν-Μαρκ Βαλέ
Σενάριο: Κρεγκ Μπόρτεν, Μελίσα Γουάλακ
Πρωταγωνιστούν: Μάθιου ΜακΚόναχεϊ, Τζάρεντ Λέτο, Τζένιφερ Γκάρνερ
Φωτογραφία: Ιβ Μπελανζέρ,
Μοντάζ: Μάρτιν Πένσα, Ζαν-Μαρκ Βαλέ
Μουσική: Αντον Μον, Κάρολος Περιγκέζ
Έτος Παραγωγής: 2013
Χώρα Παραγωγής: Η.Π.Α.
Διάρκεια: 117 λεπτά