Με σεβασμό απέναντι στο θρυλικό manga, αλλά και τις ταινίες animation που έχουν κυκλοφορήσει, το φιλμ του Ρούπερτ Σάντερς «Το Φάντασμα στο Κέλυφος» (Ghost in the Shell – 2017), στέκεται επάξια και αποτελεί μία αξιόλογη και προσεγμένη ταινία επιστημονικής φαντασίας, με καλή χρήση της τεχνολογίας του 3D. Εξαιρετική η Σκάρλετ Τζόχανσον στον πρωταγωνιστικό ρόλο, πλαισιώνεται ιδανικά από σπουδαίους καλλιτέχνες, όπως η Ζιλιέτ Μπινός και ο Τακέσι Κιτάνο.

Ads

«Νομίζω ότι αυτό το φιλμ για μένα, παρόλο που εκτυλίσσεται σε έναν εκρηκτικό κόσμο που είναι ιδιαίτερος, τρομερά εντυπωσιακός οπτικά και γεμάτος δράση, είναι μια ιστορία ενηλικίωσης και μια ιστορία για την απώλεια της αθωότητας. Σηματοδοτεί μια είδους αναγέννηση που μπορεί να προκύψει από κάτι τέτοιο.» – Σκάρλετ Τζόχανσον

Το Φάντασμα στο Κέλυφος / Ghost in the Shell
Σκηνοθεσία: Ρούπερτ Σάντερς

Σενάριο: Jamie Moss, William Wheeler, Masamune Shirow (based on the comic ‘The Ghost in the Shell’)
Πρωταγωνιστούν: Σκάρλετ Τζόχανσον, Μάικλ Πιτ, Πιλού Άσμπεκ, Ζιλιέτ Μπινός, Τακέσι Κιτάνο
Χώρα Παραγωγής: Η.Π.Α.
Έτος Παραγωγής: 2017
Διάρκεια: 120 λεπτά

image

Ads

Η ταινία μας μεταφέρει στο κοντινό μέλλον, όπου η Σκάρλετ Τζοχάνσον βρίσκεται στον ρόλο της Ταγματάρχη, ενός ιδιότυπου, υβριδικού πλάσματος, μίας cyborg αστυνομικού. Η ηρωίδα μας ηγείται μιας επίλεκτης δύναμης, του Τομέα 9, με αποστολή να σταματήσει έναν πανίσχυρο εχθρό, μια τρομοκρατική οργάνωση που χακάρει το μυαλό των ανθρώπων κι έτσι τους ελέγχει.

image

Ο Τομέας 9 κυνηγά τους πιο επικίνδυνους τρομοκράτες και εγκληματίες, για τον λόγο αυτό, συνεργάζεται με την Hanka Robotics. Τώρα έχουν να αντιμετωπίσουν έναν νέο εχθρό, τον Laughing Man που δεν πρόκειται να σταματήσει μπροστά σε τίποτε. Στόχος του να καταστρέψει όλη την τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης που έχει αναπτύξει η εταιρία Hanka Robotics.

image

Η ιερή Βίβλος των manga, το θρυλικό «Ghost in the Shell» του Σίρο Μασαμούνε, μεταφέρεται στην μεγάλη οθόνη από τον Ρούπερτ Σάντερς (Η Χιονάτη και ο Κυνηγός – 2012). Τη μουσική υπογράφει ο Κλιντ Μάνσελ και τα ειδικά εφέ ο βραβευμένος με πέντε Όσκαρ, Σερ Ρίτσαρντ Τέιλορ και η ομάδα του. Μία ολοκληρωμένη ταινία επιστημονικής φαντασίας, που θα ανταμείψει τους λάτρεις του είδους, αλλά και θα συγκινήσει, όσους διάβασαν, παρακολουθήσαν και αγάπησαν το αρχετυπικό manga και τις αντίστοιχες ταινίες και σειρές animation…

image

«Όταν υποδύεσαι έναν χαρακτήρα που έχει κάτι πέρα από τις ανθρώπινες ιδιότητες και δεν έχεις το υλικό και τα εργαλεία αυτών των στοιχείων που συνθέτουν την ανθρώπινη προσωπικότητά μας, είναι σίγουρα δύσκολο να τον χτίσεις, γιατί συμβαίνουν πολλά μέσα σου, αλλά αυτά δεν μπορείς να τα εξωτερικεύσεις, να τα αφήσεις να φανούν.» – Σκάρλετ Τζόχανσον

image

Μεταξύ τεχνολογίας και κυβερνοχώρου, η Ταγματάρχης (Σκάρλετ Τζόχανσον) – που της έχουν γνωστοποιήσει ότι την έσωσαν από βέβαιο θάνατο σε ατύχημα προκειμένου να σώζει, καθώς είναι πλέον άτρωτη, άλλους ανθρώπους – προσπαθεί πλέον να ανακαλύψει το παρελθόν της, αλλά και τον λόγο που την μετέτρεψαν σ’ ένα ρομπότ με ανθρώπινη μορφή, αλλά χωρίς αισθήματα.

Η ταινία βασίζεται στο εμβληματικό, ομώνυμο κλασικό manga του Σίρο Μασαμούνε (1989) και μας μεταφέρει σε έναν εντυπωσιακό φουτουριστικό hi tech κόσμο, όπου η διαχωριστική γραμμή μεταξύ ανθρώπων και τεχνολογίας γίνεται ολοένα και πιο δυσδιάκριτη.

image

«Πρόκειται για ένα παραμύθι που μας προειδοποιεί σχετικά με την τεχνολογία και τους κινδύνους που κρύβει η αλόγιστη χρήση της […] Θέτει ενδιαφέροντα φιλοσοφικά ερωτήματα, αλλά θίγει και ζητήματα που αντιμετωπίζουμε ήδη σήμερα […] Η τεχνολογία προσφέρει ήδη πολλά σε επίπεδο σωματικής ευμάρειας μέσω της ιατρικής. Γίνονται καταπληκτικά πράγματα. Αλλά αν η τεχνολογία πέσει στα λάθος χέρια, καθίσταται εξαιρετικά καταστροφική […] Αφορά στο τι μάς καθορίζει ως μοναδικά όντα, η ιστορία μας ή οι πράξεις μας. Κι όλα αυτά λαμβάνουν χώρα μέσα σε μια πολύ συναρπαστική περιπέτεια γεμάτη δράση.» – Αβί Αράντ

Το 2008 ο Στίβεν Σπίλμπεργκ και η DreamWorks Pictures εξασφάλισαν τα δικαιώματα και μετά από οκτώ χρόνια συγγραφής του σεναρίου – προσπαθώντας να μεταφερθούν πιστά στην μεγάλη οθόνη τα στοιχεία anime και manga – και επιλογής του Βρετανού σκηνοθέτη, Ρούπερτ Σάντερς ξεκίνησε η παραγωγή, με συντελεστές από την Ιαπωνία να παραβρίσκεται μόνιμα στα γυρίσματα, για την αξιοπιστία του αποτελέσματος.

image

«Ο Ρούπερτ κι εγώ συζητήσαμε εκτενώς για την αναζήτηση ταυτότητας της πρωταγωνίστριας και την ανάγκη της να μάθει από πού έρχεται. Ο χαρακτήρας πιστεύει πως έχει μια ζωή που της έδωσαν και άλλη μία που επιλέγει. Αυτός είναι και ο λόγος που θέλησα να κάνω αυτήν την ταινία. Η αναζήτηση της αληθινής ταυτότητας, το αίσθημα απομόνωσης που συνιστά κομμάτι της ανθρώπινης εμπειρίας, όπως και η σχέση που μας ενώνει όλους… Όλα αυτά είναι πολύ παρεμφερή θέματα […] Δεν είναι απλά ένας φόρος τιμής στο συγκεκριμένο είδος. Υπάρχει μια φρέσκια ματιά. Η ανθρωπότητα παρομοιάζεται με φίδι που τρώει την ουρά του. Πόλεις χτίζονται πάνω σε άλλες πόλεις, άνθρωποι φτιάχνονται από άλλους ανθρώπους και υπολογιστές.» – Σκάρλετ Τζόχανσον

Ο Δανός ηθοποιός Πιλού Άσμπεκ (Borgen: Συνομωσίες Εξουσίας, Μπεν-Χουρ, Lucy, Η Απόφαση) είναι ο αντισυνταγματάρχης Μπατού, ο οποίος σταδιακά, μετά από κάθε τραυματισμό του, χάνει ένα μέρος της ανθρώπινης υπόστασής του. Είναι ο μόνος τον οποίο η Ταγματάρχης εμπιστεύεται και με τον οποίο αποκτά μια κάποια «σχέση», στο βαθμό που μπορεί ένα cyborg να συνάψει σχέση. Η ιστορία αγάπης που τους δένει παραμένει, όπως και στο manga, ανεκδήλωτη, αλλά καθορίζει τις πράξεις τους.

image

Ο Τακέσι Κιτάνο, στην πρώτη του Χολιγουντιανή κινηματογραφική εμφάνιση, υποδύεται τον μέντορα της Ταγματάρχη, ενώ η Ζιλιέτ Μπινός είναι η φιλόδοξη γιατρός που ξεκινά με καλές προθέσεις, μετατρέποντας τους ανθρώπους σε cyborg, αλλά σταδιακά χάνει τον εαυτό της. Ο Μάικλ Κάρμεν Πιτ (Σκοτεινό Χωριό, Funny Games, Επτά Ψυχοπαθείς, I Origins) ενσαρκώνει τον χάκερ που θέλει να εκδικηθεί αυτούς που τον έβλαψαν. Η ταινία γυρίστηκε στη Νέα Ζηλανδία καθώς και στις χώρες Χονγκ Κονγκ και Σαγκάη.

Διαβάστε επίσης:
Οι καλύτερες ταινίες επιστημονικής φαντασίας του 21ου αιώνα