Το 2009, ο Νιλ Μπλόμκαμπ σκηνοθετεί την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του. Πρόκειται για ένα έξυπνο και προφητικό φιλμ επιστημονικής φαντασίας, το οποίο αποκαλύπτει πως η καχυποψία και ο φόβος, οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στη βία και τον ρατσισμό, δημιουργώντας κοινά σημεία αναφοράς για πρόσφυγες και εξωγήινους, στους οποίους επιβάλλεται να επιβιώσουν σε κλειστές και απάνθρωπες δομές.

Ads

Κοντεύουν 30 χρόνια από τότε που οι πρώτοι εξωγήινοι έφτασαν στη γη. Αρχικά δεν έμοιαζαν εχθρικοί, δεν έφεραν μαζί τους εντυπωσιακά τεχνολογικά επιτεύγματα, στην πραγματικότητα ήταν εξωγήινοι – μετανάστες από τον πλανήτη τους. Και καθώς τα έθνη διαπραγματεύονταν για το πώς έπρεπε να τους χειριστούν, αποφασίστηκε να τους εγκαταστήσουν στη Νότια Αφρική, στην περιοχή District 9.

Σήμερα, την ευθύνη των εξωγήινων έχει η MNU (Multi-National United), μια εταιρεία ιδιωτικών συμφερόντων που θα αποκομίσει τεράστια κέρδη αν καταφέρει να χρησιμοποιήσει τα πανίσχυρα όπλα τους, τα οποία όμως προϋποθέτουν εξωγήινο DNA για να μπουν σε λειτουργία.

image

Ads

Όταν ο Βίκους βαν ντερ Μέρβε (Σάρλτο Κόπλεϊ), ένας υπάλληλος της MNU, προσβληθεί από έναν εξωγήινο ιό που αλλάζει το DNA του, γίνεται ο άνθρωπος – κλειδί για την εξερεύνηση της εξωγήινης τεχνολογίας. Και ενώ όλοι τον καταδιώκουν, δεν του μένει άλλη επιλογή, παρά να κρυφτεί στο District 9.

Η ιδέα για το φιλμ «District 9» ξεκίνησε από τη μικρού μήκους ταινία του Νιλ Μπλόμκαμπ «Alive in Joburg» του 2005, όπου ο σκηνοθέτης συστήνει στους κατοίκους του Γιοχάνεσμπουργκ, μια ομάδα διαγαλαξιακών επισκεπτών.

image

Κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων της ταινίας αυτής, ο σκηνοθέτης ανακάλυψε ότι το θέμα του έφερνε στην επιφάνεια την πραγματική ξενοφοβία που αισθάνονται οι κάτοικοι του Γιοχάνεσμπουργκ απέναντι στους μετανάστες από τις γειτονικές χώρες.

Αντίστοιχα, επειδή και η μεγάλου μήκους ταινία εκτυλίσσεται στη Νότια Αφρική, δημιουργείται σταδιακά η υπόθεση ότι αποτελεί μια άμεση μεταφορά για τα πολλά και ποικίλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα εδώ και χρόνια.

image

Είναι αδύνατον να απομονώσεις το έργο από το περιβάλλον στο οποίο γυρίστηκε, χωρίς τον αντίστοιχο παραλληλισμό. Παρότι το έργο είναι φανερά επηρεασμένο από σημαντικές ταινίες επιστημονικής φαντασίας, ταυτόχρονα καινοτομεί με το στυλ και τη μέθοδο κινηματογράφησής του.

Το «District 9», σηματοδοτεί την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του Νιλ Μπλόμκαμπ. Γεννημένος στις 17 Σεπτεμβρίου στο Γιοχάνεσμπουργκ της Νότιας Αφρικής, ο σκηνοθέτης κατάφερε ήδη με την πρώτη δημιουργία του, να κερδίσει τις εντυπώσεις. Η ταινία απέσπασε μία Υποψηφιότητα για Καλύτερο Σενάριο, τόσο στις Χρυσές Σφαίρες, όσο και στα Όσκαρ, εκείνης της χρονιάς.

Την παραγωγή της ταινία υπογράφει ο βραβευμένος με τρία Όσκαρ σκηνοθέτης, Πίτερ Τζάκσον, ενώ συνολικά το «District 9», απέσπασε τέσσερις Υποψηφιότητες για Όσκαρ, χωρίς ωστόσο να καταφέρει να αποσπάσει κάποιο από τα χρυσά αγαλματίδια που διεκδίκησε.

«O Νιλ Μπλόμκαμπ είναι ένας συναρπαστικός νέος σκηνοθέτης» λέει ο Πίτερ Τζάκσον, δημιουργός της τριλογίας «Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών». «Τον γνώρισα όταν συζητούσαμε να γυρίσουμε την κινηματογραφική εκδοχή του video game «Halo». Η ταινία δεν έγινε ποτέ, αλλά η συνεργασία μας με τον Νιλ ήταν τόσο καλή που, όταν μας πρότεινε την ιδέα για το φιλμ «District 9», αποφασίσαμε να τον βοηθήσουμε στο κινηματογραφικό του ντεμπούτο».

image

Ο Μπλόμκαμπ εμπνεύστηκε από τις κλασικές ταινίες επιστημονικής φαντασίας καθώς και από το Γιοχάνεσμπουργκ των παιδικών του χρόνων, καθώς ο σκηνοθέτης γεννήθηκε και έζησε εκεί μέχρι τα 18 του χρόνια, οπότε και μετακόμισε στον Καναδά. Η αρχική πρόθεση του Μπλόμκαμπ ήταν να δημιουργήσει μια αντισυμβατική ταινία που θα συνδύαζε διάφορα κινηματογραφικά στυλ.

«Το έργο μεταπηδά από το μυθοπλαστικό στο ακραία ρεαλιστικό» σχολιάζει ο σκηνοθέτης. «Δραματικές σκηνές, υλικό που θυμίζει ντοκιμαντέρ, καθώς και πραγματικό υλικό αρχείου από το South African Broadcasting Corporation, όλα γίνονται τμήμα της ίδιας ιστορίας». Η ταινία μιμείται επίσης τις ζωντανές αναμεταδόσεις που μας προσφέρονται 24 ώρες το 24ωρο από την τηλεόραση, το ίντερνετ και άλλες ειδησεογραφικές πηγές.

Ο διευθυντής φωτογραφίας Τρεντ Όπαλοχ, φίλος του Μπλόμκαμπ εδώ και πολλά χρόνια, μοιράστηκε απόλυτα την πρόθεση του σκηνοθέτη να αποφύγει τις όποιες ωραιοποιήσεις και να δημιουργήσει ρεαλιστικές, ανεπιτήδευτες εικόνες.

Για την εξέλιξη της ιστορίας, χρησιμοποιούνται τρία διαφορετικά αφηγηματικά μέσα. Αρχικά υπάρχουν οι σκηνές που περιγράφουν την ιστορία του Βίκους: με χειροκίνητες κάμερες και άλλες τεχνικές, ο Μπλόμκαμπ και ο Όπαλοχ επιδίωξαν να απογειώσουν την αυθεντικότητα και την ωμότητα της εικόνας. Ένα δεύτερο μέσον είναι το mockumentary υλικό, δηλαδή σκηνές που παραπέμπουν σε υλικό ντοκιμαντέρ, ενώ στην πραγματικότητα είναι σκηνοθετημένες. Και το τρίτο στοιχείο είναι το πραγματικό οπτικό υλικό που αντλήθηκε από το South African Broadcasting Corporation, το Reuters και άλλα ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Μετά το «District 9», ο Νιλ Μπλόμκαμπ συνέχισε στο ίδιο μήκος κύματος, με την ταινία επιστημονικής φαντασίας «Elysium» του 2013, με πρωταγωνιστές τον Ματ Ντέιμον και την Τζόντι Φόστερ και το «Chappie» του 2015, με τον Χιου Τζάκμαν και την Σιγκούρνι Γουίβερ.

District 9
Σκηνοθεσία: Νιλ Μπλόμκαμπ
Σενάριο: Neill Blomkamp, Terri Tatchell
Πρωταγωνιστούν: Γουίλιαμ Άλεν Γιανγκ, Ρόμπερτ Χομπς, Σάρλτο Κόπλεϊ, Τζέισον Κόπε
Έτος Παραγωγής: 2009
Χώρα Παραγωγής: Νότια Αφρική, Η.Π.Α., Νέα Ζηλανδία, Καναδάς
Διάρκεια: 112 λεπτά