Με το Βραβείο Σκηνοθεσίας, την Αργυρή Πυραμίδα, βραβεύτηκε η Μαργαρίτα Μαντά για τη δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία της με τίτλο «Για Πάντα» στο 36ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Καΐρου, που ολοκληρώθηκε σήμερα Τρίτη 18 Νοεμβρίου, με ταινία λήξης του Φεστιβάλ την πολυβραβευμένη “Μικρά Αγγλία” του Παντελή Βούλγαρη.

Ads

Το 36ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Καΐρου, διεξήχθη από την Κυριακή 9 Νοεμβρίου μέχρι και την Τρίτη 18 Νοεμβρίου και ο ελληνικός κινηματογράφος κατέχει μία περίοπτη θέση στο φετινό Φεστιβάλ καθώς αποτέλεσε την τιμώμενη χώρα της διοργάνωσης.

Διαβάστε επίσης:
Η Ελλάδα τιμώμενη χώρα στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Καΐρου

Το φιλμ “Για Πάντα” (Forever) της Μαργαρίτας Μαντά – το οποίο είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε στο 55ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης – είναι μία ταινία για τη διεκδίκηση της αγάπης και της ελπίδας μέσα σε μια πόλη που αργοπεθαίνει λόγω έλλειψης αγάπης και ελπίδας.
image
Ο Κώστας και η Άννα είναι δύο μοναχικοί άνθρωποι που ζουν μια ρυθμισμένη, απαρέγκλιτη καθημερινότητα σε μια ερειπωμένη Αθήνα. Ο Κώστας είναι οδηγός στον Ηλεκτρικό Σιδηρόδρομο. Η Άννα είναι πωλήτρια ακτοπλοϊκών εισιτηρίων στον Πειραιά. Οι δύο αυτοί μοναχικοί άνθρωποι που συναντιούνται κάθε μέρα χωρίς να γνωρίζονται θα διεκδικήσουν, με τον δικό του τρόπο ο καθένας, το δικαίωμα ν’ αγαπήσουν και ν’ αγαπηθούν.

Ads

Το σενάριο υπογράφει επίσης η Μαργαρίτα Μαντά, ενώ την παραγωγή έχει η Falirο House, με εκτελεστή παραγωγό τον Χρήστο Β. Κωνσταντακόπουλο, τους Κώστα Κεφάλα, Κωνσταντίνο Κοντοβράκη, Κώστα Λαμπρόπουλο, Μαργαρίτα Μαντά και το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου.
image
Αξίζει να σημειώσουμε ότι η ταινία “Για Πάντα” είναι αφιερωμένη στον Θεόδωρο  Αγγελόπουλο, αφού η Μαργαρίτα Μαντά, υπήρξε βοηθός του επί σειρά ετών. Στο φιλμ πρωταγωνιστούν η Άννα Μάσχα και ο Κώστας Φιλίππογλου.

Η ταινία διαγωνίσθηκε ανάμεσα σε ακόμα 15 διεθνείς παραγωγές από 18 χώρες, η επιλογή των οποίων έγινε από το νέο πρόεδρο του Φεστιβάλ και γνωστό Αιγύπτιο κριτικό κινηματογράφου Σαμίρ Φαρίντ.
image
Παράλληλα, σε συνεργασία με το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου διοργανώθηκε αφιέρωμα όπου προβλήθηκαν 11 μεγάλου μήκους ταινίες, παραγωγής από το  1955 έως το 2011. Παρόντες στο Φεστιβάλ ήταν ο Μενέλαος Καραμαγγιώλης, του οποίου η ταινία “J.A.C.E.” συμμετείχε στο αφιέρωμα, καθώς και η Φοίβη Αγγελοπούλου, ως ειδική καλεσμένη του Φεστιβάλ, προκειμένου να παρουσιάσει τρεις ταινίες του Θόδωρου Αγγελόπουλου που προβλήθηκαν επίσης στο πλαίσιο του αφιερώματος.

Στην τελετή λήξης του Φεστιβάλ προβλήθηκε η βραβευμένη ταινία “Μικρά Αγγλία” του Παντελή Βούλγαρη, παρουσία του σκηνοθέτη και των πρωταγωνιστών, Πηνελόπης Τσιλίκα και Ανδρέα Κωνσταντίνου. Η ταινία είναι η επίσημη πρόταση της Ελλάδας για τα βραβεία της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.