Το 36ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Καΐρου, θα διεξαχθεί από την Κυριακή 9 Νοεμβρίου μέχρι και την Τρίτη 18 Νοεμβρίου και ο ελληνικός κινηματογράφος κατέχει μία περίοπτη θέση στο φετινό Φεστιβάλ καθώς αποτελεί την τιμώμενη χώρα της διοργάνωσης. Στο παράλληλο πρόγραμμα της διοργάνωσης θα προβληθούν κλασσικές ελληνικές δημιουργίες με αγγλικούς υπότιτλους, ενώ στο διαγωνιστικό τμήμα συμμετάσχει η ταινία “Για Πάντα” της Μαργαρίτας Μαντά. Για το κλείσιμο του Φεστιβάλ οι διοργανωτές επέλεξαν την πολυβραβευμένη “Μικρά Αγγλία” του Παντελή Βούλγαρη.

Ταινία έναρξης του 36ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Καΐρου είναι η νέα ταινία του Φατίχ Ακίν «The Cut», την οποία και είχαμε την ευκαιρία να την παρακολουθήσουμε πριν από λίγες ημέρες στο πλαίσιο του 55ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Μία ταινία που μας μεταφέρει πίσω στο 1915 και πραγματεύεται τη Γενοκτονία των Αρμενίων.

Η Ελλάδα, είναι φέτος η τιμώμενη χώρα της διοργάνωσης και στο παράλληλο πρόγραμμα του 36ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Καΐρου θα προβληθούν, με αγγλικούς υπότιτλους οι εξής έντεκα (11) ταινίες, παραγωγής μεταξύ 1955 και 2011:

  • Στέλλα (Μιχάλης Κακογιάννης, 1955)
  • Ο Δράκος (Νίκος Κούνδουρος 1956)
  • Ποτέ την Κυριακή (Ζιλ Ντασέν, 1959)
  • Ηλέκτρα, (Μιχάλης Κακογιάννης, 1962)
  • Το προξενιό της Άννας (Παντελής Βούλγαρης, 1972)
  • Happy day (Παντελής Βούλγαρης, 1976)
  • 1922 (Νίκος Κούνδουρος, 1978)
  • Ο Μελισσοκόμος (Θεόδωρος Αγγελόπουλος, 1986)
  • Μία αιωνιότητα και μια μέρα (Θεόδωρος Αγγελόπουλος, 1998)
  • Η σκόνη του χρόνου (Θεόδωρος Αγγελόπουλος, 2008)
  • J.A.C.E (Μενέλαος Καραμαγγιώλης, 2011)

Στο Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα του Φεστιβάλ θα συμμετάσχει η ταινία “Για Πάντα” (Forever) της Μαργαρίτας Μαντά, το οποίο επίσης είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε στο 55ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.
image
Μία ταινία για τη διεκδίκηση της αγάπης και της ελπίδας μέσα σε μια πόλη που αργοπεθαίνει λόγω έλλειψης αγάπης και ελπίδας. Ο Κώστας και η Άννα είναι δύο μοναχικοί άνθρωποι που ζουν μια ρυθμισμένη, απαρέγκλιτη καθημερινότητα σε μια ερειπωμένη Αθήνα. Ο Κώστας είναι οδηγός στον Ηλεκτρικό Σιδηρόδρομο. Η Άννα είναι πωλήτρια ακτοπλοϊκών εισιτηρίων στον Πειραιά. Οι δύο αυτοί μοναχικοί άνθρωποι που συναντιούνται κάθε μέρα χωρίς να γνωρίζονται θα διεκδικήσουν, με τον δικό του τρόπο ο καθένας, το δικαίωμα ν’ αγαπήσουν και ν’ αγαπηθούν.
image
Το 36ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Καΐρου σηκώνει αυλαία σήμερα Κυριακή 9 Νοεμβρίου και θα ολοκληρωθεί την Τρίτη 18 Νοεμβρίου. Ταινία λήξης του Φεστιβάλ είναι η πολυβραβευμένη δημιουργία του Παντελή Βούλγαρη «Μικρά Αγγλία». Βασισμένο στο ομώνυμο μυθιστόρημα της Ιωάννας Καρυστιάνη, το φιλμ διαδραματίζεται στην Άνδρο την εποχή του Μεσοπολέμου.
image
Πέρα από μία υπέροχη ταινία εποχής, γινόμαστε κοινωνοί μίας διαχρονικής όσο και τραγικής ιστορίας αγάπης. Η «Μικρά Αγγλία» του Παντελή Βούλγαρη είναι η επίσημη υποβολή της Ελλάδας για το Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας στα 87α Βραβεία της Ακαδημίας Κινηματογράφου.