Για έβδομη συνεχή χρονιά, οι θεατές του 59ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τις τρεις ταινίες που διαγωνίζονται για το Bραβείο LUX, το οποίο απονέμει κάθε χρόνο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Πρόκειται για το ντοκιμαντέρ «The Other Side of Everything» της Μίλα Τουράλιτς και τα φιλμ μυθοπλασίας «Styx» του Βόλφγκανγκ Φίσερ και «Woman at War» της Μπένεντικτ Έρλινγκσον, τα οποία μάλιστα θα προβληθούν για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

Ads

Η λίστα των υποψηφίων ταινιών για το βραβείο Lux ανακοινώθηκε αρχικά στις 24 Ιουλίου στη Ρώμη από τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Αντόνιο Ταγιάνι. Η ανακοίνωση έγινε στο πλαίσιο της Συνέντευξης Τύπου για τις Ημέρες Βενετίας (Giornate degli Autori), που αποτελεί παράλληλο τμήμα του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας.

Οι τρεις φιναλίστ για το 12ο ετήσιο Βραβείο Κινηματογράφου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είναι οι εξής:

  • Η άλλη πλευρά των πάντων / Druga strana svega / The Other Side of Everything, σε σκηνοθεσία της Mila Turajlić / Μίλα Τουράλιτς (Σερβία, Γαλλία, Κατάρ)
  • Γυναίκα σε πόλεμο / Kona fer í stríð / Woman at War, σε σκηνοθεσία της Benedikt Erlingsson / Μπένεντικτ Έρλινγκσον (Ισλανδία, Γαλλία, Ουκρανία)
  • Styx, σε σκηνοθεσία του Wolfgang Fischer / Βόλφγκανγκ Φίσερ (Γερμανία, Αυστρία)

Λίγα λόγια για τις ταινίες που θα διεκδικήσουν το Κινηματογραφικό Ευρωπαϊκό Βραβείο Lux Prize 2018:

Ads

Η άλλη πλευρά των πάντων / The Other Side of Everything της  Μίλα Τουράλιτς / Mila Turajlić (Σερβία, Γαλλία, Κατάρ, 2017, 104΄, Έγχρωμο)
Πέμπτη 08 Νοεμβρίου στις 12:15, στην Αίθουσα “Παύλος Ζάννας”

image

Πρόκειται για ένα ντοκιμαντέρ, το οποίο αντιμετωπίζει την ιστορία ολόκληρης της χώρας και της κοινωνίας στον αγώνα για την υπεράσπιση της δημοκρατίας και παράλληλα τίθεται κατά του εθνικισμού. Το χρονικό μιας οικογένειας στη Σερβία μετατρέπεται στο πορτραίτο ενός ακτιβιστή σε περιόδους μεγάλης αναταραχής, αμφισβητώντας την ευθύνη κάθε γενιάς να αγωνιστεί για το μέλλον της.

Γυναίκα σε πόλεμο / Woman at War της Μπένεντικτ Έρλινγκσον / Benedikt Erlingsson (Ισλανδία, Γαλλία, Ουκρανία 2018, 101΄, Έγχρωμη)
Τρίτη 06 Νοεμβρίου στις 20:00, στην Αίθουσα “Τώνια Μαρκετάκη”

image

Ένα χαρούμενο, εφευρετικό, ενεργητικό και φεμινιστικό έπος μιας γυναίκας που ζει διπλή ζωή, ως δασκάλα μουσικής και ως παθιασμένη περιβαλλοντική ακτιβίστρια. Καθώς αρχίζει να σχεδιάζει την τολμηρή της επιχείρηση, διαπιστώνει ότι η αίτησή της να υιοθετήσει ένα παιδί έχει γίνει τελικά αποδεκτή και ένα μικρό κορίτσι την περιμένει στην Ουκρανία. Μια ανέλπιστη, ιδιόρρυθμη και συναρπαστική εποποιία για την άνιση μάχη ανάμεσα σε μια γυναίκα που δεν συμμορφώνεται σε προκαθορισμένους κοινωνικούς ρόλους και στους εκάστοτε Γολιάθ που συναντά στον δρόμο της, για τη θερμή καρδιά που κρύβεται σε μια παγωμένη γεωγραφία.

Styχ του Βόλφγκανγκ Φίσερ / Wolfgang Fischer (Γερμανία, Αυστρία 2018, 94΄, Έγχρωμη)
Τετάρτη 07 Νοεμβρίου στις 17:30, στην Αίθουσα “Τώνια Μαρκετάκη”

image

Ενώ αρχικά μοιάζει να είναι ντοκιμαντέρ, στην πραγματικότητα πρόκειται για μια αριστοτεχνική αλληγορία για το μεταναστευτικό. Η πρωταγωνίστρια ξεκινάει τις διακοπές των ονείρων της, ένα ιστιοπλοϊκό ταξίδι στον Ατλαντικό. Ύστερα όμως από μια καταιγίδα, βρίσκεται κοντά σε ένα εγκαταλειμμένο σκάφος γεμάτο με ανθρώπους που χρειάζονται απεγνωσμένα βοήθεια. Η ακτοφυλακή της στέλνει οδηγίες μέσω ασυρμάτου να παραμείνει μακριά, επειδή το σκάφος δεν είναι εξοπλισμένο για να βοηθήσει. Μπορεί όμως να ταξιδέψει ελεύθερα ενώ άλλοι πνίγονται; Μια συνταρακτική, κλειστοφοβική αλληγορία για την προσωπική ευθύνη απέναντι στη στυγερή πραγματικότητα της σύγχρονης προσφυγιάς, για τα αχαρτογράφητα, σκοτεινά νερά κάθε «επίσημης» κρατικής πολιτικής και για το ρευστό σύνορο ανάμεσα στον Παράδεισο και τον Κάτω Κόσμο.

Lux Prize

Οι ταινίες θα κυκλοφορήσουν με υπότιτλους και στις 24 επίσημες γλώσσες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα προβληθούν το φθινόπωρο κατά τη διάρκεια των Ημερών Κινηματογράφου LUX, σε περισσότερες από 50 πόλεις και σε 20 φεστιβάλ σε ολόκληρη την Ευρώπη. Στην Ελλάδα θα έχουμε την ευκαιρία να τους παρακολουθήσουμε κατά τη διάρκεια του 59ου Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης.

image

Η νικήτρια ταινία για το 2018 θα ανακοινωθεί στις 14 Νοεμβρίου, κατά την ολομέλειά του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

Αρχικά, για το βραβείο προτάθηκαν οι παρακάτω 10 ταινίες (με αλφαβητική σειρά σύμφωνα με την αγγλική έκδοση του τίτλου ταινίας):

  • Border / Gräns: σκηνοθεσία Ali Abbassi (Σουηδία, Δανία)
  • Donbass: σκηνοθεσία Sergei Loznitsa (Γερμανία, Γαλλία, Ουκρανία, Ολλανδία, Ρουμανία)
  • Girl: σκηνοθεσία Lukas Dhont (Βέλγιο, Ολλανδία)
  • Happy as Lazzaro / Lazzaro felice: σκηνοθεσία Alice Rohrwacher (Ιταλία, Σουηδία, Γαλλία, Γερμανία)
  • Mug / Twarz: σκηνοθεσία Małgorzata Szumovska (Πολωνία)
  • Styx: σκηνοθεσία Wolfgang Fischer (Γερμανία, Αυστρία)
  • The Other Side of Everything / Druga strana svega: σκηνοθεσία Mila Turajlić (Σερβία, Γαλλία, Κατάρ)
  • The Silence of Others / El silencio de los otros: σκηνοθεσία Almudena Carracedo & Robet Bahar (Ισπανία, Η.Π.Α.)
  • U_July 22 / Utøya 22.juli: σκηνοθεσία Erik Pope (Νορβηγία)
  • Woman at War / Kona fer í stríđ: σκηνοθεσία Benedikt Erlingsson (Ισλανδία, Γαλλία, Ουκρανία)

Η επίσημη επιλογή των ταινιών ανακοινώθηκε την 1η Ιουλίου από την Εβελίν Γκέμπχαρτ, Αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και άλλους Ευρωβουλευτές σε συνεργασία με το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Κάρλοβι Βάρι.

Αξίζει τέλος να σημειώσουμε ότι οι 11 προηγούμενοι νικητές του Κινηματογραφικού Βραβείου LUX είναι οι:

  • Sami Blood της Amanda Kernell (2017)
  • Toni Erdmann της Maren Ade (2016)
  • Mustang της Deniz Gamze Ergüven (2015)
  • Ida του Pawel Pawlikowski (2014)
  • The Broken Circle Breakdown του Felix van Groeningen (2013)
  • Io sono Li του Andrea Segre (2012)
  • Les Neiges du Kilimandjaro του Robert Guédiguian (2011)
  • Die Fremde του Feo Aladag (2010)
  • Welcome του Philippe Lioret (2009)
  • Le silence de Lorna των Jean-Pierre και Luc Dardenne (2008)
  • Auf der anderen Seite του Fatih Akin (2007)

image

59ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης

Το 59ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης, θα διεξαχθεί από την Πέμπτη 1η Νοεμβρίου, μέχρι και την Κυριακή 11 Νοεμβρίου. Πιστό στο ραντεβού του με το κινηματογραφόφιλο κοινό, με εμφανή προσανατολισμό στον ανεξάρτητο κινηματογράφο, το 58ο Φ.Κ.Θ. προσκαλεί κοινό και δημιουργούς σε μια ξεχωριστή κινηματογραφική γιορτή. Το Tvxs.gr θα δώσει και φέτος το παρών και στην Κινηματογραφική του Στήλη, θα σας ενημερώνουμε αναλυτικά με τα νέα, αλλά και τις προτάσεις μας, για ένα από τα σημαντικότερα κινηματογραφικά φεστιβάλ στον ευρωπαϊκό χώρο.

Το Φεστιβάλ δίνει και φέτος ραντεβού με τους θεατές, στoυς Κινηματογράφους, Ολύμπιον και Παύλος Ζάννας, καθώς και στις τέσσερις Αίθουσες στο Λιμάνι: Τζον Κασσαβέτης, Σταύρος Τορνές, Τώνια Μαρκετάκη και Φρίντα Λιάππα. Οι διοργανωτές μας προσκαλούν να ανακαλύψουμε: ανατρεπτικούς δημιουργούς, νέες ενότητες, πρωτότυπα αφιερώματα, τις καλύτερες ταινίες του ανεξάρτητου σινεμά, σχεδόν όλες τις ελληνικές παραγωγές της χρονιάς, νέες δράσεις στην Αγορά, αλλά και παράλληλες εκδηλώσεις.