Το 1935, ο Άλφρεντ Χίτσκοκ μεταφέρει στην μεγάλη οθόνη, το ομώνυμο και δημοφιλές μυθιστόρημα του Τζων Μπάκαν. Βρισκόμαστε ακόμα στην «βρετανική» περίοδο του δημιουργού, πριν το μεγάλο ταξίδι στην απέναντι πλευρά του Ατλαντικού. Το φιλμ, διατίθεται δωρεάν στο διαδίκτυο και είναι μία καλή ευκαιρία να την ξαναθυμηθούμε.

Ads

Ο Καναδός, Ρίτσαρντ Χάνεϊ επισκέπτεται την Αγγλία. Σε ένα μιούζικ χολ του Λονδίνου, παρακολουθεί μια παράσταση με την επίδειξη ενός παράξενου ανθρώπου, που έχει φωτογραφική μνήμη. Ξαφνικά όμως ακούγονται πυροβολισμοί και επικρατεί πανικός στο θέατρο.

Μέσα στην αναστάτωση, ο Ρίτσαρντ γνωρίζει μια όμορφη κοπέλα, την Αναμπέλα, η οποία ζητά τη βοήθειά του. Εκείνος την παίρνει μαζί του στο διαμέρισμά του και εκείνη του αποκαλύπτει ότι είναι κατάσκοπος και έχει ανακαλύψει στοιχεία που θα ξεσκεπάσουν μια μεγάλη υπόθεση κατασκοπίας ενάντια στην Αγγλία.

image

Ads

Μέσα στη συζήτηση, η κοπέλα του αναφέρει τα μυστηριώδη «39 σκαλοπάτια». Πριν προλάβει όμως ο Ρίτσαρντ να μάθει περισσότερα, η Αναμπέλα βρίσκεται μαχαιρωμένη στο διαμέρισμά του και ο Ρίτσαρντ φεύγει σαν τον κλέφτη. Αργότερα, μαθαίνει ότι η αστυνομία τον θεωρεί βασικό ύποπτο για τον φόνο της Αναμπέλα και έχει εξαπολύσει κυνηγητό εναντίον του.

Ο Ρίτσαρντ, με την αστυνομία στο κατόπι του, παίρνει το τρένο για τη Σκωτία, προσπαθώντας να βρει τον «εγκέφαλο» της κατασκοπικής συνωμοσίας, που σύμφωνα με τα λίγα στοιχεία που έμαθε από την Ανναμπέλα, βρίσκεται εκεί. Στη διαδρομή γνωρίζει όμως και μια όμορφη νέα γυναίκα, την Πάμελα, και οι μοίρες τους διασταυρώνονται σε αυτή την απίστευτη υπόθεση μυστηρίου και κυνηγητού.

image

Η Πάμελα όμως αρχικά δεν το πιστεύει και τον προδίδει στην αστυνομία. Ο Ρίτσαρντ συλλαμβάνεται και δραπετεύει για να ξανασυλληφθεί από μια ομάδα ψευτοαστυνομικών μαζί με την Πάμελα και δεμένοι μαζί με χειροπέδες περνούν ένα βράδυ στο δωμάτιο ενός ξενοδοχείου.

Η Πάμελα, έχοντας καταλάβει πλέον την αθωότητά του, τον βοηθά να φτάσει στο Λονδίνο και στη διάρκεια μιας θεατρικής παράστασης, προσπαθεί να αποκαλύψει το δίκτυο των κατασκόπων.

image

Το σενάριο γράφτηκε από τους Τσαρλς Μπένετ και Ίαν Χέι, το οποίο βασίστηκε στο ομώνυμο και δημοφιλές μυθιστόρημα του Τζων Μπάκαν. Ίσως η καλύτερη ταινία του Άλφρεντ Χίτσκοκ, από την «βρετανική» περίοδο του δημιουργού, σε μία δημιουργία – επιτομή του σασπένς.

Με έναν αριστοτεχνικό τρόπο, τα γεγονότα της ταινίας διαδέχονται γρήγορα το ένα το άλλο, χωρίς ποτέ να δίνεται ξεκάθαρη λύση κάθε φορά, ώστε η δράση να σπρώχνεται συνέχεια και η αγωνία να κορυφώνεται. Κάθε βήμα μας φέρνει πιο κοντά στην λύση του μυστηρίου, «τι είναι τα 39 σκαλοπάτια;» ενώ η συνεχής «εκκρεμότητα», το «σασπένς», που τόσο επιτυχημένα εφαρμόζει ο Χίτσκοκ στην αφηγηματική ροή, δημιουργούν μια έκρυθμη ατμόσφαιρα, κεντρίζουν το ενδιαφέρον και κορυφώνουν το μυστήριο.

Σε αυτό βοηθάνε φυσικά και οι ενδιαφέροντες χαρακτήρες της ταινίας, που δίνουν ιδιαίτερο χρώμα σε μια υπόθεση σαν κι αυτή. Ανάμεσά τους, ο περίεργος περφόρμερ του Μιούζικ Χολ, «Mr. Memory», με τη φωτογραφική μνήμη, που είναι υποχρεωμένος να απαντήσει μηχανικά σε ό,τι τον ρωτήσεις, εφόσον το ξέρει, η πανέμορφη και γοητευτική άγνωστη γυναίκα, που είναι κατάσκοπος στην υπηρεσία της Αγγλίας, ο αθώος τουρίστας / επισκέπτης στην Αγγλία, Ρίτσαρντ Χάνεϊ, ο οποίος μπλέκεται σε έναν ιστό μυστηρίου τόσο πολύ, που είναι σχεδόν αδύνατον να βγει και πασχίζει να αποδείξει την αθωότητα του.

Τα «39 σκαλοπάτια» υπήρξε μεγάλη εμπορική επιτυχία στην εποχή της και έκανε τον Χίτσκοκ να μεσουρανεί στη δεκαετία του ‘30 με αυτό το διαμάντι της αγγλικής του περιόδου, που συνοδεύτηκε από άλλες παρόμοιες κλασικές ταινίες, όπως «Ο άνθρωπος που ήξερε πολλά», «Μυστικός πράκτορας» και «Η κυρία εξαφανίζεται». Στον πρωταγωνιστικό ρόλο, ο καταξιωμένος Βρετανός ηθοποιός Ρόμπερτ Ντόνατ, βραβευμένος με Όσκαρ Καλύτερου Ανδρικού Ρόλου (Goodbye, Mr. Chips – 1939).

Παράλληλα, τα «39 σκαλοπάτια» περιλαμβάνουν πολλά από τα αναγνωριστικά στοιχεία, που θα γίνουν σήμα κατατεθέν των ταινιών του Χίτσκοκ, όπως την κάμεο παρουσία του σκηνοθέτη στην αρχή της ταινίας, το μοτίβο του αθώου που τον κυνηγάνε, τα σεξουαλικά υπονοούμενα, τον ήρωα που κρυφακούει μια συζήτηση στην αρχή μιας σκάλας, το λεπτό χιούμορ που διατρέχει όλη την ταινία και φυσικά, το τέντωμα του χρόνου με το σασπένς, σημείο αναφοράς στις ταινίες του σπουδαίου Βρετανού σκηνοθέτη.

image

Άλφρεντ Χίτσκοκ / Alfred Hitchcock (13 Αυγούστου του 1899 – 29 Απριλίου του 1980)

Ο Άλφρεντ Χίτσκοκ γεννήθηκε στις 13 Αυγούστου του 1899 στο Ιστ Εντ του Λονδίνου και πέθανε στις 29 Απριλίου του 1980 στο Λος Άντζελες των Ηνωμένων Πολιτειών. Ξεκίνησε να δουλεύει σε κινηματογραφικό στούντιο του Λονδίνου το 1920 σχεδιάζοντας τους τίτλους αρχής για τις ταινίες του στούντιο. Μετά από δύο χρόνια του δόθηκε η ευκαιρία να καθίσει για πρώτη φορά στην καρέκλα του σκηνοθέτη.

Αυτό έγινε όταν ο σκηνοθέτης της ταινίας “«Always Tell Your Wife» αρρώστησε ξαφνικά και ζητήθηκε από τον Χίτσκοκ να τον αντικαταστήσει, ώστε να ολοκληρωθεί η ταινία. Οι παραγωγοί εντυπωσιάστηκαν από το αποτέλεσμα και του ανάθεσαν να γυρίσει την πρώτη του ουσιαστικά ταινία, που ήταν ο «Αριθμός 13» το 1922, η οποία όμως δεν κυκλοφόρησε ποτέ στις κινηματογραφικές αίθουσες.

Ο Χίτσκοκ προσλήφθηκε στη συνέχεια από την εταιρεία Gainsborough Pictures ως σεναριογράφος, αλλά και σχεδιαστής τίτλων. Το 1925 κατάφερε να σκηνοθετήσει το «The Pleasure Garden» και αυτό σηματοδοτεί ουσιαστικά την αρχή της καριέρας του ως σκηνοθέτης. Αυτή είναι η λεγόμενη «Αγγλική Περίοδος» του δημιουργού, η οποία ολοκληρώνεται μετά από μια επιτυχημένη δεκαετία το ’30, με ταινίες όπως τα «39 Σκαλοπάτια» (The 39 Steps  – 1935), «Ο Άνθρωπος που Ήξερε Πολλά» (The Man Who Knew Too Much  – 1934) και «Σαμποτάζ» (Sabotage – 1936). Με το ξεκίνημα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου αποφάσισε να μετακομίσει μόνιμα στις Ηνωμένες Πολιτείες και έτσι ξεκινάει η «Αμερικάνικη Περίοδος», με τις πολλές και γνωστές επιτυχίες του.

Διαβάστε Επίσης:

image

Τα 39 Σκαλοπάτια / The 39 Steps
Σκηνοθεσία: Άλφρεντ Χίτσκοκ
Σενάριο: Τσαρλς Μπένετ, Ιαν Χέι
Πρωταγωνιστούν: Ρόμπερτ Ντόνατ, Μαντλίν Κάρολ, Λούσι Μανχάιμ, Γουίλι Γουότσον, Πέγκι Άσκροφτ, Τζον Λόρι, Γκόντφρι Τιρλ
Φωτογραφία: Μπέρναρντ Νόουλς
Μοντάζ: Ντ. Ν. Τουίστ
Έτος Παραγωγής: 1935
Χώρα Παραγωγής: Ηνωμένο Βασίλειο
Διάρκεια: 86 λεπτά