Ο Άλφρεντ Χίτσκοκ μέσα από την πλούσια φιλμογραφία του και το μοναδικό του έργο, παραμένει διαχρονικά ένας πρωτοπόρος σκηνοθέτης και σημείο αναφοράς, τόσο για τους θεατές όσο και για τους συναδέλφους του στον χώρο της Έβδομης Τέχνης. Και στο διαδίκτυο έχουμε την ευκαιρία να ανακαλύψουμε 13 ταινίες του.

Ads

Ο Χίτσκοκ γεννήθηκε στις 13 Αυγούστου του 1899 στο Ιστ Εντ του Λονδίνου και πέθανε στις 29 Απριλίου του 1980 στο Λος Άντζελες των Ηνωμένων Πολιτειών. Ξεκίνησε να δουλεύει σε κινηματογραφικό στούντιο του Λονδίνου το 1920 σχεδιάζοντας τους τίτλους αρχής για τις ταινίες του στούντιο. Μετά από δύο χρόνια του δόθηκε η ευκαιρία να καθίσει για πρώτη φορά στην καρέκλα του σκηνοθέτη.

Αυτό έγινε όταν ο σκηνοθέτης της ταινίας “«Always Tell Your Wife» αρρώστησε ξαφνικά και ζητήθηκε από τον Χίτσκοκ να τον αντικαταστήσει, ώστε να ολοκληρωθεί η ταινία. Οι παραγωγοί εντυπωσιάστηκαν από το αποτέλεσμα και του ανάθεσαν να γυρίσει την πρώτη του ουσιαστικά ταινία, που ήταν ο «Αριθμός 13» το 1922, η οποία όμως δεν κυκλοφόρησε ποτέ στις κινηματογραφικές αίθουσες.

image

Ads

Ο Χίτσκοκ προσλήφθηκε στη συνέχεια από την εταιρεία Gainsborough Pictures ως σεναριογράφος, αλλά και σχεδιαστής τίτλων. Το 1925 κατάφερε να σκηνοθετήσει το «The Pleasure Garden» και αυτό σηματοδοτεί ουσιαστικά την αρχή της καριέρας του ως σκηνοθέτης. Αυτή είναι η λεγόμενη «Αγγλική Περίοδος» του δημιουργού, η οποία ολοκληρώνεται μετά από μια επιτυχημένη δεκαετία το ’30, με ταινίες όπως τα «39 Σκαλοπάτια» (The 39 Steps  – 1935), «Ο Άνθρωπος που Ήξερε Πολλά» (The Man Who Knew Too Much  – 1934) και «Σαμποτάζ» (Sabotage – 1936). Με το ξεκίνημα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου αποφάσισε να μετακομίσει μόνιμα στις Ηνωμένες Πολιτείες και έτσι ξεκινάει η «Αμερικάνικη Περίοδος», με τις πολλές και γνωστές επιτυχίες του.

Διαβάστε Επίσης:

Οι 13 ταινίες του Άλφρεντ Χίτσκοκ, τις οποίες μπορούμε να παρακολουθήσουμε ελεύθερα και δωρεάν, ανήκουν ως επί το πλείστον, στην «Αγγλική Περίοδο» του δημιουργού και μπορούμε να τις βρούμε τόσο στο YouTube, όσο και στο Internet Archive, το οποίο είναι μία αμερικανική ψηφιακή βιβλιοθήκη που έχει ως αποστολή την καθολική πρόσβαση σε όλες τις γνώσεις. Πιο συγκεκριμένα:

YouTube

The Pleasure Garden (1925)

The Lodger: A Story of the London Fog (1927)

Easy Virtue (1928)

The 39 Steps (1935)

Ο Ρίτσαρντ Χάννεϋ, μηχανικός, μόλις έχει φτάσει στο Λονδίνο και σε ένα μιούζικ-χολ γνωρίζει μια γυναίκα η οποία του αποκαλύπτει ένα μυστικό, αφού την έχει φιλοξενήσει στο διαμέρισμά του. Πρόκειται για μια τοποθεσία στη Σκωτία. Την ίδια νύχτα δολοφονείται η κοπέλα μέσα στο σπίτι του, κι εκείνος, κυνηγημένος από την αστυνομία, καταφεύγει στη Σκωτία, για να ανακαλύψει τους δολοφόνους της, οι οποίοι είναι μια κατασκοπευτική ομάδα.

image

Μια γυναίκα που γνωρίζει τυχαία, η Πάμελα, τον προδίδει στην αστυνομία, συλλαμβάνεται και δραπετεύει για να ξανασυλληφθεί από μια ομάδα ψευτοαστυνομικών μαζί με την Πάμελα, και δεμένοι μαζί με χειροπέδες περνούν ένα βράδυ στο δωμάτιο ενός ξενοδοχείου. Η Πάμελα, έχοντας καταλάβει την αθωότητά του, τον βοηθά να φτάσει στο Λονδίνο και στη διάρκεια μιας θεατρικής παράστασης αποκαλύπτει το δίκτυο των κατασκόπων.

Το σενάριο γράφτηκε από τους Τσαρλς Μπένετ και Ίαν Χέι, το οποίο βασίστηκε στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Τζων Μπάκαν. Πρωταγωνιστούν: Ρόμπερτ Ντόνατ, Μαντλίν Κάρολ, Λούσι Μανχάιμ, Γουίλι Γουότσον, Πέγκι Άσκροφτ, Τζον Λόρι, Γκόντφρι Τιρλ.

Sabotage (1936)

Spellbound (1945)

Ο διευθυντής της ψυχιατρικής κλινικής The Green Manors, γιατρός Μέρτσισον (Λίο Τ. Κάρολ) ετοιμάζεται να εγκαταλείψει τη θέση του και περιμένει τον αντικαταστάτη του, τον γιατρό Έντουαρντς (Γκρέγκορι Πεκ). Ο Έντουαρντς φτάνει στην κλινική και γοητεύεται από την όμορφη αλλά ψυχρή γιατρό Κοντσάνς Πίτερσεν (Ίνγκριντ Μπέργκμαν). Οι δυο τους ερωτεύονται, αλλά σύντομα γίνεται γνωστό, ότι ο άνδρας που παρουσιάστηκε ως γιατρός Έντουαρντς είναι στην πραγματικότητα απατεώνας.

image

Ο άνδρας που έχει χάσει τη μνήμη του το σκάει από την κλινική κι η Κονστάνς, ακόμα ερωτευμένη μαζί του, τρέχει ξωπίσω του και τον συναντά σε ένα ξενοδοχείο. Η Κονστάνς υπόσχεται στον άνδρα ότι πρόκειται να τον βοηθήσει να βρει τη μνήμη του κι οι δυο τους ξεκινούν τις έρευνες προκειμένου να εξιχνιάσουν το μυστήριο της εξαφάνισης του πραγματικού γιατρού Έντουαρντς.

Η ταινία, που αποτελεί την πρώτη συνεργασία της σπουδαίας Ίνγκριντ Μπέργκμαν, με τον Άλφρεντ Χίτσκοκ, κυκλοφόρησε στην Ελλάδα και με τον τίτλο «Νύχτα Αγωνίας». Ένα ψυχολογικό θρίλερ, βασισμένο στο μυθιστόρημα του 1927 με τον τίτλο «The House of Dr. Edwardes», των Χίλαρι Σεντ, Τζορτζ Σόντερς και Τζον Πάλμερ. Πρωταγωνιστεί η Ίνγκριντ Μπέργκμαν, στο πλευρό του Γκρέγκορι Πεκ. 

Internet Archive

Young and Innocent (1937)

image

Ένας νεαρός (Ντέρικ ντε Μάρνι) συλλαμβάνεται για το φόνο μιας πλούσιας και διάσημης γυναίκας, η οποία στραγγαλίστηκε με τη ζώνη του αδιάβροχού του. Ο ίδιος υποστηρίζει οτι είναι αθώος και πως την ημέρα του φόνου εκλάπη το αδιάβροχό του. Θα το σκάσει από τη φυλακή και με τη βοήθεια της κόρης του διευθυντή της αστυνομίας (Νόβα Πίλμπιμ), που θα πεισθεί για την αθωότητά του, θα ψάξει να βρει τον ένοχο. Οι έρευνές του θα τον οδηγήσουν σ’ένα ζητιάνο που φορά το αδιάβροχο, εκείνος, όμως, θα του πει ότι του το έδωσε κάποιος που είχε ένα τικ στο μάτι. Το ζευγάρι θα ψάξει να βρει μέσα στη σάλα ενός ξενοδοχείου τον δολοφόνο, αλλά είναι τρομερά δύσκολο μέσα σε τόσο πλήθος. Ο φακός της κάμερας θα κινηθεί από τη γενική εικόνα της σάλας προς τη πλευρά της ορχήστρας που παίζει, θα την πλησιάσει και θα καταλήξει στο γκρο πλάνο του ματιού του ντράμερ που τρεμοπαίζει – πρόκειται για ένα εκπληκτικό πλάνο-σεκάνς, που στη συνέχεια θα επαναληφθεί με την ίδια λογική και σε άλλες ταινίες του Χίτσκοκ. Αντιλαμβανόμενος ότι ψάχνουν να τον βρουν, θα γίνει νευρικός στο παίξιμό του, θα λιποθυμήσει, η γυναίκα θα τρέξει κοντά του να τον βοηθήσει κι έτσι θα καταλάβει ποιός πραγματικά είναι.

Πρόκειται για μία καθαρή χιτσκοκική ταινία που συνδυάζει έξοχα το χιούμορ με το σασπένς και περιέχει πολλές εντυπωσιακές, όσο και συγκινησιακά φορτισμένες σκηνές: η πτώση ενός αυτοκινήτου στο βάραθρο, το πάρτι των γενεθλίων, η φυγή των δύο μελλοντικών εραστών κ.α.. Ακολουθώντας τη δομή των «39 σκαλοπατιών» και με οδηγό του το μυθιστόρημα της Τζοζεφίν Τέυ, «Ένα σελίνι για κεριά», ο Χίτσκοκ καλλιεργεί περισσότερο το μοτίβο του αθώου που αναζητεί το δίκιο του, χάρη στο οποίο απέκτησε τη φήμη του. Πρωταγωνιστούν: Νόβα Πίλμπι, Ντέρικ Ντε Μάρνεϊ, Τζον Λόνγκντεν, Πέρσι Μάρμοντ.

Jamaica Inn (1939)

image

Σε μία απόκρημνη και βραχώδη ακτή της Κορνουάλλης γύρω στα 1800, μία συμμορία κακοποιών ληστεύει πλοία που ναυαγούν και δολοφονεί όσους ναυαγούς επιβιώνουν, ώστε να μη μπορούν να τους καταδώσουν. Μόνο που τα ναυάγια είναι προσχεδιασμένα από τον μυστηριώδη αρχηγό της σπείρας. Ένας μυστικός αστυνομικός που αναλαμβάνει να τον ανακαλύψει συλλαμβάνεται από τους κακοποιούς και διασώζεται χάρη στην συμπόνια μίας όμορφης κοπέλας, η οποία τον ερωτεύεται.

Ένα φημισμένο μυθιστόρημα της Δάφνης ντυ Μωριέ στη μεγάλη οθόνη με τη σφραγίδα του Άλφρεντ Χίτσκοκ. Πρωταγωνιστούν: Τσαρλς Λότον, Μωρήν Ο’ Χάρα, Ρόμπερτ Νιούτον.