Η σπουδαία Ελληνίδα ηθοποιός Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, επιστρέφει στην μεγάλη οθόνη με τον ρόλο της Κλυταιμνήστρας στη νέα δημιουργία του Πέτρου Σεβαστίκογλου, «Electra». Η ταινία πραγματοποιεί σήμερα, Τρίτη 2 Δεκεμβρίου στις 22:00, την επίσημη πρεμιέρα της στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος με την παρουσία όλων των συντελεστών. Την ερχόμενη Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου, η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη επισκέπτεται ξανά την Ταινιοθήκη της Ελλάδος, προσκεκλημένη του σκηνοθέτη για μια ανοιχτή συζήτηση με το κοινό, μετά την προβολή της ταινίας. Το Tvxs.gr ως χορηγός επικοινωνίας έχει εξασφαλίσει διπλές προσκλήσεις για τους αναγνώστες του, για όλες τις προβολές της ταινίας για τον Δεκέμβριο.

Ads

 

Με αφορμή τη νέα του ταινία «Electra» και με την πεποίθηση ότι η τέχνη είναι τόπος συνάντησης και δημιουργίας νέων ιδεών, ο σκηνοθέτης Πέτρος Σεβαστίκογλου προσκαλεί το κοινό σε ανοιχτή συζήτηση με τους δημιουργούς της ταινίας και προσκεκλημένους καλλιτέχνες. Στόχος του διαλόγου είναι μια διαφορετική προσέγγιση θεμάτων, όπως η υποκριτική τέχνη, η κινηματογραφική γραφή, ο μουσικός σχεδιασμός και η διανομή των ελληνικών ταινιών. 

image

Ads

Ο κύκλος των συγκεκριμένων συζητήσεων ξεκινάει τη Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου, με προσκεκλημένη την πρωταγωνίστρια της ταινίας, Καρυοφυλλιά Καραμπέτη. Αφορμή είναι ο διάλογος, τόσο με τον σκηνοθέτη, όσο και με τους θεατές, γύρω από τον ρόλο της ως Κλυταιμνήστρα, τα γυρίσματα της «Electra» στη Σενεγάλη, τον αυτοσχεδιασμό, καθώς και την υποκριτική στον κινηματογραφικό φακό και επί σκηνής.

 

Απόφοιτος της δραματικής σχολής του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη είναι μία από τις σπουδαιότερες Ελληνίδες ηθοποιούς, που μετρά πολυάριθμες συνεργασίες στο θέατρο, τον κινηματογράφο και την τηλεόραση. Είναι ένα από τα ιδρυτικά μέλη της ιστορικής θεατρικής ομάδας της Θεσσαλονίκης με την Πειραματική Σκηνή της Τέχνη και στέλεχος του Ανοιχτού Θεάτρου (από το 1984 μέχρι το 1992), ερμηνεύοντας ρόλους σε έργα-σταθμούς του κλασικού ρεπερτορίου.  

image

Το 1984 έκανε το ντεμπούτο της στον κινηματογράφο με την ταινία “Ο έρωτας του Οδυσσέα” του Βασίλη Βαφέα, με τον οποίο συνεργάστηκε ξανά στο “120 Ντεσιμπέλ” το 1987, ενώ συμμετείχε στον “Μελισσοκόμο” του Θόδωρου Αγγελόπουλου (1986) και στο “Πέρασμα” της Βασιλικής Ηλιοπούλου (1989). Ο ρόλος της Μάρθας στην τηλεοπτική σειρά “Βαμμένα Κόκκινα Μαλλιά” (1992-93) έφερε την καθολική αποδοχή και τη δημοσιότητα, καθώς και τον επόμενο πρωταγωνιστικό ρόλο στη σειρά “Το Τελευταίο Αντίο”, την αμέσως επόμενη χρονιά.

 

Από το 1994 και μετά – και ενώ ακολουθούν σημαντικές τηλεοπτικές και κινηματογραφικές επιτυχίες – η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη καταξιώνεται στον χώρο του αρχαίου δράματος, κυρίως μέσα από τη συνεργασία της με το Εθνικό Θέατρο, ερμηνεύοντας με μεγάλη επιτυχία τους ρόλους της Ηλέκτρας, της Μήδειας και της Αντιγόνης.

image

Η «Electra» του Πέτρου Σεβαστίκογλου είναι η νέα της κινηματογραφική δουλειά, μετά τη συμμετοχή της στη μικρού μήκους του Τάσου Γουδέλη “Ευαγγελισμός” (2010) και “Sevgilim Istanbul / Kωνσταντινούπολη Αγάπη μου” της Σετσκίν Γιασάρ, που γυρίστηκε το 1999, αλλά λόγω προβλημάτων στην παραγωγή, κυκλοφόρησε στις αίθουσες το 2007.

 

Οι συζητήσεις με τους συντελεστές της ταινίας και προσκεκλημένους Έλληνες δημιουργούς συνεχίζονται τον Δεκέμβριο του 2014 και τον Ιανουάριο του 2015 στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος, μετά την προβολή της ταινίας. Κάθε Δευτέρα και Παρασκευή, ο σκηνοθέτης θα βρίσκεται στην Ταινιοθήκη και μετά την προβολή θα ακολουθεί ανοιχτή συζήτηση με το κοινό. Στο πλαίσιο αυτό:

 

Τη Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου, καλεσμένη του Πέτρου Σεβαστίκογλου είναι η ανερχόμενη ηθοποιός Σοφία Κόκκαλη (την οποία πέρσι είχαμε την ευκαιρία να απολαύσουμε στην ταινία «Μικρά Αγγλία» του Παντελή Βούλγαρη) και θέμα συζήτησης η υποκριτική με άλλο τρόπο.  

image

Τη Δευτέρα 22 Δεκεμβρίου, οι σκηνοθέτιδες Στέλλα Θεοδωράκη (Παρά λίγο, παρά πόντο, παρά τρίχα, Ricordi mi, Ημερολόγια Αμνησίας) και η πρόσφατα βραβευμένη με Αργυρή Πυραμίδα στο Φεστιβάλ του Καΐρου, Μαργαρίτα Μαντά, θα μιλήσουν για μια διαφορετική προσέγγιση του σινεμά. 

 

Διαβάστε επίσης:

Βραβείο Σκηνοθεσίας στη Μαργαρίτα Μαντά από το 36ο Φεστιβάλ Καΐρου

 

Το Tvxs.gr είναι αρωγός σε αυτή την προσπάθεια και ως χορηγός επικοινωνίας έχει εξασφαλίσει δύο διπλές προσκλήσεις για τους αναγνώστες του, σε κάθε προβολή της ταινίας. Διαβάστε σχετικά: Προσκλήσεις για την «Electra» του Πέτρου Σεβαστίκογλου στην Ταινιοθήκη

Πληροφορίες

Προβολές: κάθε Δευτέρα και Παρασκευή, στις 22:00. 

Διάρκεια: Δεκέμβριος 2014 – Ιανουάριος 2015

Ταινιοθήκη της Ελλάδος (Ιερά Οδός 48, Κεραμεικός, Τηλ.: 210-3609695, 210-3612046)

 

Τιμές εισόδου: 

Γενική Είσοδος: 7€ 

Είσοδος μειωμένη*: 4€

(* για φοιτητές, σπουδαστές δραματικών σχολών, μαθητές, ανέργους, δασκάλους-καθηγητές, ατέλειες, Άτομα με Αναπηρία (ΑμεΑ), άνω των 65, νέους 18-26 ετών και γκρουπ) 

Για περισσότερες πληροφορίες, παραθέτουμε την επίσημη σελίδα της ταινίας στο Facebook, καθώς και την ιστοσελίδα της Ταινιοθήκης της Ελλάδος.