Βασισμένος σε πραγματικά γεγονότα, ο σπουδαίος Ρώσος σκηνοθέτης Αντρέι Κοντσαλόφσκι, δημιουργός του «Τρένου της Μεγάλης Φυγής», παρουσιάζει ένα ιστορικό δράμα για μια από τις σκοτεινότερες στιγμές της Σοβιετικής Ένωσης, όταν η παγκόσμια πατρίδα των εργατών σκότωνε εργάτες που απεργούσαν για το ψωμί τους και τις συνθήκες εργασίας τους.

Ads

Οι αρχές της δεκαετίας του ’60  είναι μια δύσκολη περίοδος για την Ένωση Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών. Ενώ γενικά στην ΕΣΣΔ υπάρχει έλλειψη αγαθών, η ηγεσία του Κομμουνιστικού Κόμματος, υπό τον Νικίτα Χρουστσόφ, αποφασίζει την αύξηση της τιμής κάποιων βασικών τροφίμων, όπως το γάλα και το κρέας, την εντατικοποίηση της εργασίας και συγχρόνως την κατάπνιξη κάθε φωνής που εναντιώνεται σ’ αυτές τις συνθήκες.

Αυτό το εκρηκτικό μείγμα αναφλέγεται τον Ιούνιο του 1962 στο Νοβοτσερκάσκ, μια πόλη στον Νότο της ΕΣΣΔ, όπου λειτουργεί ένα εργοστάσιο ατμομηχανών.  Μία στάση εργασίας των εργατών για να διαμαρτυρηθούν για τις ελλείψεις, την ακρίβεια και την μείωση του μισθού τους εξελίσσεται σε γενική απεργία.

image

Ads

Η ηρωίδα της ταινίας, η Λιούντα (που την υποδύεται η Γιούλια Βισότσκαγια, η σύζυγος του Κοντσαλόφσκι στην πραγματική ζωή) είναι μια παλαίμαχη μαχήτρια του ‘Β Παγκοσμόυ Πολέμου, ένθερμη κομουνίστρια και πιστή στο Κόμμα. Όμως αυτή η ιδεαλίστρια θα δει την πίστη της να καταρρέει, όταν διαπιστώνει πως η κόρη της αγνοείται, καθώς είναι μεταξύ των απεργών του εργοστασίου, των οποίων η τύχη είναι προδιαγεγραμμένη.

Η διαδήλωσή τους, με πλακάτ του Λένιν και του Στάλιν, στην αρχή αντιμετωπίζεται από τις Αρχές με κάποια μετριοπάθεια, τελικά όμως το Καθεστώς δείχνει τις πραγματικές του προθέσεις. Επεμβαίνει ο στρατός και η KGB καθώς η διαμαρτυρία των εργατών πνίγεται στο αίμα: 26 νεκροί και 87 τραυματίες είναι ο φρικαλέος απολογισμός ενός εγκλήματος που αμέσως αποσιωπάται, καταπνίγεται για να μην καταρρακωθεί η εικόνα της ΕΣΣΔ, ως η παγκόσμια πατρίδα της εργατιάς, που αλίμονο, σκοτώνει τα παιδιά της.

image

Οι αγωνιώδεις έρευνες της ηρωίδας για την κόρη της θα προσκρούσουν σε ένα τείχος σιωπής από τις Αρχές και τους κατοίκους της πόλης. Κανείς δεν ξέρει τίποτα, κανείς δεν είδε τίποτα, ενώ οι νεκροί είναι θαμμένοι με άλλα ονόματα. Αυτό το έγκλημα θα παραμείνει στο σκοτάδι για τριάντα χρόνια, μέχρι που θα αποκαλυφθεί, λίγα χρόνια μετά την κατάρρευση του σοβιετικού καθεστώτος.

Ο Κοντσαλόφσκι (αδερφός του επίσης σπουδαίου σκηνοθέτη, Νικίτα Μιχάλκοφ) δήλωσε πως αυτή την ταινία την χρωστάει σε όλους τους Σοβιετικούς πολίτες, που ενώ πολέμησαν και έδωσαν το αίμα τους για την ελευθερία και τη νίκη επί του Ναζισμού και του Φασισμού στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, είδαν μετά τα κομουνιστικά ιδανικά τους της ελευθερίας, της ισότητας και της κοινωνικής δικαιοσύνης να διαψεύδονται από τη σοβιετική ηγεσία.

image

Η ταινία «Αγαπητοί Σύντροφοι! / Dear Comrades! / Dorogie tovarishchi» σηματοδότησε την θριαμβευτική επανεμφάνιση του σκηνοθέτη Αντρέι Κοντσαλόφσκι στη Μόστρα της Βενετίας μετά από πολλές δεκαετίες, με μια σχεδόν άγνωστη, αληθινή, ματωμένη ιστορία από την Σοβιετική εποχή. Η ταινία αποτέλεσε την επίσημη ρωσική πρόταση για τα Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας.

image

Ο Αντρέϊ Κοντσαλόφσκι έχει επανειλημμένα βραβευθεί στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας με τον Αργυρό Λέοντα («Οι λευκές νύχτες του ταχυδρόμου Αλεξέι Τριαπίτσιν» – 2014, «Ο παράδεισος» – 2016, «Το σπίτι των ηλιθίων» – 2002). Η μοναδική του δεξιοτεχνία, που κέρδισε και το Χόλιγουντ

Εκτός από την πατρίδα του, οι ταινίες του είχαν απήχηση και στην απέναντι πλευρά του Ατλαντικού, ενώ το 1985 με την αγγλόφωνη ταινία του «Το τρένο της μεγάλης φυγής», απέσπασε τρεις Υποψηφιότητες για Όσκαρ.

image

Με το «Αγαπητοί Σύντροφοι!», ο Αντρέι Κοντσαλόφσκι επιστρέφει με μία συγκλονιστική, ασπρόμαυρη ταινία, που παρουσιάζεται στον θεατή ως κινηματογραφικός θεματοφύλακας της ιστορικής μνήμης.

image

Αγαπητοί Σύντροφοι! / Dear Comrades! / Dorogie tovarishchi
Σκηνοθεσία: Αντρέι Κοντσαλόφσκι
Σενάριο: Αντρέι Κοντσαλόφσκι, Έλενα Κισέλεβα
Πρωταγωνιστούν: Τζούλια Βισότσκαγια, Σεργκέι Ερλις, Γιουλίγια Μπούροβα
Φωτογραφία: Αντρέι Ναιντένοφ
Μοντάζ: Σεργκέι Ταράσκιν, Καρολίνα Μασιέτζεφσκα
Έτος Παραγωγής: 2020
Χώρα Παραγωγής: Ρωσία
Διάρκεια: 121 λεπτά
Κυκλοφορεί στους Κινηματογράφους από την Πέμπτη 3 Μαρτίου