Τον Οκτώβριο του 2020 η μεγαλύτερη δίκη στην σύγχρονη Ελλάδα φτάνει στο τέλος της. Η απόφαση του δικαστηρίου είναι σαφής: Το επί σειρά ετών τρίτο μεγαλύτερο κόμμα του κοινοβουλίου αποτελεί εγκληματική οργάνωση. Πώς είναι να καλύπτεις δημοσιογραφικά μία τέτοια δίκη για πεντέμισι χρόνια; Μια συζήτηση με τους ανθρώπους που ήταν εκεί, μέσα από την αξιόλογη ταινία τεκμηρίωσης «5½ Χρόνια», των Μυρτώ Συμεωνίδου και Ιωάννα Παπαϊωάννου, η οποία προβάλλεται διαδικτυακά στο 24ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, από την Πέμπτη 10 Μαρτίου, μέχρι και την Κυριακή 20 Μαρτίου.

Ads

Πρεμιέρα στο 24ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης πραγματοποιεί η ταινία τεκμηρίωσης «5½ Χρόνια», σε σκηνοθεσία Μυρτώς Συμεωνίδου και Ιωάννας Παπαϊωάννου, η οποία πραγματεύεται την εμπειρία της δημοσιογραφικής κάλυψης της δίκης της Χρυσής Αυγής.

Τον Οκτώβριο του 2020 μία από τις μεγαλύτερες δίκες στην Ελλάδα φτάνει στο τέλος της. Η μέρα της ανακοίνωσης της δικαστικής απόφασης έμεινε αξέχαστη σε πολλούς ανθρώπους. Στα θύματα και τις οικογένειες των θυμάτων της Χρυσής Αυγής, στους δικηγόρους των θυμάτων και της Πολιτικής Αγωγής, αλλά και στους χιλιάδες ανθρώπους που βρέθηκαν έξω από το Εφετείο Αθηνών για να ακούσουν την απόφαση. Όταν η δίκη ξεκινούσε, κανείς δεν περίμενε ότι η μέρα αυτή θα ερχόταν πεντέμισι χρόνια αργότερα.

image

Ads

Δημοσιογράφοι, φωτορεπόρτερ και σκιτσογράφοι επέλεξαν να βρίσκονται συστηματικά μέσα στη δικαστική αίθουσα όλα αυτά τα χρόνια, με στόχο να μεταφέρουν στο κοινό όσα διαδραματίζονταν εκεί. Ο ρόλος τους ήταν καθοριστικός, καθώς η πλειονότητα των μεγάλων μέσων ενημέρωσης δεν κάλυψε συστηματικά τη δίκη.

Χωρίς τη συνεχή παρουσία των ανθρώπων αυτών, τα περισσότερα από όσα έγιναν στο δικαστήριο θα παρέμεναν εμπειρίες αποκλειστικά των άμεσα εμπλεκόμενων. Η κάλυψη και η παρουσίαση του υλικού των δικασίμων έδωσε στο κοινό πρόσβαση στα τεκμήρια και τις διαδικασίες που οδήγησαν στη δικαστική απόφαση.

Πώς είναι να καλύπτεις δημοσιογραφικά μια τέτοια δίκη επί πεντέμισι χρόνια; Στο ντοκιμαντέρ μιλούν οι: Ελευθερία Κουμάντου, Angelique Kourounis, Γιάννης Μπασκάκης, Αντώνης Μπούγιας, Κωνσταντίνος Πουλής, Αφροδίτη Φράγκου.

image

Το ντοκιμαντέρ «5½ Χρόνια» εντάσσεται στο Τμήμα «Πλατφόρμα», μέσα από το οποίο οι Έλληνες δημιουργοί προβάλλουν μέσα από την ματιά τους τον κόσμο γύρω μας και θα προβάλλεται αποκλειστικά διαδικτυακά στην ψηφιακή πλατφόρμα του 24ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, από τις 10 έως τις 20 Μαρτίου 2022, σε online προβολές: «5½ Χρόνια».

Διαβάστε Επίσης:

image

24ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Διεξάγεται από την Πέμπτη 10 έως την Κυριακή 20 Μαρτίου τόσο σε φυσικούς χώρους όσο και διαδικτυακά. Την αυλαία της φετινής διοργάνωσης σήκωσε το επίκαιρο ντοκιμαντέρ «Πώς Να Επιβιώσετε Σε Μια Πανδημία» (How to Survive a Pandemic) του Ντέιβιντ Φρανς, το οποίο προβλήθηκε σε παγκόσμια πρεμιέρα στη Θεσσαλονίκη.

Συνολικά θα παρουσιαστούν 233 ντοκιμαντέρ μικρού και μεγάλου μήκους στην ιστορική έδρα του θεσμού, στις αίθουσες Ολύμπιον και Παύλος Ζάννας, καθώς και στις αίθουσες του Λιμανιού, Φρίντα Λιάππα, Τώνια Μαρκετάκη, Τζον Κασσαβέτης, Σταύρος Τορνές, αλλά και διαδικτυακά, μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας του Φεστιβάλ online.filmfestival.gr.

Διαβάστε Επίσης:

image

5½ Χρόνια
Σκηνοθεσία: Μυρτώ Συμεωνίδου, Ιωάννα Παπαϊωάννου
Σενάριο: Μυρτώ Συμεωνίδου, Ιωάννα Παπαϊωάννου
Διεύθυνση Φωτογραφίας: Νίκος Πανιεράκης
Μοντάζ: Ιωάννα Παπαϊωάννου
Ήχος: Αλέξανδρος Λυκοστράτης
Μουσική: Νίκος Μπαξεβανάκης, Γιάνης Ποταμίτης
Φορμάτ: ProRes
Χρώμα: Έγχρωμο
Χώρα Παραγωγής: Ελλάδα
Έτος Παραγωγής: 2021
Διάρκεια: 70 λεπτά
Προβάλλεται διαδικτυακά στο 24ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, από την Πέμπτη 10 Μαρτίου, μέχρι και την Κυριακή 20 Μαρτίου