Το 1979, ο σκηνοθέτης Ρόμπερτ Μπέντον, μεταφέρει στην μεγάλη οθόνη το βιβλίο του Έιβερι Κόρμαν, «Κράμερ Εναντίον Κράμερ», έχοντας στη διάθεση του δύο από τους σημαντικότερους Αμερικανούς ηθοποιούς της εποχής του, τον Ντάστιν Χόφμαν και την Μέριλ Στριπ. Το αποτέλεσμα είναι ένα αξέχαστο, συγκινητικό φιλμ, το οποίο τιμήθηκε συνολικά με πέντε Όσκαρ.

Ads

Η αρχική ιδέα για το συγκεκριμένο κείμενο ήρθε, όταν πριν λίγες ημέρες κυκλοφόρησε στις εγχώριες κινηματογραφικές αίθουσες, ένα πολυεπίπεδο «δράμα διαζυγίου» που ισορροπεί ανάμεσα στο δάκρυ και το χαμόγελο και βυθίζεται στα άδυτα ενός ακατανόητου λαβύρινθου, καθώς ο χωρισμός είναι κάτι τόσο πιο βαθύ από το απλό τέλος μιας ιστορίας. Ο Νόα Μπόμπακ επιστρέφει με την «Ιστορία Γάμου» και μας προσφέρει το «Κράμερ εναντίον Κράμερ» της εποχής μας, με πρωταγωνιστές τους εξαιρετικούς, Άνταμ Ντράιβερ και Σκάρλετ Τζοχάνσον.

Η «Ιστορία Γάμου», που ηγείται της κούρσας των Χρυσών Σφαιρών για το 2020 έχοντας αποσπάσει έξι Υποψηφιότητες – με τον «Ιρλανδό» του Μάρτιν Σκορσέζε και το «Κάποτε στο Χόλιγουντ» του Κουέντιν Ταραντίνο, να ακολουθούν με πέντε – υπήρξε η αφορμή για να θυμηθούμε το εξαιρετικό φιλμ του Ρόμπερτ Μπέντον, το οποίο, κατά μία υπέροχη σύμπτωση, πραγματοποίησε την πρεμιέρα του, 40 χρόνια πριν και συγκεκριμένα στις 17 Δεκεμβρίου του 1979, στη Νέα Υόρκη των Ηνωμένων Πολιτειών.

image

Ads

Επιστρέφοντας λοιπόν στο «Κράμερ Εναντίον Κράμερ», παρακολουθούμε τον Τεντ Κράμερ (Ντάστιν Χόφμαν), έναν εργασιομανή και στέλεχος διαφημιστικής εταιρίας, ο οποίος αναλαμβάνει τον μεγαλύτερο πελάτη της εταιρίας. Αφού περνάει τη μέρα του συζητώντας με το αφεντικό του τα νέα του καθήκοντα, επιστρέφει σπίτι και βρίσκει τη σύζυγό του Τζοάνα (Μέριλ Στριπ) να τον εγκαταλείπει.

Έτσι ξαφνικά, ο Τεντ αναγκάζεται να μεγαλώσει τον γιο τους Μπίλι (Τζάστιν Χένρι) μόνος του. Οι δυο τους θα αρχίζουν να μισούν ο ένας τον άλλον, καθώς ο Τεντ έχει πολύ δουλειά να κάνει και ο Μπίλι δεν αισθάνεται την αγάπη και την προσοχή που του έδινε η μητέρα του. Μετά από αρκετούς μήνες, οι Τεντ και Μπίλι θα εναρμονιστούν με τα νέα δεδομένα και τελικά θα αρχίσουν να αγαπάνε και να νοιάζονται ο ένας τον άλλον.

image

Ο Τεντ θα γίνει φίλος με τη γειτόνισά του Μάργκαρετ (Τζέιν Αλεξάντερ), η οποία είχε συμβουλέψει την Τζοάνα να τον εγκαταλείψει. Η Μάργκαρετ είναι και αυτή μητέρα χωρίς σύζυγο. Μια μέρα καθώς κάθονται στο πάρκο και παρακολουθούν τα παιδιά τους να παίζουν, ο Μπίλι τραυματίζεται σοβαρά στο πρόσωπο. Ο Τεντ αμέσως τον πηγαίνει στο νοσοκομείο και τον παρηγορεί τρυφερά, αντιπροσωπεύοντας την συνεχώς αυξανόμενη συναισθηματική ένωση και αίσθηση υπευθυνότητας για το παιδί του από τότε που τους εγκατέλειψε η Τζοάνα.

Θα κυλήσουν έτσι 15 μήνες και η Τζοάνα, όσο ξαφνικά έφυγε, έτσι επιστρέφει επιστρέφει στη Νέα Υόρκη, με σκοπό να διεκδικήσει τον Μπίλι και με αυτόν τον τρόπο ξεκινά μία επώδυνη δικαστική μάχη, για την κηδεμονία του Μπίλι. Κατά τη διάρκεια της δίκης, οι Τεντ και Τζοάνα είναι απροετοίμαστοι για τη σκληρή «δολοφονία» των χαρακτήρων τους από τους δικηγόρους τους.

image

Η Μάργκαρετ αναγκάζεται να ομολογήσει ότι συμβούλεψε την Τζοάνα να αφήσει τον Τεντ αν ήταν δυστυχισμένη όπως η ίδια έλεγε και λέει στο δικαστήριο ότι ο Τεντ έχει αλλάξει. Τελικά, το γεγονός ότι ο Τεντ απολύθηκε και αναγκάστηκε να δεχτεί μια δουλειά με λιγότερες αποδοχές και το ατύχημα του Μπίλι θα προκαλέσουν ζημιά στην αξιοπιστία του Τεντ ως γονιός.

Το δικαστήριο δίνει την κηδεμονία στην Τζοάνα, όχι εξαιτίας των αποδείξεων αυτών αλλά επειδή για ένα ανήλικο παιδί είναι καλύτερο να μεγαλώνει με την μητέρα του. Ο Τεντ θέλει να ασκήσει έφεση αλλά ο δικηγόρος του τον προειδοποιεί ότι αν προβούν σε έφεση ο Μπίλι θα αναγκαστεί να καταθέσει και ο Τεντ δεν μπορεί να αντέξει την σκέψη να περάσει ο γιος του τέτοια δοκιμασία. Έτσι αποφασίζει να μη διεκδικήσει την κηδεμονία.

image

Τη μέρα που ο Μπίλι πρόκειται να μετακομίσει με την Τζοάνα, οι Τεντ και Μπίλι φτιάχνουν πρωινό μαζί. Αγκαλιάζονται σφιχτά καθώς ξέρουν και οι δύο ότι θα είναι η τελευταία φορά που τρώνε το πρωινό μαζί. Η Τζοάνα ζητάει από τον Τεντ να μιλήσουν. Του λέει ότι αν και αγαπάει τον Μπίλι και θέλει να τον έχει μαζί της, γνωρίζει ότι ο Μπίλι είναι ήδη στο σπίτι του και ότι το πραγματικό του σπίτι είναι μαζί του. Έτσι δεν τον παίρνει μαζί της. Καθώς μπαίνει στο ασανσέρ, ρωτάει τον Τεντ «Πώς είμαι;». Η ταινία τελειώνει με τις πόρτες να κλείνουν και με την Τζοάνα, λίγο πριν ο Τεντ της απαντήσει «Είσαι υπέροχη», να ανεβαίνει στο σπίτι για να μιλήσει στον Μπίλι.

image

Πέντε Βραβεία Όσκαρ για την σπαρακτική αμερικανική δραματική ταινία παραγωγής του 1979 σε σκηνοθεσία του Ρόμπερτ Μπέντον. Η ταινία αφηγείται την ιστορία ενός παντρεμένου ζευγαριού και τον αντίκτυπο που έχει το διαζύγιό τους στο περιβάλλον τους και ιδιαίτερα στον μικρό, ανήλικο γιο τους. Το σενάριο έγραψε ο ίδιος ο σκηνοθέτης και είναι βασισμένο στο βιβλίο του Έιβερι Κόρμαν.

image

Εξαιρετικοί στους πρωταγωνιστικούς ρόλους οι Ντάστιν Χόφμαν και Μέριλ Στριπ, τιμήθηκαν και οι δύο με Όσκαρ για τις ερμηνείες τους. Αξίζει εδώ να σημειώσουμε ότι κατά την απονομή της Αμερικανικής Ακαδημίας των Όσκαρ, ο σπουδαίος Ντάστιν Χόφμαν, εκφωνεί έναν από τους σημαντικότερους ευχαριστήριους λόγους, στην ιστορία του θεσμού των Όσκαρ. Απολαύστε τον:

Σύμφωνα με τον διαδικτυακό ιστότοπο «Internet Movie Database» (IMDb), η αρχική επιλογή για τον ρόλο της Τζοάνα ήταν η Κέιτ Τζάκσον αλλά αναγκάστηκε να αρνηθεί εξαιτίας των υποχρεώσεών της στην τηλεοπτική σειρά, «Οι Άγγελοι του Τσάρλι» (Charlie’s Angels), ενώ στη συνέχεια και η Τζέιν Φόντα τον απέρριψε. Η Μέριλ Στριπ αρχικά είχε πάρει τον ρόλο της Phyllis Bernard, ο οποίος τελικά κατέληξε στη ΤζοΜπεθ Γουίλιαμς. Όταν τελικά η Τζάκσον δεν ήταν διαθέσιμη να παίξει τον ρόλο της Τζοάνα, προσφέρθηκε στην Στριπ. Ενώ τόσο ο Τζέιμς Κάαν, όσο και ο Αλ Πατσίνο, απέρριψαν τον ρόλο του Τεντ, προτού αυτός προσφερθεί στον Ντάστιν Χόφμαν.

Διαβάστε Επίσης:

image

Κράμερ Εναντίον Κράμερ / Kramer vs. Kramer
Σκηνοθεσία: Ρόμπερτ Μπέντον
Σενάριο: Έιβερι Κόρμαν (βιβλίο), Ρόμπερτ Μπέντον (σενάριο)
Ηθοποιοί: Ντάστιν Χόφμαν, Μέριλ Στριπ, Τζάστιν Χένρι, Τζέιν Αλεξάντερ
Φωτογραφία: Νέστορ Αλμέντρος
Μοντάζ: Gerald B. Greenberg
Μουσική: Ράντι Νοιύμαν
Έτος Παραγωγής: 1979
Χώρα Παραγωγής: Η.Π.Α.
Διάρκεια: 105 λεπτά