Μία δασκάλα που διδάσκει ιστορία στην Αργεντινή, ανακαλύπτει ξαφνικά την «Επίσημη Ιστορία» και το προσωπείο του καθεστώτος αρχίζει να καταρρέει γύρω της. Σαράντα χρόνια μετά την αργεντίνικη χούντα και τριάντα μετά τη βράβευση της με το Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας, το σπάνιο αριστούργημα του Λουίς Πουένσο κυκλοφορεί στις ελληνικές κινηματογραφικές αίθουσες, λίγο μετά την προβολή του στο τμήμα κλασσικών ταινιών τον Μάιο στο πλαίσιο του 69ου Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ των Καννών.

Ads

«Ήθελα να γίνω σκηνοθέτης από όταν ήμουν έφηβος τη δεκαετία του ’70. Πριν από αυτή τη μεγάλου μήκους,  είχα γυρίσει ταινίες για παιδιά και μία μεγάλου σε τρία κεφάλαια. Το 1976, ήταν η αρχή της δικτατορίας στην Αργεντινή και όλα έγιναν πιο δύσκολα. Από το 1982, άρχισα να νιώθω πως όφειλα να γράψω ένα σενάριο για αυτή την τόσο σημαντική περίοδο που μόλις είχα ζήσει.» – Λουίς Πουένσο

image

Επίσημη Ιστορία / The Official Story / La historia oficial
Σκηνοθεσία: Λουίς Πουένσο / Luis Puenzo

Πρωταγωνιστούν: Χέκτορ Αλτέριο, Νόρμα Αλεάντρο, Ανάλια Κάστρο
Χώρα: Αργεντινή
Έτος: 1985
Διάρκεια: 112
Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας 1986

Ads

image

Αργεντινή, 1983. Η Αλίσια, μητέρα ενός υιοθετημένου πεντάχρονου κοριτσιού, διδάσκει Ιστορία σε ένα σχολείο στο Μπουένος Άιρες. Τόσο στην επαγγελματική όσο και στην προσωπική της ζωή, είχε πάντοτε αποδεχτεί την «επίσημη εκδοχή» της Ιστορίας – μέχρι που μια μέρα το προσωπείο του καθεστώτος αρχίζει να καταρρέει γύρω της.

image

Στις ρωγμές αυτού του τεράστιου ψέματος, η Αλίσια υποψιάζεται ότι η Γκάμπι, το κορίτσι που έχει υιοθετήσει, είναι ίσως η κόρη ενός «εξαφανισμένου». Ενός από τα χιλιάδες θύματα που βασανίστηκαν και δολοφονήθηκαν από την κυβέρνηση με την κατηγορία της τρομοκρατίας, τη δεκαετία του ’70. Και τότε ξεκινά ένα επώδυνο και πεισματικό ταξίδι αναζήτησης της αλήθειας – ένα ταξίδι στο οποίο κινδυνεύει να χάσει τα πάντα.

image

«Ξαναβρέθηκα με τον διευθυντή φωτογραφίας κατά τη διάρκεια της αποκατάστασης της ταινίας, και κάθε σκηνή και κάθε πλάνο μας θύμιζε στιγμές ευτυχίας. Είμαι πολύ περήφανος για αυτή τη ταινία.» – Λουίς Πουένσο

image

Ένα αδιαμφισβήτητο διαμάντι του αργεντίνικου σινεμά. Η συγκλονιστική κινηματογραφική κατάθεση του σπουδαίου Λουίς Πουένσο ζωντανεύει μία από τις πιο σκοτεινές σελίδες στην ιστορία της χώρας του, καθρεφτίζοντας μια περίπτωση ανάμεσα σε χιλιάδες άλλες που συνθέτουν το πορτρέτο της ίδιας της Αργεντινής. Μιας κοινωνίας στα όρια της αβύσσου, που πασχίζει να ανακατασκευάσει το μέλλον της, να εξετάσει τις πληγές της και να αναγνωρίσει τον εαυτό της στα πρόσωπα των θυμάτων και των εκτελεστών της. Ένα διαχρονικό και ταυτόχρονα επίκαιρο φιλμ.

Η ταινία «Επίσημη Ιστορία» (The Official Story / La historia oficial – 1985) του Λουίς Πουένσο (Αργεντινή), κυκλοφορεί στις Κινηματογραφικές Αίθουσες της χώρας, από την Πέμπτη 1η Δεκεμβρίου, σε διανομή της εταιρείας Weird Wave.