Τον Απρίλιο του 1990, πραγματοποιεί την πρεμιέρα της στην μικρή οθόνη, μία σειρά η οποία έμελλε να αλλάξει για πάντα την Ιστορία της Αμερικανικής Τηλεόρασης. Τριάντα χρόνια μετά και καθώς Μένουμε Σπίτι λόγω της πανδημίας του Κοροναϊού, είναι μία καλή ευκαιρία να ανακαλύψουμε ή να θυμηθούμε, την αριστουργηματική καλτ σειρά του Ντέιβιντ Λιντς.

Ads

Ο «Ύποπτος Κόσμος του Τουίν Πικς / Twin Peaks», πραγματοποίησε την πρεμιέρα στις 8 Απριλίου του 1990 στο τηλεοπτικό δίκτυο ABC. Η σειρά έλαβε διθυραμβικές κριτικές και πολλά βραβεία, ενώ θεωρείται δικαίως ως μία από τις πιο εμβληματικές στην ιστορία της τηλεόρασης. Ένα σπάνιο πολιτιστικό φαινόμενο που άλλαξε για πάντα την Ιστορία της Αμερικανικής Τηλεόρασης.

image

Ο αντίκτυπος της σειράς, αρχικά στο μέσο της τηλεόρασης, αλλά και γενικότερα, ήταν πολύ σημαντικός, καθώς θεωρείται από πολλούς κριτικούς ότι είναι η σειρά που άλλαξε τα τηλεοπτικά δεδομένα και καθιέρωσε μια ποιοτική κινηματογραφική προσέγγιση στο μέσο που ήταν πρωτοφανής για την εποχή, ενώ αναφέρεται συχνά ως πηγή έμπνευσης για δεκάδες άλλες σειρές και ταινίες που ακολούθησαν.

Ads

Η σειρά είχε αρχικά ως κεντρικό θέμα την εξιχνίαση του ύποπτου φόνου της Λόρα Πάλμερ (Σέριλ Λι), από τον Ειδικό Πράκτορα του FBI Ντέιλ Κούπερ (Κάιλ ΜακΛάχλαν), στην φανταστική επαρχιακή πόλη του Τουίν Πικς. Ο συγκεκριμένος φόνος της νεαρής κοπέλας, σταδιακά φαίνεται ότι αγγίζει ακόμα βαθύτερες πραγματικότητες, στα όρια του υπερφυσικού.

image

Η σειρά είχε συνδυάσει στοιχεία εγκληματικού δράματος, τρόμου, μυστηρίου αλλά και επιστημονικής φαντασίας, με τους χαρακτήρες να παρουσιάζονται πότε με μελοδραματικό τόνο και πότε με χιουμοριστικό. Όπως εξάλλου συνηθίζεται στα περισσότερα έργα του Ντέιβιντ Λιντς (σκηνοθέτη και δημιουργού της σειράς), υπάρχουν στοιχεία σουρεαλισμού και δίνεται μεγάλη έμφαση στην κινηματογραφία, την εικόνα, αλλά και τη μουσική.

image

Αξίζει εδώ να σημειώσουμε, ότι το μουσικό σκορ του «Twin Peaks», υπογράφει ο σπουδαίος ο Άντζελο Μπανταλαμέντι και θεωρείται ένα από τα πιο αριστουργηματικά στην ιστορία της τηλεόρασης και του κινηματογράφου.

Η σειρά διήρκεσε αρχικά δύο σεζόν και αποτελείται συνολικά από τριάντα επεισόδια. Αν και ο Λιντς αρχικά δεν ήθελε να αποκαλύψει την ταυτότητα του δολοφόνου της Λώρα Πάλμερ, το στούντιο τον ανάγκασε να το κάνει στο 7ο επεισόδιο της 2ης σεζόν, έπειτα από μία πτώση της τηλεθέασης. Στην μέση του δεύτερου κύκλου, ο Λιντς παραιτήθηκε και ακολούθησε μια σειρά επεισοδίων μη αποδεκτή από κριτικούς και οπαδούς της σειράς. Εν τέλει η σειρά ακυρώθηκε το 1991, αλλά ο Λιντς επέστρεψε για να σκηνοθετήσει το αμφιλεγόμενο φινάλε.

image

Εκτός όμως από την θρυλική σειρά, κυκλοφόρησαν και δύο σχετικές τηλεταινίες από τον Ντέιβιντ Λιντς. Πρόκειται για το «Ο Ύποπτος Κόσμος του Τουίν Πικς» (Twin Peaks: Fire Walk with Me) του 1992, και το «Τουίν Πικς: Τα Χαμένα Κομμάτια» (Twin Peaks: The Missing Pieces) του 2014. Ενώ το 2017, κυκλοφόρησε μία καινούργια σεζόν της σειράς «Twin Peaks», με 17 καινούργια επεισόδια.

image

Ανάμεσα στις πολλές διακρίσεις και βραβεία που έχει κερδίσει η σειρά, αξίζει να σημειώσουμε ότι στις Χρυσές Σφαίρες, το «Twin Peaks» κέρδισε τρία Βραβεία, στις Κατηγορίες: Καλύτερος Ά Ανδρικός Ρόλος σε Σειρά (Κάιλ ΜακΛάχλαν), Καλύτερος Β’ Γυναικείος Ρόλος σε Σειρά (Πάιπερ Λόρι) και Καλύτερη Δραματική Σειρά, ενώ και η Σέριλιν Φεν ήταν Υποψήφια για Χρυσή Σφαίρα Β’ Γυναικείου Ρόλου.

image

Η σειρά αποτέλεσε πηγή έμπνευσης και για δεκάδες βιβλία. Το πιο αξιόλογο από αυτά που έχω την χαρά να έχω διαβάσει στην αγγλική του έκδοση, είναι «Το Κρυφό Ημερολόγιο της Λώρα Πάλμερ», ένα βιβλίο που συνδυάζει την ποίηση με την αφήγηση και το οποίο υπογράφει η Τζένιφερ Λιντς (η μεγαλύτερη κόρη του σκηνοθέτη και δημιουργού της σειράς) το οποίο κυκλοφόρησε το 1990. Το 2011 επανεκδόθηκε με καινούργιο υλικό. Το 2016 κυκλοφόρησε επίσης το μυθιστόρημα «Η Μυστική Ιστορία του Τουίν Πικς», από τον Μαρκ Φροστ.

Διαβάστε Επίσης: