Το αγαπημένο κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Αθήνας που παραδοσιακά έρχεται για να υποδεχθεί και να ομορφύνει το Φθινόπωρο, φέτος θα διεξαχθεί από τις 18 έως τις 29 Σεπτεμβρίου. Στο κείμενο που ακολουθεί θα δούμε παρέα 10 + 1 ταινίες, τις οποίες ξεχωρίσαμε από την 19η διοργάνωση του Φεστιβάλ. Του Γιώργου Ρούσσου.
 
 
Οι 19ες Νύχτες Πρεμιέρας, θα φιλοξενήσουν 206 ταινίες, μεγάλου και μικρού μήκους, εκ των οποίων οι 93 είναι ελληνικές. Γεγονός που αποτελεί ρεκόρ στην ιστορία της διοργάνωσης.
 
Δημιουργίες οι οποίες, όπως χαρακτηριστικά, μας δήλωσε στη Συνέντευξη Τύπου ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ, Ορέστης Ανδρεαδάκης: «Πρόκειται για ταινίες που μας θυμίζουν ότι πρέπει να θυμόμαστε, ειδικά σε αυτή την περίοδο όπου η μνήμη στοχοποιείται».
 
Πάμε λοιπόν να δούμε 10 + 1 προτάσεις τις οποίες ξεχωρίσαμε με ιδιαίτερη δυσκολία είναι η αλήθεια, λόγω του πλούσιου προγράμματος, από το 19ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας.
 
“Το Δέντρο και η Κούνια” της Μαρίας Ντούζα

image
 
Η Ελένη (Μυρτώ Αλικάκη), καθηγήτρια καρδιολογίας στο Λονδίνο, έχει αποξενωθεί από τον πατέρα της, Κυριάκο (Ηλία Λογοθέτη), τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια, από τότε που άφησε την Ελλάδα για να εγκατασταθεί μόνιμα στην Αγγλία. Έπειτα από μία απρόσμενη εξέλιξη που κλονίζει τον γάμο της, αποφασίζει να επιστρέψει μαζί με την κόρη της στη γενέτειρά της, με αφορμή τις πασχαλινές διακοπές.
 
Εκεί, ωστόσο, έρχεται αντιμέτωπη με τις απροσδόκητες και άβολες για εκείνη επιλογές του πατέρα της, καθώς βρίσκει στο πατρικό της εγκατεστημένη μία γυναίκα από τη Σερβία. 
 
Έχοντας κάνει παγκόσμια πρεμιέρα στο 37ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ του Μόντρεαλ, που διεξήχθη από τις 22 Αυγούστου, μέχρι τις 2 Σεπτεμβρίου, η ταινία της Μαρίας Ντούζα, παρουσιάζεται για πρώτη φορά μπροστά στο ελληνικό κοινό. 
 
Σε πρώτο επίπεδο, «Το Δέντρο και η Κούνια» συνιστά μία ιστορία οικογενειακής συμφιλίωσης, η οποία αντλεί την έμπνευσή της από αληθινά περιστατικά.
 
Με φόντο, ωστόσο, τις παλιότερες αλλά και τις νεότερες μετακινήσεις των ανθρώπων στα Βαλκάνια, η ταινία  συνυφαίνει σύγχρονη πραγματικότητα και πρόσφατη ιστορία σε έναν μοντέρνο μύθο πάνω στην αέναη μετακίνηση των ανθρώπων, τη μετάνοια, την αποδοχή και την αγάπη.


 
Η ταινία θα προβληθεί την Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου, στον Κινηματογράφο Odeon Όπερα 1 στις 21:30.
 
“Frances Ha” του Νόα Μπάουμπαχ

image
 
Εφτά χρόνια αφότου βρέθηκε υποψήφιος για Όσκαρ Καλύτερου Πρωτότυπου Σεναρίου χάρη στο «Δεσμοί Διαζυγίου» και με μία από τις πιο σταθερά ενδιαφέρουσες καριέρες στο σύγχρονο ανεξάρτητο αμερικανικό σινεμά, ο Νόα Μπάουμπαχ επιστρέφει φέτος θριαμβευτικά, με το «Frances Ha».
 
Με την πολύτιμη σεναριακή συνεργασία της Γκρέτα Γκέργουιγκ, της υπέροχης indie queen πρωταγωνίστριάς του, το «Frances Ha» είναι ένα γλυκύτατο και ακαταμάχητο φιλμ πάνω στις ελπίδες και τις διαψεύσεις μιας ονειροπαρμένης 27χρονης που προσπαθεί να βρει νόημα στην ενήλικη ζωή της και παράλληλα να επιβιώσει σε μια σημερινή, ασπρόμαυρη Νέα Υόρκη.


 
Το “Frances Ha” του Νόα Μπάουμπαχ είναι η ταινία έναρξης του 19ου Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας, αλλά κι ακόμα κι αν δεν μπορέσετε να βρεθείτε στην τελετή έναρξης που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου στο Παλλάς, το Φεστιβάλ σας προσφέρει μία δεύτερη ευκαιρία, καθώς η ταινία θα προβληθεί και την Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου, στον Κινηματογράφο Ιντεάλ, στις 19:15.
 
“Όλα Χάθηκαν” (All is Lost) του J.C. Chandor

image
 
Η συναρπαστική ναυτική περιπέτεια του Τζέι Σι Τσάντορ, αφηγείται τις αγωνιώδεις προσπάθειες επιβίωσης ενός ιστιοπλόου που βρίσκεται χαμένος στη μέση του ωκεανού. Μία αρχέγονη μονομαχία του ανθρώπου ενάντια στη φύση.
 
Ο 77χρονος Ρόμπερτ Ρέντφορντ κουβαλά εξ ολοκλήρου επάνω του μία ταινία μεγάλων σωματικών και ψυχολογικών απαιτήσεων, σε ένα φιλμ με ελάχιστους διαλόγους.


 
Η ταινία αποτελεί μία από τις πολυαναμενόμενες πρεμιέρες του Φεστιβάλ και θα προβληθεί την Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου, στον Κινηματογράφο Odeon Όπερα 1 στις 22:00.
 
“Η Τέλεια Ομορφιά” ( La Grande Bellezza / The Great Beauty) του Paolo Sorrentino

image
 
Ο πρωταγωνιστής (Toni Servillo) και o σκηνοθέτης (Paolo Sorrentino) πέντε χρόνια μετά τη συνεργασία τους στο εντυπωσιακό “Il Divo” (2008) επιστρέφουν με μία ταινία που έκλεψε τις εντυπώσεις τον Μάιο στο Φεστιβάλ των Καννών.
 
Ο θεατής προσκαλείται σε μια φαντασμαγορική περιπλάνηση στις αμέτρητες ηδονές, τα ξέφρενα πάρτι και τις ολονύχτιες κραιπάλες της Ρώμης, με ξεναγό έναν κοσμοπολίτη συγγραφέα που βαρέθηκε να πνίγει τις υπαρξιακές κρίσεις του σε ακριβά κοκτέιλ και αρχίζει σταδιακά να συνειδητοποιεί τη ματαιότητα των πάντων.


 
Άλλη μία σπουδαία πρεμιέρα του Φεστιβάλ της Αθήνας, που θα προβληθεί το Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου στον Κινηματογράφο Odeon Όπερα 1 στις 22:30.
 
“Πολύ Κακό για το Τίποτα” (Much Ado About Nothing) του Joss Whedon

image
 
Το ασπρόμαυρο φιλμ «Πολύ Κακό για το Τίποτα» είναι μία αν μη τι άλλο ασυνήθιστη διασκευή ενός κλασικού έργου στη μεγάλη οθόνη. Γυρισμένο σε 12 μόλις μέρες στο σπίτι του ίδιου του Τζος Γουίντον και βασισμένο εξ ολοκλήρου στο κλασικό σαιξπηρικό κείμενο, η ταινία ξεδιπλώνει στη μεγάλη οθόνη το πηγαίο ταλέντο ενός ιδιαίτερου δημιουργού.
 
Ο Joss Whedon, γνωστός στο ευρύ κοινό από τη σκηνοθεσία του blockbuster The Avengers (2012), κάνει μία εντυπωσιακή στροφή 180 μοιρών και μας παρουσιάζει σε ασπρόμαυρο φόντο, τη νέα του δημιουργία, την οποία σκηνοθετεί, υπογράφει το σενάριο, έχει συνθέσει και ηχογραφήσει τη μουσική, ενώ βρίσκεται και στο τιμόνι του παραγωγού…


 
Η ταινία θα προβληθεί την Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου στον Κινηματογράφο Odeon Όπερα 1 στις 20:00, αλλά και την Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου, στον Κινηματογράφο Δαναός 2 στις 20:00.
 
“Κόντρα στο Ρεύμα” (Upstream Color) του Shane Carruth

image
 
Ήρωες μας είναι ο Τζεφ και η Κρις, που έρχονται κοντά υπακούοντας σε μια ακατανίκητη έλξη, η οποία τους αποκαλύπτει ένα ξεχασμένο παρελθόν που δεν θα μπορούσαν ποτέ να φανταστούν. Ακροβατώντας ανάμεσα στην ιστορία αγάπης και το θρίλερ με σταθερό φόντο την επιστημονική φαντασία, ο Σέιν Καράθ υπογράφει μία συναρπαστική φιλμική εμπειρία.
 
Μία από τις πλέον αναμενόμενες ταινίες της χρονιάς, έρχεται στις 19ες Νύχτες Πρεμιέρας, για να την απολαύσουμε στη μεγάλη οθόνη. Έχοντας συγκλονίσει κοινό και κριτικούς το 2004 με το μαγικό “Primer” (2004), ο Shane Carruth, επιστρέφει εννέα χρόνια μετά σε αυτό που όπως φαίνεται ξέρει να χειρίζεται πολύ καλά. Μία ταινία επιστημονικής φαντασίας, για τους λάτρεις του είδους αλλά και όχι μόνο.
 
Υπογράφοντας τη σκηνοθεσία, το σενάριο, τη φωτογραφία, τη μουσική και φυσικά το μοντάζ, ο ταλαντούχος Shane Carruth, έρχεται και πάλι να μας καταπλήξει, αποδεικνύοντας ότι η επιτυχία του “Primer”, μόνο τυχαία δεν ήταν…


 
Η ταινία θα προβληθεί την Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου στον Κινηματογράφο Δαναός 1 στις 22:00.
 
“Το Παρελθόν” (Le Passe / The Past) του Asghar Farhadi

image
 
Ο Αχμάντ επιστρέφει στη Γαλλία από το Ιράν προκειμένου να υπογράψει την αίτηση διαζυγίου που έχει καταθέσει η γυναίκα του, Μαρί. Η άφιξή του ωστόσο, στο σπίτι όπου η Μαρί πλέον συζεί με τον νέο της σύντροφο, θα πυροδοτήσει απρόσμενες αντιδράσεις και θα ξεσκεπάσει καλά κρυμμένα μυστικά.
 
Αυτό είναι το θέμα της νέας ταινίας του σπουδαίου Ιρανού Σκηνοθέτη Ασγκάρ Φαραντί, που εδώ μας παρουσιάζει το ευρωπαϊκό ντεμπούτο του, με το οποίο εντυπωσίασε τον Μάιο στις Κάννες, αποσπώντας το Βραβείο της Οικουμενικής Επιτροπής.
 
Πρωταγωνιστής είναι ο συνήθης ύποπτος Αλί Μοσαφά, τον οποίο θυμόμαστε από το αριστουργηματικό «Ενας Χωρισμός» (A Separation), την προηγούμενη ταινία του Φαραντί, που το 2011 κέρδισε το Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας. Ενώ τη Μαρί, υποδύεται η υπέροχη Μπερενίς Μπεζό του «The Artist», που με αυτή ακριβώς την ερμηνεία της, κέρδισε το Βραβείο Καλύτερης Ηθοποιού στο φετινό Φεστιβάλ των Καννών.


 
Η ταινία θα προβληθεί την Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου στον Κινηματογράφο Δαναός 1 στις 20:00.
 
“Οι Αισθηματίες” του Νίκου Τριανταφυλλίδη

image
 
Ένας μεσήλικας αστός, υπεράνω πάσης υποψίας, με το παρατσούκλι «o Δάσκαλος» (Τάκης Μόσχος), ζει απομονωμένος στην παραθαλάσσια έπαυλή του μαζί με την έφηβη κόρη του (Ηλιάνα Μαυρομάτη). Μόνο που στην πραγματικότητα, είναι ένας αρχαιοκάπηλος τοκογλύφος, ο οποίος διακινεί τα κλοπιμαία του μέσα σε νεκροφόρες που διασχίζουν την Αθήνα. Τις βρωμοδουλειές του αναλαμβάνουν δύο νεαροί, o Eρμής (Δημήτρης Λάλος) και ο Γιάννης (Χάρης Φραγκούλης).
 
Όμως έκαστος διαπράττει από ένα μοιραίο λάθος. Ο μεν Ερμής ερωτεύεται την έφηβη κόρη του Δασκάλου, ο δε Γιάννης παθιάζεται με μία πόρνη (Ευτυχία Γιακουμή). Αμφότεροι, ως «Αισθηματίες», πρέπει να βγουν από τη μέση.
 
Έπειτα από ένα μακρύ διάστημα αποχής από το σινεμά, ο Νίκος Τριανταφυλλίδης σκηνοθετεί τον επίσης επανακάμψαντα στα κινηματογραφικά πράγματα Τάκη Μόσχο, πλαισιωμένο από ένα νεανικό καστ.
 
Και όπως λέει χαρακτηριστικά ο δημιουργός Νίκος Τριανταφυλλίδης: «Οι Αισθηματίες» αυτοί δεν είναι κάτι άλλο από πλάσματα του προηγούμενου αιώνα, τα οποία προσπαθούν μάταια να επιβιώσουν στο σύγχρονο καιρό μας.
 
Η ταινία θα προβληθεί την Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου στον Κινηματογράφο Ιντεάλ στις 20:00.
 
“Το Νησί της Θλίψης” του Muel O

image
 
Στις 3 Απριλίου του 1948, μια εξέγερση ξέσπασε στο νησί Τζεζού της Νότιας Κορέας, οδηγώντας σε μακροχρόνιες συμπλοκές και βίαιες αντικομμουνιστικές διώξεις από το εθνικιστικό καθεστώς, το οποίο διέταξε την εκτέλεση όλων των κατοίκων.
 
Βασισμένος σε μια αιματοβαμμένη σελίδα της ιστορίας της χώρας του, ο σκηνοθέτης Μούελ Ο, επικεντρώνεται στις προσπάθειες των κατοίκων ενός χωριού να ξεφύγουν από τη θανάσιμη καταδίωξη των στρατιωτών, καταφεύγοντας σε υπόγειες σπηλιές, αντιμέτωποι με το δριμύ ψύχος, την πείνα και τον φόβο.
 
Ο δημιουργός επιλέγει να αναδείξει τις προσωπικές στιγμές κυνηγών και κυνηγημένων, άλλοτε βαθιά ανθρώπινες και άλλοτε σοκαριστικά βάναυσες, με φόντο μία εξαίσια, ασπρόμαυρη φωτογραφία. Σε ένα φιλμ που μας έρχεται κατευθείαν από το Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα του Φεστιβάλ του Σάντανς, έχοντας αποσπάσει το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας.


 
Η ταινία θα προβληθεί την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου στον Κινηματογράφο Ιντεάλ στις 20:00.
 
“Don Jon” του Joseph Gordon-Levitt

image
 
O Tζον Μαρτέλο (Τζόζεφ Γκόρντον-Λέβιτ) είναι όμορφος, γυμνασμένος, Αμερικανός και λάτρης του ωραίου φύλου. Οι κατακτήσεις του είναι τέτοιες που οι φίλοι του τον αποκαλούν «Δον Τζον». Αυτό όμως που δεν γνωρίζουν, είναι το γεγονός ότι ο Tζον Μαρτέλο είναι εθισμένος στο πορνό.
 
Όταν γνωρίζει την εντυπωσιακή Μπάρμπαρα (Σκάρλετ Γιόχανσον), η οποία αναζητά τον έρωτα όπως τον φαντασιώνεται βλέποντας ρομαντικές κομεντί, νομίζει πως ήρθε η ώρα να νοικοκυρευτεί.
 
Το φιλμ “Don Jon”, αποτελεί το σκηνοθετικό ντεμπούτο του δημοφιλούς νεαρού ηθοποιού Τζόζεφ Γκόρντον-Λέβιτ, με τον ίδιο, τη Scarlett Johansson και τη Julianne Moore, στους πρωταγωνιστικούς ρόλους.


 
Η ταινία θα προβληθεί το Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου στον Κινηματογράφο Ιντεάλ στις 20:00.
 
“Ο Εχθρός Μου” του Γιώργου Τσεμπερόπουλου

image
 
Πρωταγωνιστής της ταινίας μας, είναι ο 48χρονος Κώστας Στασινός, ιδιοκτήτης γεωπονικού ανθοπωλείου. Ο Κώστας, ζει μία συνηθισμένη ζωή με τη γυναίκα του Ράνια, τον 17χρονο γιο τους Ανδρέα (ο οποίος βρίσκεται στην τελευταία τάξη του Λυκείου) και την 14χρονη κόρη τους, Λουίζα.
 
Προοδευτικός και αμετανόητα ιδεολόγος από τα φοιτητικά του χρόνια στη Γεωπονική, ο ήρωας μας έχει εμφυσήσει στα παιδιά του τις αξίες με τις οποίες ανδρώθηκε. Όμως, η λεηλασία του σπιτιού του από μία συμμορία, θα ανατρέψει ολοκληρωτικά την οικογενειακή ηρεμία, φέρνοντας βίαια στην καθημερινότητά της το παλιό κυνηγετικό όπλο του πατέρα του. Άραγε, έχει τη δύναμη η οικογένεια του Κώστα να επουλώσει τις πληγές της και να γυρίσει σελίδα;
 
«Ο Εχθρός Μου», η νέα ταινία του Γιώργου Τσεμπερόπουλου, αφού έκανε παγκόσμια πρεμιέρα στο 37ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ του Μόντρεαλ, θα παρουσιαστεί στο ελληνικό κοινό, παρουσία των συντελεστών της. Αξίζει να σημειώσουμε ότι η ταινία θα προβληθεί και στο 57ο London Film Festival, το οποίο θα διεξαχθεί από τις 9 έως τις 20 Οκτωβρίου.


 
Η ταινία θα προβληθεί το Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου στον Κινηματογράφο Δαναός 1 στις 20:00, μετά την απονομή των βραβείων πρωτο-εμφανιζόμενων δημιουργών ελληνικών ταινιών.
 
«Θυμάμαι άρα υπάρχω», είναι το φετινό σύνθημα του 19ου Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας, το οποίο θα διεξαχθεί από τις 18 έως τις 29 Σεπτεμβρίου στους κινηματογράφους Δαναός 1 και 2, Odeon Όπερα 1 και 2, Ιντεάλ και στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος. Θυμηθείτε λοιπόν κι εσείς να ρίξετε μία ματιά στις 10 + 1 ταινίες που σας προτείναμε και… να έχετε ένα όμορφο Φεστιβάλ.
 
Καλές προβολές.