Η νέα ταινία του Αλεξάντερ Πέιν “Nebraska”, που πραγματοποίησε την παγκόσμια πρεμιέρα της τον Μάιο στο Διεθνές Φεστιβάλ των Καννών, παρουσιάζεται για πρώτη μπροστά στο ελληνικό κοινό ως η Ταινία Λήξης του 54ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Του Γιώργου Ρούσσου.
 
 
Ο βραβευμένος με Όσκαρ, ελληνικής καταγωγής, Αλεξάντερ Πέιν (“Sideways”) βρίσκεται φέτος στη Θεσσαλονίκη με διττή ιδιότητα. Κι αυτό διότι ο δημοφιλής σκηνοθέτης είναι ο Πρόεδρος της Κριτικής Επιτροπής του Διεθνούς Διαγωνιστικού Τμήματος, ενώ παράλληλα η νέα του ταινία “Nebraska”, αποτελεί την Ταινία Λήξης του 54ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

image
 
Παλιός γνώριμος του Φεστιβάλ ο Αλεξάντερ Πέιν, καθώς το 2011 στο 52ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, η ταινία του “The Descendants”, ήταν η επίσημη Ταινία Έναρξης της διοργάνωσης.
 
Δύο χρόνια μετά, ο Αλεξάντερ Πέιν επιστρέφει στη Θεσσαλονίκη, με τη νέα του δημιουργία “Nebraska”, να αποτελεί την Ταινία Λήξης του 54ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης, η οποία θα προβληθεί το Σάββατο 9 Νοεμβρίου, στην ιστορική έδρα του θεσμού, το Ολύμπιον.

image
 
Η ταινία “Nebraska”, είναι ουσιαστικά ένας ασπρόμαυρος φόρος τιμής στη γενέτειρα του Πέιν, τη Νεμπράσκα. Παράλληλα είναι και ένα βαθιά ανθρώπινο road movie που εστιάζει στη γλυκόπικρη σχέση ενός πατέρα με τον γιο του, οι οποίοι ταξιδεύουν εκεί για να εισπράξουν τα κέρδη ενός αμφιβόλου γνησιότητας λαχείου.
 
Στον ρόλο του πατέρα συναντάμε τον Μπρους Ντερν, σε μια ερμηνεία που βραβεύτηκε τον Μάιο στο Διεθνές Φεστιβάλ των Καννών. Η ταινία αποτυπώνει εικόνες μιας άγνωστης Αμερικής, αναμνήσεις και αλήθειες, μέσα από τη συναισθηματικά φορτισμένη προσωπική διαδρομή του κεντρικού μας ήρωα.

image
 
Ένας φτωχός ηλικιωμένος που ζει στη Μοντάνα επιμένει να το σκάει από το σπίτι, με σκοπό να πάει στη Νεμπράσκα για να εισπράξει τα χρήματα από ένα τζακ ποτ που νομίζει πως έχει κερδίσει. Η οικογένειά του, αγανακτισμένη από την άνοιά του που επιδεινώνεται, συζητά το ενδεχόμενο να τον βάλουν σε κλινική, ώσπου ένας από τους δύο γιους του προσφέρεται να πάει τον πατέρα του στη Νεμπράσκα με το αμάξι του, παρότι καταλαβαίνει τη ματαιότητα του εγχειρήματος.
 
Καθ’ οδόν, ο πατέρας του έχει ένα ατύχημα, κι έτσι οι δυο τους πρέπει να μείνουν μερικές μέρες στη μικρή, παρηκμασμένη πόλη της Νεμπράσκα όπου γεννήθηκε ο πατέρας, κι όπου, υπό το άγρυπνο βλέμμα του γιου του, θα βρεθεί απέναντι στο παρελθόν του.

image
 
Η ταινία, γυρισμένη σε ασπρόμαυρο φιλμ, με φόντο τέσσερις αμερικανικές πολιτείες, φέρνει κοντά επαγγελματίες ηθοποιούς με ανθρώπους που δεν έχουν σχέση με την υποκριτική, και φιλοδοξεί να αποδώσει την ατμόσφαιρα και τους ρυθμούς αυτών των εξωτικών τόπων.
 
Εγγονός Ελλήνων μεταναστών, ο Αλεξάντερ Πέιν μεγάλωσε στην Ομάχα της Νεμπράσκα, όπου έλαβε την εκπαίδευσή του από Ιησουίτες. Αργότερα σπούδασε ιστορία και ισπανική φιλολογία στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, και έκανε το μεταπτυχιακό του στη σκηνοθεσία στο Πανεπιστήμιο UCLA.

image
 
Οι πρώτες δύο μεγάλου μήκους ταινίες του ήταν οι κωμωδίες “Πολίτις Ρουθ” (1996) και “Election” (1999). Το “Σχετικά με τον Σμιτ” (2002) έκανε πρεμιέρα στο διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ των Καννών. Τόσο το “Πλαγίως”, όσο και οι “Απόγονοι”, η τελευταία του ταινία, ήταν υποψήφιες για Όσκαρ Καλύτερου Προσαρμοσμένου Σεναρίου, όπως και για άλλα τέσσερα βραβεία της Ακαδημίας, συμπεριλαμβανομένων και αυτών της Καλύτερης Ταινίας και Καλύτερης Σκηνοθεσίας.
 
Αξίζει τέλος να σημειώσουμε ότι τέσσερις από τις έξι μεγάλου μήκους ταινίες του Αλεξάντερ Πέιν, έχουν γυριστεί στη γενέτειρα του Νεμπράσκα.

image
 
Η παρουσίαση της ταινίας λήξης εντάσσεται στην ενότητα «Ανοιχτοί Ορίζοντες», που χρηματοδοτείται, μεταξύ άλλων δράσεων του 54ου Φ.Κ.Θ. από την Ευρωπαϊκή Ένωση – Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, στο πλαίσιο του ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας 2007-2013.
 
Η ταινία του Αλεξάντερ Πέιν “Nebraska”, προβάλλεται σήμερα Σάββατο 9 Νοεμβρίου στις 21:00 στο Ολύμπιον, όντας η Ταινία Λήξης του 54ου Φ.Κ.Θ. αλλά και την Κυριακή 10 Νοεμβρίου στις 17:30, επίσης στο Ολύμπιον.


 
Το 54ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης ολοκληρώνεται την Κυριακή 10 Νοεμβρίου.