Με αφορμή τη συμπλήρωση 10 χρόνων από τη μεγάλη πυρκαγιά στην Πάρνηθα, το WWF δημιούργησε ένα μικρής διάρκειας ντοκιμαντέρ με τίτλο «Πάρνηθα: 10 χρόνια μετά», θέλοντας να επαναφέρει στην επιφάνεια όλα όσα συνέβησαν, αλλά κυρίως την άγνωστη και διαρκή μάχη αναγέννησης της Πάρνηθας που δίνεται καθημερινά εδώ και τόσα χρόνια. Αναμνήσεις από την πυρκαγιά του 2007, συγκλονιστικές προσωπικές αφηγήσεις για εκείνες τις μέρες αλλά και το σήμερα, αισιοδοξία για ένα καλύτερο αύριο, άνθρωποι που πεισματικά επιμένουν να προστατεύουν το βουνό καθημερινά. Όλα αυτά συνθέτουν την «άγνωστη» Πάρνηθα του σήμερα, 10 χρόνια μετά την καταστροφή. Μια Πάρνηθα που αναγεννιέται μέσα από τις στάχτες της, με τους ανθρώπους που την αγαπάνε στο πλευρό της.

Ads

Επίσης, σύμφωνα με έρευνα που παρουσιάσθηκε στο συνέδριο “SafeAthens 2017 – Οι νέες Τεχνολογίες στην υπηρεσία της Πολιτικής Προστασίας ” που πραγματοποιήθηκε στις 28-30 Ιουνίου στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, 10 χρόνια μετά τις φωτιές του 2007 στην Ηλεία οι επιπτώσεις των πυρκαγιών συνεχίζονται ακόμα, καθώς τα πλημμυρικά φαινόμενα και οι κατολισθήσεις έχουν πολλαπλασιασθεί στην περιοχή.

Η έρευνα τεκμηριώνει το γεγονός ότι παρότι στην περιοχή έχουν γίνει σημαντικά αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά έργα, οι πλημμύρες έχουν τριπλασιασθεί ενώ οι κατολισθήσεις έχουν πενταπλασιασθεί στο χρονικό διάστημα μετά την πυρκαγιά.

Μάλιστα η έρευνα υπολογίζει ότι ενώ πριν το 2007 στην ευρύτερη περιοχή συνέβαινε κατά μέσο όρο 1 πλημμύρα ανά 1.6 έτη , μετά την πυρκαγιά συμβαίνει κατά μέσο όρο 1 πλημμύρα ανά περίπου 4 μήνες!

Ads

Συνολικά η συχνότητα των πλημμυρών έχει αυξηθεί κατά 3.3 φορές ενώ η συχνότητα των κατολισθήσεων στην περιοχή έχει αυξηθεί κατά 5.6 φορές σε σχεση με το διάστημα πριν την πυρκαγιά.

Παρότι στην επιστημονική κοινότητα είναι γνωστή  η επίδραση των πυρκαγιών στη διάβρωση και τα πλημμυρικά φαινόμενα, για πρώτη φορά προσδιορίστηκε η έκταση της επίδρασης – το πόσο δηλαδή μπορεί μια πυρκαγιά να αυξήσει τις πλημμύρες και τις κατολισθήσεις σε μια περιοχή.

Επίσης, η έρευνα τονίζει ότι θερμά καλοκαίρια, όπως αυτό του 2007, που εκτιμάται ότι θα είναι πιο συχνά τις επόμενες δεκαετίες λόγω της κλιματικής αλλαγής, είναι πιθανό να προκαλέσουν περισσότερες πυρκαγιές, οι οποίες με τη σειρά τους θα συνοδεύονται από μια περίοδο διάρκειας έως και μία δεκαετία αύξησης των πλημμυρών και των κατολισθήσεων.

Η συγκεκριμένη έρευνα έχει δημοσιευθεί ήδη στο διεθνές περιοδικό “Sciene of the Total Environment” από την ερευνητική ομάδα των Διακάκης Μ. Νικολόπουλος Ε.Ι., Μαυρούλης Σ., Βασσιλάκης Ε., Κορακάκη Ε., στελέχη του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος), του Πανεπιστημίου του Κονέκτικατ (UCONN) και του WWF Ελλάδας.