Τα NFT ή non fungible tokens ή στα ελληνικά «μη ανταλλάξιμες μάρκες» είναι μία νέα μόδα, με τους συλλέκτες τους ανά τον κόσμο να έχουν αγοράσει αξία σε NFT που φτάνει τα 10,7 δις συνολικά, μέχρι τώρα. 

Ads

Τι είναι ακριβώς το NFT;

Το NFT είναι μία μάρκα σε ψηφιακή μορφή που δημιουργείται από ψηφιακά αρχεία, τα οποία μπορούν να αφορούν μουσικά αρχεία, βίντεο, άρθρα μέχρι και σενάρια ταινιών που πρόσφατα δημιούργησε και πούλησε ο Κουεντίν Ταραντίνο.

Η μάρκα αυτή -εκεί βρίσκεται και η αξία για τους συλλέκτες- είναι μοναδική, μη ανταλλάξιμη και αδιαίρετη. Επιπλέον, μπορεί κάποιος να διακρίνει την αυθεντικότητα της, καθώς μέσα σε ψηφιακό αρχείο κρατείται το ποιος έχει πουλήσει το NFT και σε ποιον. 

Ads

Τα NFT δημιουργούνται μέσα από πλατφόρμες για κρυπτονομίσματα -πιο συχνά την Etherium- με την τεχνολογία Blockchain, όπως όλα τα κρυπτονομίσματα. Η διαφορά τους με τα κρυπτονομίσματα είναι ότι τα κρυπτονομίσματα είναι ανταλλάξιμα και έχουν συγκεκριμένη αξία. Η αξία των NFT καθορίζεται από εκείνον που τα πουλάει. Αυτός που θα αγοράσει το NFT, αν το ανταλλάξει θα πάρει κάτι εντελώς διαφορετικό.

Επίσης, το NFT που θα αγοράσει κάποιος αν π.χ. αφορά ένα μουσικό κομμάτι, συνήθως, συνδυάζεται με έναν σύνδεσμο που οδηγεί στο ανάλογο τραγούδι που κατέχεις. 

Το NFT είναι ένα πολύ ασφαλές μέσο για έναν καλλιτέχνη, όσον αφορά τα δικαιώματα του, καθώς φαίνεται ποιος έχει πουλήσει το έργο με πιστοποίηση και ποιος το έχει αγοράσει. Με αυτόν τον τρόπο οποιοδήποτε αντίγραφο μπορεί να «αποκαλυφθεί» εύκολα. Ωστόσο, η αξία του έργου προκύπτει καθαρά από το πόσο γνωστός είναι ο καλλιτέχνης και από τα χρήματα που είναι διατεθειμένος να δώσει ο αγοραστής, με πιθανότατα μόνη του επιδίωξη να καυχηθεί. 

Για παράδειγμα το κείμενο των New York Times για τα NFT πουλήθηκε σε μορφή NFT για 750.000 δολάρια, ενώ το κείμενο της Deutsche Welle σε μορφή NFT για 600 δολάρια. 

Πολλοί διάσημοι έχουν μπει, ήδη, στην αγορά, πουλώντας,οι ίδιοι, συλλεκτικά NFT απευθείας στους ενδιαφερόμενους αγοραστές και έχουν πάρει μεγάλα χρηματικά ποσά. Μεταξύ αυτών, οι Snoop Dogg, Weeknd, Emily Ratajkowski, Cara Delavigne, Eminem και ο δημιουργός του twitter Jack Dorsey. Ο τελευταίος πούλησε το πρώτο του tweet σε μορφή NFT για 2,9 εκ. δολάρια. 

Προφανώς, η εισαγωγή όλων αυτών των διάσημων στον χώρο των NFT προωθεί ακόμη περισσότερο αυτή την νέα ψηφιακή τέχνη, με όλο και περισσότερους συλλέκτες καθημερινά να εντάσσονται στην αγορά του, για να αγοράσουν ένα μοναδικό «κομμάτι».

Γενικά, η αγορά των NFT αυξάνει καθημερινά την αξία της με ραγδαίο ρυθμό και πολλοί θεωρούν τα NFT ως το μέλλον των συλλογών, ωστόσο πολλοί είναι και εκείνη που τα θεωρούν ως «φούσκα» ή ως ένα μέσο για ξέπλυμα χρήματος, όπως ισχυρίστηκαν πολλοί αναγνώστες στο πείραμα που έκανε η Deutsche Welle.