Η ποσότητα τροφής που απαιτείται για τη διατροφή του παγκόσμιου πληθυσμού μέχρι το τέλος του αιώνα θα μπορούσε να αυξηθεί κατά σχεδόν 80%, σύμφωνα με μια μελέτη.

Ads

Οι ερευνητές από τη Γερμανία ανέφεραν ότι η τάση αύξησης του Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) έχει ως αποτέλεσμα άτομα που χρειάζονται περισσότερες θερμίδες.

Την ίδια στιγμή οι συγγραφείς της μελέτης προειδοποιούν ότι η μη ικανοποίηση της ανάγκης για περισσότερες θερμίδες θα μπορούσε να οδηγήσει σε μεγαλύτερη παγκόσμια ανισότητα.

Ειδικότερα, η μελέτη που διεξήχθη από ομάδα του Πανεπιστημίου του Gottingen, υπολόγισε ότι το 60% της αύξησης των θερμίδων θα ήταν αποτέλεσμα του αυξανόμενου αριθμού των ανθρώπων στον κόσμο.

Ads

Σύμφωνα με τις παγκόσμιες προοπτικές του ΟΗΕ, ο παγκόσμιος πληθυσμός εκτιμάται ότι θα αυξηθεί από σχεδόν επτά δισεκατομμύρια το 2010 σε σχεδόν 11 δισεκατομμύρια το 2100.

Ωστόσο, περισσότερο από το 18% της αύξησης των θερμίδων από τα επίπεδα του 2010 θα προέκυπτε από την προβλεπόμενη αύξηση του ύψους και του βάρους στον παγκόσμιο πληθυσμό.

«Η αύξηση της μέσης ημερήσιας απαιτούμενης ενέργειας αυξάνεται κατά 253 θερμίδες ανά άτομο μεταξύ 2010 και 2100 στις εκτιμήσεις μας, υποθέτοντας έναν αυξανόμενο ΔΜΣ και ύψος» εξήγησε στο BBC ο συν-συγγραφέας Lutz Depenbusch από το World Vegetable Center.

Και πρόσθεσε: «Σε παγκόσμια κλίμακα, υπολογίζουμε ότι η επίδραση του ΔΜΣ και του ύψους αυξάνεται στο μοντέλο μας και θα οδηγήσει σε επιπλέον θερμιδικές απαιτήσεις που ταιριάζουν με τις απαιτήσεις του 2010 της Ινδίας και της Νιγηρίας μαζί».

Όσον αφορά το ποιο τρόφιμο θα ισοδυναμούσε με αύξηση των 253 θερμίδων στην καθημερινή διατροφή κάποιου, ο Depenbusch δήλωσε ότι στο μενού θα βρεθούν επιπλέον δύο μεγάλες μπανάνες ή μια μερίδα πατάτες.

Ο Depenbusch και ο συνάδελφός του Stephan Klasen, καθηγητής από το Πανεπιστήμιο του Gottingen της Γερμανίας δήλωσαν ότι η μοντελοποίησή τους υποδηλώνει ότι τα κράτη της υποσαχάριας περιοχής θα επηρεαστούν περισσότερο από μια τέτοια αύξηση των μελλοντικών παγκόσμιων θερμιδικών απαιτήσεων.

Εξήγησαν ότι η περιοχή ήταν ήδη μάρτυρας μιας απότομης αύξησης της ανάγκης για θερμίδες, δεδομένου ότι υπέστη ταχεία αύξηση του πληθυσμού.

Οι ερευνητές προειδοποίησαν ότι η αποτυχία της παγκόσμιας επισιτιστικής πολιτικής να ανταποκριθεί στην αύξηση της ζήτησης περισσότερης ενέργειας θα μπορούσε να επιδεινώσει την επισιτιστική και οικονομική ανισότητα.

Παράλληλα, προειδοποίησαν ότι η αυξανόμενη ζήτηση για τρόφιμα θα οδηγήσει σε αύξηση των τιμών των τροφίμων. Ενώ τα πλούσια κράτη θα μπορούσαν να ανταπεξέλθουν στις αυξήσεις, τα φτωχότερα έθνη θα παλεύουν, με αποτέλεσμα να υπάρχει περισσότερος υποσιτισμός.

Τα ευρήματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Plos One.