Στη σύλληψη μιας ομάδας χάκερς προχώρησε η ισπανική αστυνομία, οι οποίοι είχαν καταφέρει να «μολύνουν» με ένα ιό περίπου 13 εκατ. ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Ο ιός έκλεβε αριθμούς πιστωτικών καρτών και άλλες πολύτιμες πληροφορίες, επιτυγχάνοντας μάλλον τη μεγαλύτερη κυβερνο-επιδρομή μέχρι σήμερα.

Ads

Η Πολιτική Ασφάλεια της Ισπανίας ανακοίνωσε χθες, Τρίτη, ότι συνέλαβε τρεις άντρες οι οποίοι είναι ύποπτοι για τη λειτουργία του αποκαλούμενου «δικτύου πεταλούδα» (Mariposa, στα ισπανικά). Σήμερα αναμένεται να δοθούν περισσότερες πληροφορίες για την υπόθεση σε συνέντευξη Τύπου που θα παραχωρήσουν οι αρχές.

Η «πεταλούδα» εισέβαλε σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές σε 190 χώρες του κόσμου, προσβάλλοντας τουλάχιστον 1.000 μεγάλες επιχειρήσεις και 40 μεγάλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, σύμφωνα με τις δυο υπηρεσίες ασφαλείας στο διαδίκτυο, οι οποίες συνεργάστηκαν με τις ισπανικές αρχές για την επίλυση της υπόθεσης. Οι αρχές κατάφεραν να απενεργοποιήσουν το δίκτυο «πεταλούδα» στις 23 Δεκεμβρίου.

Ο ιός ήταν προγραμματισμένος να κλέβει τα στοιχεία χρηστών για την είσοδο σε ιστοσελίδες και να καταγράφει κάθε πάτημα πλήκτρου στον μολυσμένο ηλεκτρονικό υπολογιστή. Στη συνέχεια, έστελνε στο «κέντρο ελέγχου» τις πληροφορίες, όπου οι δράστες αποθήκευαν τα δεδομένα. «Κυνηγούσαν οτιδήποτε από το οποίο θα μπορούσαν να βγάλουν χρήματα», λέει το μέλος της εταιρίας ασφαλείας του διαδικτύου Defense Intelligence, Chris Davis, ο οποίος συνεργάστηκε με τις ισπανικές αρχές.

Ads

Ο ιός εξαπλώθηκε αρχικά εκμεταλλευόμενος τις αδυναμίες του Internet Explorer της Microsoft Corp. ενώ εισέβαλε και σε USB memory sticks για να μολύνει στη συνέχεια και άλλους υπολογιστές.

Πηγή: Wired