Ο Γάλλος οικονομολόγος Ζαν Τιρόλ, ερευνητής του Πανεπιστημίου της Τουλούζης, βραβεύτηκε με το Νόμπελ Οικονομικών Επιστημών.

Ads

 
«Ο Ζαν Τιρόλ είναι ένας από τους πιο επιδραστικούς οικονομολόγους της εποχής μας» σημειώνει η Σουηδική Ακαδημία. «Πάνω απ’ όλα αποσαφήνισε πώς μπορούμε να κατανοήσουμε και να ρυθμίσουμε βιομηχανικούς τομείς στους οποίους δραστηριοποιούνται λίγες ισχυρές επιχειρήσεις» αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.
 
Σύμφωνα με την Ακαδημία, από τα μέσα της δεκαετίας του 1980 και μετά, ο Ζαν Τιρόλ έδωσε νέα ζωή στην μελέτη των αποτυχιών της αγοράς και παρείχε μία θεωρία, αλλά και ερωτήσεις για την κεντρική πολιτική όπως πώς μπορεί η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει τις συγχωνεύσεις ή τα καρτέλ και πώς μπορεί να ρυθμίσει τα μονοπώλια.
 
Ο 61χρονος είναι ο τρίτος Γάλλος οικονομολόγος που βραβεύεται με Νόμπελ. Θα λάβει χρηματικό έπαθλο 8 εκατ. σουηδικών κορόνων.
 
Το βραβείο Οικονομικών Επιστημών, το οποίο επισήμως ονομάζεται Βραβείο της Τραπέζης της Σουηδίας για τις Οικονομικές Επιστήμες στην Μνήμη του Άλφρεντ Νόμπελ, άρχισε να απονέμεται το 1968. Δεν αποτελούσε μέρος της αρχικής ομάδας των βραβείων που περιέγραφε στη διαθήκη του ο Νόμπελ το 1895.

Το 2013 το Νόμπελ Οικονομικών είχε απονεμηθεί στους αμερικανούς καθηγητές Γιουτζίν Φάμα, Λαρς Πίτερ Χάνσεν από το Πανεπιστήμιο του Σικάγο και τον καθηγητή Ρόμπερτ Σίλερ από το Πανεπιστήμιο Γέιλ για την χαρτογράφηση του μέλλοντος των μετοχών.