Ένα νέο φάρμακο μελετούν Αμερικανοί επιστήμονες, που θα μπορούσε να μετατρέψει ένα σοβαρά τραυματία σε «σούπερ επιζήσαντα», μέσω την αποτροπής της απενεργοποίηση ορισμένων βιολογικών λειτουργιών, κάνει να μοιάζουν αληθινά τα σενάρια επιστημονικής φαντασίας για στρατιώτες που χάνουν τεράστιες ποσότητες αίματος και επιζούν από τραύματα που θα σκότωναν τους κοινούς θνητούς.

Ads

Μέχρι στιγμής, το νέο σκεύασμα έχει δοκιμαστεί μονάχα σε ζώα. Αν η δράση του είναι παρόμοια και στους ανθρώπους, τότε θα βελτίωνε σε μεγάλο βαθμό το ποσοστό επιβίωσης από φοβερά τραύματα, δίνοντας αρκετό χρόνο ζωής στους τραυματίες μέχρι να μεταφερθούν στο νοσοκομείο.

Η απώλεια αίματος είναι το βασικό πρόβλημα σε πολλά τραύματα από το πεδίο της μάχης, και η μετάγγιση αίματος είναι η καλύτερη αντιμετώπιση του προβλήματος, αν και μπορεί να βοηθήσει και ο αλατούχος φυσιολογικός ορός. Αλλά και τα δύο είναι δύσκολο να μεταφερθούν σε επαρκείς ποσότητες. «Δεν μπορείς να μεταφέρεις στο πεδίο της μάχης μια τράπεζα αίματος» λέει στο New Scientist ο Hasan Alam του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης, στη Βοστόνη. «Ψάχνουμε για ένα χάπι ή μια ένεση που θα κρατάει το άτομο αρκετή ώρα ζωντανό, ώστε να προφταίνει να μεταφέρεται στο νοσοκομείο».

Όταν το σώμα χάνει πολύ αίμα, προσπαθεί να αποκαταστήσει τη ζημία με το να πέφτει σε κατάσταση σοκ, μια επείγουσα κατάσταση που ανεβάζει την πίεση του αίματος και επιχειρεί να διατηρήσει ενέργεια. Παρόλα αυτά, αν το σώμα παραμείνει σε κατάσταση σοκ για περισσότερο από ένα μικρό χρονικό διάστημα, αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα της ανεπάρκεια οργάνων και σύντομα να ακολουθήσει ο θάνατος.

Ads

Η ομάδα του δρ. Alam μελετά, στηριζόμενη στα γονίδια, τη δυνατότητα να μπορούν αν διατηρηθούν ορισμένοι μηχανισμοί του σώματος ενεργοί, ακόμα και μετά από μεγάλη απώλεια αίματος. Οι μελετητές έκαναν το πείραμα σε χοίρους. Αναισθητοποίησαν τα ζώα, αφαίρεσαν το 60% του αίματός τους και τους προκάλεσαν τραύματα. Στη συνέχεια, τους έκαναν μετάγγιση φυσιολογικού ορού και έκαναν ένεση σε ορισμένα από τα ζώα με βαλπροϊκό οξύ (VPA), σε άλλα έκαναν μετάγγιση αίματος ενώ άφησαν τα υπόλοιπα χωρίς καμία θεραπεία.

Από τα ζώα που έλαβαν μετάγγιση φυσιολογικού ορού το 25% επέζησε μόνο για 4 ώρες – ο συνηθισμένος χρόνος που χρειάζεται για να μεταφερθεί κανείς σε νοσοκομείο. Το 86% των ζώων που έλαβε VPA επέζησε, όπως επέζησαν και όλα τα ζώα που έλαβαν μετάγγιση αίματος.

Ο δρ. Alam επαναλαμβάνει τη δοκιμή για να βεβαιωθεί ότι το VPA δεν προκαλεί στο μέλλον προβλήματα. Αν επιβεβαιωθεί το αποτέλεσμα, τότε σκοπεύει να ζητήσει άδεια για να προχωρήσει σε πειράματα σε ανθρώπους, μέχρι το τέλος του έτους.