Εμπειρογνώμονες προειδοποιούν ότι απαιτούνται μέτρα προκειμένου να σταματήσει η παράνομη χρήση εγκεφαλογραφημάτων από τα δικαστήρια, τις ασφαλιστικές και τους εργοδότες. Επιστήμονες υποστηρίζουν ότι σύμφωνα με έρευνες συγκεκριμένη τεχνική μπορεί να δείξει κατά πόσον ένα άτομο ψεύδεται.

Ads

Τουλάχιστον μία εταιρεία των ΗΠΑ προμηθεύει εργοδότες με σαρωτές τους οποίους χρησιμοποιούν κατά την πρόσληψη προσωπικού αλλά τα αμερικανικά δικαστήρια έχουν ήδη απορρίψει τη χρήση τους σε νομικές υποθέσεις. Ο Burkhard Schafer από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου τονίζει ότι έχουν τεθεί ζητήματα που αφορούν στην ιδιωτική ζωή και την αξιοπιστία της τεχνολογίας.

Σύμφωνα με το BBC έχουν υπάρξει απόπειρες να γίνει χρήση του μαγνητικού τομογράφου ως ανιχνευτή ψεύδους αλλά και ψυχικών νόσων σε περισσότερες από 90 υποθέσεις θανατικής καταδίκης στις ΗΠΑ, καθώς και σε άλλες διαδικασίες σε Ευρώπη και Ασία. Τα αποτελέσματα της σάρωσης έχουν απορριφθεί σε πολλές περιπτώσεις, ωστόσο, κάποιες φορές γίνονται δεκτές ως αποδεικτικά στοιχεία.

Ο κ. Schafer, συν-διευθυντής του Κέντρου Ερευνών SCRIPT για θέματα πνευματικής ιδιοκτησίας και τεχνολογίας στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, δήλωσε ότι η Βρετανία πρέπει να εξετάσει πως μπορεί να αποτραπεί η παράνομη χρήση των μαγνητικών τομογραφιών προκειμένου να προστατεύεται η ιδιωτική ζωή των ανθρώπων.

Ads

«Η δυνατότητα να διαβάσει κανείς το μυαλό ενός ατόμου είναι γοητευτική και ορισμένες εφαρμογές θα είναι ιδιαίτερα επωφελείς. Όμως ένας συνδυασμός από υπερβολικούς φορείς παροχής και ανεπαρκείς ρυθμίσεις θα επιφέρει ένα πραγματικό κίνδυνο για μας ως πολίτες» τονίζει και προσθέτει ότι θα ήταν συνετό να «είμαστε προετοιμασμένοι» για την αύξηση ενδιαφέροντος.

Ο Schafer επισημαίνει ότι υπάρχει η πιθανότητα οι εργοδότες να επιδιώξουν να χρησιμοποιήσουν τους σαρωτές για να τεστάρουν την ειλικρίνεια που έχει καταγραφεί στο βιογραφικό ενός ατόμου ενώ δεν αφήνει εκτός την πιθανότητα οι ασφαλιστικές εταιρείες να δείξουν έντονο ενδιαφέρον για τη νέα δυνατότητα.

«Θα πρέπει να υπάρξει ενδεχομένως ένα μορατόριουμ για τις ασφαλιστικές εταιρείες, ανάλογο με αυτό που έχει συνταχθεί σχετικά με τη χρήση των γενετικών πληροφοριών δοκιμής» τονίζει ενώ προειδοποιεί «οι μαγνητικές τομογραφίες δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται με αυτό τον τρόπο. Αυτό δεν είναι επιστήμη».

«Είναι πολύ δύσκολο να χρησιμοποιηθούν τα αποτελέσματα της σάρωσης σε περιπτώσεις όπου υπάρχει νομική απειλή» υποστηρίζει η καθηγήτρια εφαρμοσμένης νευροαπεικονιστικής επιστήμης στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, Joanna Wardlaw.

«Οι εικόνες είναι ισχυρές και συναρπαστικές και οι άνθρωποι είναι πιθανόν να τις δεχτούν αλλά πρέπει να υπάρξει πολύ μεγαλύτερη κατανόηση σχετικά με το ποιοι πρέπει να είναι οι περιορισμοί» εξηγεί ο Geraint Rees, καθηγητής γνωστική νευρολογίας του University College London’s Institute of Cognitive Neuroscience. Τόνισε δε ότι είναι ιδιαίτερα ανήσυχος για την ενδεχόμενη χρήση των σαρώσεων που κάνουν τώρα την εμφάνισή τους. «Δεν είμαι σίγουρος ότι πρέπει να προχωρήσουμε στην κατεύθυνση της νομικής ρύθμισης. Πρέπει πάντως να γίνει μία τεκμηριωμένη συζήτηση» καταλήγει.