Το Google Earth χρησιμοποιούν νέοι αρχαιολόγοι προκειμένου να αναδημιουργήσουν χάρτες αρχαίων πολιτισμών. Με αυτό τον τρόπο, το λογισμικό υψηλής τεχνολογίας της Google ανοίγει ένα νέο «παράθυρο» στους ερευνητές που προσπαθούν να καταγράψουν τις πολικές και γεωγραφικές αλλαγές οι οποίες διαμόρφωσαν την ιστορία της ανθρωπότητας.

Ads

Η Κριστίνα Νιούμαν, υποψήφια διδάκτωρ στo τμήμα Κλασικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Σινσινάτι στο Οχάιο των ΗΠΑ, χρησιμοποίησε το Google Earth στο πλαίσιο της μελέτης της για το εμπόριο γύρω από την αρχαία πόλη της Αντιόχειας -που βρίσκεται στη σημερινή νοτιοανατολική Τουρκία, κοντά στα σύνορα με τη Συρία- από το 64 π.Χ, όταν ξεκίνησε η ρωμαϊκή επικυριαρχια.

Η Νιούμαν ανακάλυψε ότι η χρήση νομισμάτων στην Αντιόχεια ήταν πιο διαδεδομένη από ό,τι θεωρούταν παλαιότερα, γεγονός που υποδηλώνει πως η πόλη είχε αναπτύξει μια ισχυρή πολιτική αυτονομία στην ευρύτερη περιοχή, πριν απορροφηθεί από τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία.

image

Ads

Παρακολουθώντας μέσω του Google Earth την «κίνηση» των αρχαίων νομισμάτων κατάφερε να βγάλει συμπεράσματα για τις πολιτικές σχέσεις μεταξύ των πόλεων, καθώς οι αρχές συνήθως αποφάσιζαν ποια ξένα νομίσματα γίνονταν αποδεκτά στην εσωτερική τους αγορά.

Η Νιούμαν κατέγραψε που βρέθηκαν διαφορετικά νομίσματα και συνέλεξε πληροφορίες σχετικά με το πότε κατασκευάστηκαν και υπό ποια εξουσία. Έτσι, με τη χρήση του Google Earth, μπόρεσε να «σχεδιάσει» τη ροή και την κίνηση των νομισμάτων ανάμεσα σε διαφορετικές ιστορικές περιόδους, δημιουργώντας μια εικονική αναπαράσταση των εμπορικών και πολιτικών σχέσεων της αρχαίας Αντιόχειας.

Η ερευνήτρια παρουσίασε τα ευρήματα της μελέτης της στο ετήσιο συνέδριου του Αρχαιολογικού Ινστιτούτου της Αμερικής, που πραγματοποιήθηκε από τις 2 έως τις 5 Ιανουαρίου στο Σικάγο.

Πηγή: Livescience.com