Με μια ανάρτηση στο X, η εταιρεία Neuralink του Έλον Μασκ παρουσιάζει τον πρώτο άνθρωπο που έλαβε τον Ιανουάριο το εγκεφαλικό της εμφύτευμα, να παίζει σκάκι.

Ads

Πρόκειται για τον Νόλαντ Άρμπο ο οποίος συμμετείχε στην πρώτη κλινική δοκιμή του περιβόητου «τσιπ» της εταιρείας. Στο βίντεο της ανάρτησης εμφανίζεται ο Άρμπο να κατορθώνει να κινήσει τον κέρσορα σε μια οθόνη φορητού υπολογιστή μόνο με τη σκέψη του.

Για τη διαδικασία εμφύτευσης ο ίδιος δήλωσε ότι ήταν εύκολη και ότι πήρε εξιτήριο την επόμενο ημέρα. Σύμφωνα με εκείνον δεν παρουσιάζει κάποια γνωστική διαταραχή, ωστόσο στο ίδιο βίντεο φαίνεται να λέει ο Άρμπο ότι η νέα τεχνολογία δεν είναι τέλεια και ότι έχουν προκύψει κάποια προβλήματα.

Γιατί συμμετείχε στην κλινική δοκιμή

Ως προς το θεαθήναι πάντως, τον βλέπουμε να ελέγχει τον ηλεκτρονικό του υπολογιστή ευρισκόμενος ο ίδιος στο αναπηρικό του καροτσάκι και να παίζει σκάκι. Ο Νόλαντ Άρμπο δήλωσε ότι «Δεν θέλω ο κόσμος να πιστεύει ότι αυτό είναι το τέλος του ταξιδιού, υπάρχει ακόμα πολλή δουλειά να γίνει, αλλά έχει ήδη αλλάξει τη ζωή μου».

Ads

Τον Ιούνιο του 2016 ο Νόλαντ Άρμπο υπέστη ένα ατύχημα που τον άφησε παράλυτο από το λαιμό και κάτω. Με δημόσια καμπάνια η οικογένεια και οι φίλοι του κατόρθωσαν να του εξασφαλίσουν τα μέσα μετακίνησής του.

Ήταν ο πρώτος άνθρωπος που δέχτηκε να λάβει μέρος στο πείραμα της Neuralink, καθώς όπως ομολογεί ο ίδιος δεν μπορούσε να κάνει πολλά πράγματα τα τελευταία χρόνια λόγω της περιορισμένης του κινητικότητας.