Ο Έλον Μασκ ισχυρίστηκε με ανάρτηση του στο Χ (πρώην twitter) ότι η εταιρεία του Neuralink εμφύτευσε με επιτυχία ένα από τα ασύρματα τσιπ εγκεφάλου της σε έναν άνθρωπο.

Ads

Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι τα αρχικά αποτελέσματα εντόπισαν πολλά υποσχόμενες αιχμές νευρώνων ή νευρικές ώσεις και ο ασθενής ανάρρωσε καλά.

 


Στόχος της εταιρείας είναι να συνδέσει τον ανθρώπινο εγκέφαλο με υπολογιστές για να βοηθήσει στην αντιμετώπιση πολύπλοκων νευρολογικών καταστάσεων.

Σημειώνεται ότι άλλες εταιρείες έχουν ήδη εμφυτεύσει παρόμοιες συσκευές όπως École Polytechnique Fédérale στη Λωζάννη (EPFL), στην Ελβετία, η οποία επέτρεψε με επιτυχία σε έναν παράλυτο να περπατήσει μόνο με τη σκέψη.

Αυτό επιτεύχθηκε με την τοποθέτηση ηλεκτρονικών εμφυτευμάτων στον εγκέφαλο και τη σπονδυλική στήλη του, τα οποία επικοινωνούν ασύρματα τις σκέψεις στα πόδια του.

Λεπτομέρειες σχετικά με την εμφύτευση τσιπ της Neuralink δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Nature τον Μάιο του 2023, ωστόσο δεν υπήρξε ανεξάρτητη επαλήθευση των ισχυρισμών του κ. Μασκ.

Στην εταιρεία του Μασκ δόθηκε άδεια να δοκιμάσει το τσιπ σε ανθρώπους από τον FDA τον Μάιο του 2023.

Αυτό έδωσε το πράσινο φως για την έναρξη της εξαετούς μελέτης κατά την οποία ένα ρομπότ χρησιμοποιείται για να τοποθετήσει χειρουργικά 64 εύκαμπτες κλωστές, πιο λεπτές από ανθρώπινη τρίχα, σε ένα μέρος του εγκεφάλου που ελέγχει την «πρόθεση κίνησης», σύμφωνα με Neuralink.

Η εταιρεία ισχυρίζεται ότι αυτά τα νήματα επιτρέπουν στο πειραματικό εμφύτευμά του – που τροφοδοτείται από μια μπαταρία που φορτίζει ασύρματα – να καταγράφει και να μεταδίδει εγκεφαλικά σήματα ασύρματα σε εφαρμογή που αποκωδικοποιεί τον τρόπο με τον οποίο το άτομο σκοπεύει να κινηθεί.

Επιπλέον, σε άλλη ανάρτηση στο X, ο κ. Μασκ είπε ότι το πρώτο προϊόν της Neuralink θα ονομάζεται Telepathy.

Η τηλεπάθεια, είπε, θα επέτρεπε τον «έλεγχο του τηλεφώνου ή του υπολογιστή σας και μέσω αυτών σχεδόν κάθε συσκευής, απλώς με τη σκέψη».

«Αρχικοί χρήστες θα είναι αυτοί που έχουν χάσει τη χρήση των άκρων τους», συνέχισε.

Αναφερόμενος στον αείμνηστο Βρετανό επιστήμονα που είχε νόσο του κινητικού νευρώνα, πρόσθεσε: «Φανταστείτε αν ο Stephen Hawking μπορούσε να επικοινωνήσει πιο γρήγορα από έναν δακτυλογράφο ταχύτητας ή έναν δημοπρατιστή. Αυτός είναι ο στόχος».