Βροχή από πεφταστέρια θα δουν, καιρού επιτρέποντος, όσοι μείνουν ξύπνιοι έως τα ξημερώματα του Μεγάλου Σαββάτου καθώς οι Λυρίδες θα κάνουν και φέτος την εμφάνισή τους στον ουρανό του βορείου ημισφαιρίου.

Ads

Ειδικότερα, το φαινόμενο μοιάζει να προέρχεται από τον αστέρα Βέγα (Αλφα Λύρας), ο οποίος είναι το πιο λαμπρό άστρο της Λύρας και το δεύτερο φωτεινότερο άστρο του νυχτερινού ουρανού στο βόρειο ημισφαίριο. Η κορύφωση του φαινομένου θα είναι αργά τη νύχτα της Μεγάλης Παρασκευής και λίγο πριν χαράξει, το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου.

Η παρατήρηση των μετεώρων γίνεται καλύτερα με γυμνό μάτι αφού τα κιάλια και τα ερασιτεχνικά τηλεσκόπια περιορίζουν το οπτικό πεδίο στον ουρανό. Μερικές φορές οι Λυρίδες δημιουργούν «μπάλες φωτιάς», δηλαδή μετέωρα τα οποία είναι πιο φωτεινά από τον πλανήτη Αφροδίτη.

Η παρατήρηση των Λυρίδων γίνεται συνήθως στο δεκαήμερο από τις 16 έως τις 25 Απριλίου. Ο ωριαίος ρυθμός πτώσης των μετεώρων δεν ξεπερνά, τις μέρες που κορυφώνεται το φαινόμενο, τα 15 έως 20, ενώ η ταχύτητα με την οποία κινούνται στην ατμόσφαιρα μπορεί να φτάσει και τα 50 χιλιόμετρα την ώρα. Αντίθετα, στην αρχή και το τέλος του φαινομένου τα μετέωρα πέφτουν με ρυθμό που δεν ξεπερνά τα δύο ή τρία την ημέρα.

Ads

Οι Λυρίδες έχουν πάρει το όνομά τους από τον αστερισμό της Λύρας από όπου φαίνεται να προέρχεται η βροχή των διαττόντων.