Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε σήμερα στο National Geographic οι προϊστορικοί άνθρωποι ήταν κανίβαλοι. Συγκεκριμένα οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Μπράιτον διαπίστωσαν ότι πριν από 800.000 χρόνια η κατανάλωση ανθρώπινου κρέατος ήταν σύνηθες φαινόμενο. 

Ads

Μάλιστα, ανακάλυψαν ότι η ανθρώπινη σάρκα δεν είχε αρκετές θερμίδες και δεν κάλυπτε τις ανάγκες των προϊστορικών ανθρώπων ούτε στο ένα τρίτο. Όπως έδειξε το σπήλαιο Gran Dolina της Ισπανίας, μάλλον ήταν περισσότερο… μεζές που συνόδευε το πρόβειο κρέας και εκείνο των ελαφιών! Ακόμη περισσότερο, ο Homo Antecessor συνήθιζε μάλιστα να τρώει το μυαλό μικρών παιδιών και εφήβων, μια πρακτική που δεν σχετιζόταν πάντοτε με κάποια τελετουργία ή με συνθήκες απόλυτης πείνας.

Αν και είναι δύσκολο να διαπιστώσει κανείς τους λόγους που οι προϊστορικοί άνθρωποι έτρωγαν ανθρώπινη σάρκα, είναι πιθανό να εξαπέλυαν επιθέσεις εναντίον των εχθρικών ομάδων και στην συνέχεια να εκμεταλλεύονταν το κρέας τους. Είναι επίσης πιθανό να κατανάλωναν τα πτώματα των νεκρών συγγενών τους, ενώ, όπως ήδη γνωρίζουμε, θυσίαζαν άλλους στα πλαίσια των τελετουργιών.