Η συγκεντρωμένη ηλιακή ενέργεια μπορεί να φέρει ενέργεια σε απομακρυσμένες περιοχές του κόσμου, παράγοντας ηλεκτρισμό ακόμα και τη νύχτα. Αλλά υπάρχει ένα πρόβλημα: Τα εργοστάσια χρησιμοποιούν πολύ νερό. Η έρευνα της ΕΕ εξετάζει τρόπους μείωσης της χρήσης νερού και η εκπομπή Futuris στο Euronews μεταφέρει τη γνώμη των ειδικών.

Ads

Αυτός ο τύπος ηλιακής ενέργειας είναι ιδανικός για την έρημο που έχει έντονο ηλιακό φως, αλλά η άμμος της ερήμου και η σκόνη σημαίνουν ότι όλοι οι καθρέφτες χρειάζονται τακτικό καθαρισμό, χρησιμοποιώντας πολύτιμο νερό.

Στο κέντρο δοκιμών της ηλιακής ενέργειας «PSA» που ανήκει στο «CIEMAT», την ηλιακή πλατφόρμα στην Αλμερία της Ισπανίας, επιστήμονες εργάζονται πάνω σε πειράματα εξοικονόμησης νερού, μεταξύ των οποίων φράγματα για να εμποδίσουν τη σκόνη από το να φτάσει στους καθρέφτες. Η ερευνήτρια του «CIEMAT», Αράνζαζου Φερνάντεθ-Γκαρθία, εξηγεί: «Το φράγμα που λειτουργεί καλύτερα μέχρι στιγμής είναι εκείνο που έχει επίπεδη γεωμετρία. Αν το συγκρίνουμε με το κυρτό, έχουμε ελαφρώς καλύτερα αποτελέσματα και αν το συγκρίνουμε με το φυσικό φράγμα, τα αποτελέσματα είναι θεαματικά. Με το τεχνητό φράγμα, μπορούμε να μπλοκάρουμε έως και 50% των σωματιδίων και να τα σταματήσουμε από το να εισέλθουν στο ηλιακό πεδίο».

Ο καθαρισμός των γιγαντιαίων κατόπτρων χρειάζεται πολλά υγρά. Οι ερευνητές δοκιμάζουν ένα σύστημα καθαρισμού υπερήχων, το οποίο χρησιμοποιεί λιγότερο νερό, στο πλαίσιο ενός σχεδίου της ΕΕ. Η ερευνήτρια του «CIEMAT» υπογραμμίζει: «Χρησιμοποιούμε ένα χειροκίνητο σύστημα για να κάνουμε τα πειράματα για ένα χρόνο, στη διάρκεια του οποίου θα έχουμε αποτελέσματα σχετικά με την κατανάλωση νερού, την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας κλπ. Και το επόμενο βήμα θα είναι “να αναβαθμίσουμε” τη συσκευή σε ένα εργοστάσιο ηλιακής ενέργειας που λειτουργεί, χρησιμοποιώντας ένα αυτοματοποιημένο σύστημα».

Ads

Παράλληλα, δοκιμάζονται ειδικές επιστρώσεις για να σταματήσουν τη βρωμιά από το να κολλήσει. Οι μετρήσεις που γίνονται με τα χέρια δείχνουν πότε οι επιφάνειες χρειάζονται καθαρισμό, αλλά ένας αισθητήρας κάνει την εργασία αυτόματα. Ενώ ένα υβριδικό πρωτότυπο ψύκτη νερού, με υγρούς και στεγνούς πύργους ψύξης, μόλις εγκαταστάθηκε.

Από την Ισπανία στη Γαλλία, η έρευνα συνεχίζεται

Στη Γαλλία, ερευνητές εργάζονται πάνω σε έναν διαφορετικό τύπο ψύκτη: Χρησιμοποιούν πίδακες νερού.

Η συγκεντρωμένη ηλιακή ενέργεια έχει ένα μεγάλο πλεονέκτημα σε σύγκριση με τους πιο γνωστούς ηλιακούς συλλέκτες: Η παραγόμενη θερμότητα μπορεί να αποθηκευτεί και να χρησιμοποιηθεί αρκετή ώρα μετά τη δύση του ήλιου, γι ‘αυτό είναι μια τεχνολογία που αξίζει να βελτιωθεί μέσω της έξυπνης ψύξης και του καθαρισμού.

Η Ντελφίν Μπουρντόν, συντονίστρια του σχεδίου «WASCOP», σημειώνει: «Θα προσθέσουμε ένα σύστημα υδρονέφωσης που θα δροσίζει τον αέρα πριν φτάσει στους εναλλάκτες θερμότητας, έτσι ώστε να έχουμε ένα πολύ πιο αποτελεσματικό σύστημα ψύξης. Θα πρέπει να είμαστε σε θέση να μειώσουμε την κατανάλωση νερού κατά περισσότερο από 90%, σε σύγκριση με ένα παραδοσιακό ψύκτη νερού».

Η ομάδα εργάζεται επίσης πάνω σε μια πρωτοποριακή συσκευή για την αποθήκευση κρύου αέρα. Πρόκειται για μια δεξαμενή που είναι γεμάτη με στρώματα από βράχο και νερό. Στην πραγματικότητα, αποθηκεύει τον πιο φρέσκο ​​νυχτερινό αέρα, ο οποίος στη συνέχεια μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ψύξη του συμπυκνωτή στροβίλου, χωρίς να χρειάζεται καθόλου νερό.

Ο Κριστόφ Ντουμάς, επικεφαλής του ερευνητικού κέντρου του Κανταράτσε, τονίζει: «Τα εργοστάσια συγκεντρωμένης ηλιακής ενέργειας θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο κατά τα προσεχή έτη. Η σποραδική χρήση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας είναι αρκετά προβληματική και η συγκεντρωμένη ηλιακή ενέργεια καθιστά δυνατή την αποθήκευση και την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος όλο το 24ωρο με κόστος που μπορεί να μας συμφέρει πολύ».

Πολλά από αυτά τα πειράματα θα δοκιμαστούν σύντομα σε εργοστάσια παραγωγής ενέργειας και θα μπορούσαν να είναι διαθέσιμα στην αγορά εντός τριών ετών.