Τον κρατήρα Nobile επέλεξε η ΝΑΣΑ σαν σημείο προσσελήνωσης για το διαστημικό ροβερ VIPER (Volatiles Investigating Polar Exploration Rover) που αναμένεται να εκτοξευτεί το 2023.

Ads

Αυτό το αυτόνομο όχημα, βάρους 430 κιλών, θα εξερευνήσει εκτεταμένα τον πλάτους 73 χιλιομέτρων κρατήρα που βρίσκεται κοντά στον Νότιο Πόλο της Σελήνης και παρουσιάζει ιδιαίτερο επιστημονικό ενδιαφέρον μια και μπορεί να φιλοξενεί αποθέματα νερού σε μορφή πάγου στον μόνιμα σκιασμένο πυθμένα του.

Η συνεχής επικοινωνία με την Γή και η άπλετη ηλιοφάνεια που επικρατεί στον Νότιο Πολό του φυσικού μας δορυφόρου θα επιτρέψουν στο Viper να εξερευνήσει για διάστημα τουλάχιστον 100 γήινων μερών τον κρατήρα, με την χρήση κυρίως φασματοσκοπίων που θα ανιχνεύσουν την ύπαρξη μορίων νερού απο απόσταση, αλλά και ενός τρυπανιού ικανού να φτάσει σε βάθος ενός μέτρου κάτω από την Σεληνιακή επιφάνεια αναζητώντας υπόγεια αποθέματα πάγου.

Ο Anthony Colaprete, επικεφαλής επιστήμονας της αποστολής, δήλωσε ότι αυτά που θα δούνε στον Νότιο Πόλο θα επισκιάσουν τις ως τώρα γνώσεις μας για αυτόν.

Ads

Βοηθώντας τους Αστροναύτες

Η αποστολή του ρόβερ, πέρα από τα αδιαμφισβήτητα επιστημονικά ευρήματα που θα φέρει στο φως, ταυτόχρονα θα στρώσει και τον δρόμο για την περαιτέρω επανδρωμένη εξερεύνηση του φυσικού δορυφόρου της Γης, όπως το πρόγραμμα Άρτεμις των ΗΠΑ.

Ο πάγος ειδικά, αν είναι εύκολο να εξαχθεί από το υπέδαφος, θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί, μετά βεβαίως την μετατροπή του σε νερό, για καύσιμο απο τους αστροναύτες που θα επισκεφτούν μετά το 2024 την Σεληνιακή επιφάνεια.

Οι σεληνάκατοι μετά την ανάπτυξη της κατάλληλης τεχνολογίας,  θα έχουν περισσότερες δυνατότητες απαλλαγμένες από το άγχος των καυσίμων με το ‘βενζινάδικο’ να βρίσκεται μερικά μετρά μακρύτερα. Ταυτόχρονα υπάρχει και σημαντικό οικονομικό κέρδος, εφόσον η  επιτόπου δημιουργία καυσίμων, φαίνεται  να κοστίζει 20 φορές λιγότερο από την απευθείας μεταφορά του απο την Γη.