Πόσο εφικτή είναι η ζωή στον Άρη; Στο ερώτημα αυτό απαντά Γερμανός ερευνητής, ο οποίος για την ακρίβεια απορρίπτει τα φιλόδοξα σχέδια εποικισμού του πλανήτη σύντομα.

Ads

Τον Ιούνιο, η NASA ανακοίνωσε ότι στον πλανήτη Άρη ανακαλύφθηκαν οργανικές ουσίες που υποδηλώνουν την ύπαρξη ζωής κατά το παρελθόν.

Σε άρθρο του στο Der Spiegel, ο Γερμανός ερευνητής Thorsten Dambeck έρχεται να εξηγήσει γιατί οι άνθρωποι δεν μπορούν να μετατρέψουν τον Άρη σε «μια δεύτερη Γη».

Όπως σημειώνει ο ίδιος, η μέση θερμοκρασία στον Άρη είναι οι —63 βαθμοί Κελσίου. Αναφερόμενος σε νέα έρευνα επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο του Κολοράντο σχετικά με το εάν είναι εφικτή η δημιουργία ενός ισχυρού φαινομένου του θερμοκηπίου για να υπερθερμανθεί ο πλανήτης, ο Dambeck επισημαίνει ότι τα αποτελέσματα έδειξαν ότι αυτό δεν μπορεί να συμβεί ποτέ.

Ads

Παράλληλα, όπως σημειώνει, η εν λόγω έρευνα μάλλον αποθαρρύνει τα σχέδια του επικεφαλής της Tesla και της SpaceX, Έλον Μασκ, να στείλει, μέσα στην επόμενη δεκαετία, χιλιάδες αποίκους στον Άρη, οι οποίοι θα μπορούσαν να χτίσουν μια πόλη. Σύμφωνα με τον Μασκ, το εισιτήριο για το ταξίδι στον Άρη θα κοστίζει μάλιστα 200.000 δολάρια.

Αλλά ακόμη και εάν βρεθεί περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα στον Άρη, ο ερευνητής παρατηρεί ότι θα πρέπει εν συνεχεία να μετασχηματιστεί το μεγαλύτερο τμήμα της επιφάνειας του πλανήτη, κάτι που δεν μπορεί να υποστηριχθεί από τις υφιστάμενες τεχνολογίες.

Πηγή: Der Spiegel, Sputniknews