Το φορτηγό διαστημόπλοιο Progress MS-25 προσδέθηκε στη ρωσική μονάδα Poisk του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού, σύμφωνα με ανακοίνωση της ρωσικής διαστημικής υπηρεσίας, Roscosmos.

Ads

Ο πύραυλος με το διαστημόπλοιο εκτοξεύθηκε από την εξέδρα 31 του κοσμοδρομίου του Μπαϊκονούρ στις 12:25 ώρα Μόσχας την 1η Δεκεμβρίου.

Εννέα λεπτά αργότερα, το Progress MS-25 αποκολλήθηκε από το τρίτο στάδιο και εισήλθε σε γήινη τροχιά.

Δύο ημέρες νωρίτερα, το Progress MS-23 αποκολλήθηκε από το Poisk για να κάνει χώρο για ένα νέο φορτηγό πλοίο. Το Progress MS-25 αναμένεται να παραμείνει σε τροχιά για 179 ημέρες.

Ads

https://youtu.be/Rx3bI386wuw?si=Vl7QzcGT6rEQYaQ8

Το διαστημόπλοιο μετέφερε στον ISS πάνω από 2,5 τόνους φορτίου, συμπεριλαμβανομένων καυσίμων, πόσιμου νερού και αζώτου. Επιπλέον, παρέδωσε εξοπλισμό πόρων, τρόφιμα, ιατρικές και υγειονομικές προμήθειες.

Επίσης, το Progress MS-25 έφερε εξοπλισμό για επιστημονικά πειράματα.

Συγκεκριμένα, μια θερμοκοιτίδα για τη μελέτη της ανάπτυξης εμβρύων αυγών ορτυκιού σε διαστημικές συνθήκες και εξοπλισμό για την έρευνα της διάβρωσης, ο οποίος θα εγκατασταθεί στο διάστημα.

https://www.youtube.com/live/wlR-GQaGgMs?si=bDrd2G9GX00mjyYD

Το νέο σκάφος είναι το τέταρτο φορτηγό όχημα που στέλνει η Ρωσία στον ISS φέτος, ενώ η ίδια η εκτόξευση της Παρασκευής είναι η δέκατη πέμπτη εκτόξευση ρωσικού πυραύλου από τον Ιανουάριο.

Στον σταθμό εργάζονται επί του παρόντος οι Ρώσοι κοσμοναύτες Oleg Kononenko, Nikolai Chub και Konstantin Borisov, οι αστροναύτες της NASA Loral O’Hara και Jasmine Mogbeli, ο αστροναύτης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) Andreas Mogensen και ο αστροναύτης της Ιαπωνικής Υπηρεσίας Αεροδιαστημικής Εξερεύνησης (JAXA) Satoshi Furukawa.