Ο Ρώσος κοσμοναύτης, Ολέγκ Κονονιένκο (Oleg Kononenko), μέλος του πληρώματος του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού (ISS), κατέγραψε παγκόσμιο ρεκόρ συνολικής διάρκειας διαστημικών πτήσεων, σύμφωνα με την ρωσική διαστημική υπηρεσία Roscosmos.

Ads

Ειδικότερα, την Κυριακή, στις 11:30:08 ώρα Μόσχας, ο Kononenko ξεπέρασε το επίτευγμα του συμπατριώτη του Gennady Padalka, ο οποίος κατά τη διάρκεια πέντε διαστημικών πτήσεων συγκέντρωσε συνολικά 878 ημέρες 11 ώρες 29 λεπτά και 48 δευτερόλεπτα.

Ο Kononenko, ο οποίος είναι επικεφαλής των κοσμοναυτών της Roscosmos, πραγματοποιεί ήδη την πέμπτη του διαστημική πτήση.

Στο τέλος της τρέχουσας αποστολής (προγραμματισμένη για τις 23 Σεπτεμβρίου 2024), ο συνολικός χρόνος πτήσης του Kononenko θα είναι 1.110 ημέρες.

Ads

Ο Kononenko είπε ότι γυμνάζεται τακτικά για να αντιμετωπίσει τις σωματικές επιπτώσεις της «ύπουλης» έλλειψης βαρύτητας, αλλά όταν επέστρεψε στη γη συνειδητοποίησε πόση ζωή είχε χάσει.

«Δεν αισθάνομαι στερημένος ή απομονωμένος», είπε.

«Μόνο όταν επιστρέφω στο σπίτι μου συνειδητοποιώ ότι για εκατοντάδες ημέρες κατά την απουσία μου τα παιδιά μεγάλωναν χωρίς μπαμπά. Κανείς δεν θα μου επιστρέψει αυτόν τον χρόνο».

Λέει ότι οι κοσμοναύτες μπορούν πλέον να χρησιμοποιούν βιντεοκλήσεις και μηνύματα για να κρατούν επαφή με την οικογένειά τους, αλλά η προετοιμασία για κάθε νέα διαστημική πτήση γίνεται πιο δύσκολη, παρά την τεχνολογική πρόοδο, αν όχι εξαιτίας της.

«Το επάγγελμα του κοσμοναύτη γίνεται όλο και πιο περίπλοκο. Τα συστήματα και τα πειράματα γίνονται όλο και πιο περίπλοκα. Η προετοιμασία δεν έχει γίνει ευκολότερη», δήλωσε.

Ο Oleg Kononenko γεννήθηκε στις 21 Ιουνίου 1964 στην πόλη Chardzhou της Τουρκμενικής ΣΣΔ.

Το 1988 αποφοίτησε από το Ινστιτούτο Αεροπορίας του Χάρκοβο.

Από το 1996 έως το 1998, παρακολούθησε γενική διαστημική εκπαίδευση στο Κέντρο Εκπαίδευσης Κοσμοναυτών Γκαγκάριν.

Τον Μάρτιο του 1998, του απονεμήθηκε ο τίτλος του «δοκιμαστικού κοσμοναύτη».

Ο Kononenko πραγματοποίησε την πρώτη του διαστημική πτήση στις 8 Απριλίου 2008 ως μέλος της 17ης κύριας αποστολής του ISS, επιστρέφοντας στη Γη στις 24 Οκτωβρίου 2008.

«Πετάω στο διάστημα για να κάνω αυτό που αγαπώ, όχι για να κάνω ρεκόρ», δήλωσε ο κοσμοναύτης στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

«Είμαι περήφανος για όλα μου τα επιτεύγματα, αλλά είμαι πιο περήφανος που το ρεκόρ συνολικής διάρκειας παραμονής ανθρώπου στο διάστημα εξακολουθεί να κατέχει ένας Ρώσος κοσμοναύτης», πρόσθεσε.

Ένας από τους λόγους για τους οποίους το επίτευγμα αυτό είναι τόσο σημαντικό είναι οι επιπτώσεις που έχει η παραμονή στο διάστημα στο ανθρώπινο σώμα.

Η συνήθης διάρκεια μιας αποστολής στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό είναι περίπου έξι μήνες και οι επιπτώσεις στο σώμα είναι σημαντικές.

Οι περισσότερες από αυτές – όπως η ανακατανομή των υγρών του σώματος σε ένα περιβάλλον χωρίς βαρύτητα – φεύγουν με την επιστροφή στη Γη.

Άλλες σημαντικές επιπτώσεις είναι η απώλεια οστικής πυκνότητας και η ατροφία των μυών.

Οι άνθρωποι στο διάστημα χάνουν περίπου το 1-1,5% της οστικής πυκνότητας στα κάτω άκρα και στη σπονδυλική στήλη, για κάθε μήνα παραμονής στο διάστημα, και παρόλο που τα μέλη του πληρώματος ασκούνται περίπου δύο ώρες την ημέρα, η απώλεια μυϊκής μάζας είναι αναπόφευκτη.

Χρειάζονται αρκετά χρόνια για να επανέλθει το σώμα μετά από μια εξάμηνη αποστολή στο διάστημα, και ακόμη και τότε, υπάρχει αυξημένος κίνδυνος κατάγματος και εμφάνισης καρκίνου εξαιτίας της παρατεταμένης έκθεσης σε ακτινοβολία.

Υπάρχει όμως και το συναισθηματικό κόστος. Η απομόνωση μπορεί να είναι κουραστική, καθώς και ο χρόνος μακριά από τα αγαπημένα πρόσωπα.

Χρειάζεται πολύ σθένος και αφοσίωση για να ενταχθεί κανείς στο πλήρωμα του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού.

Μέχρι σήμερα, το ρεκόρ για τη μεγαλύτερη παραμονή στο διάστημα κατά τη διάρκεια μίας αποστολής κατέχει επίσης ένας κοσμοναύτης, ο Βαλερί Πολιάκοφ (Valeri Polyakov), ο οποίος πέρασε 437 ημέρες και 18 ώρες στον διαστημικό σταθμό Mir το 1994-1995.