Την απελευθέρωση της χρήσης ψυχεδελικών ναρκωτικών για ιατρικούς λόγους προτείνει ο πρώην σύμβουλος της βρετανικής κυβέρνησης σε θέματα ναρκωτικών, David Nutt, καθώς, όπως υποστήριξε, τα εν λόγω ναρκωτικά μπορούν να αποτελέσουν σημαντικά εργαλεία στις έρευνες για τα μυστήρια του ανθρώπινου εγκεφάλου.

Ads

 
Σύμφωνα με τον ίδιο οι επιστήμονες μπορούν μέσω των ψυχεδελικών ναρκωτικών να βρουν θεραπείες για τη σχιζοφρένεια, χρησιμοποιώντας σύγχρονες τεχνολογίες και μελετώντας τα αποτελέσματα που έχουν τα  ψυχεδελικά ναρκωτικά στον ανθρώπινο εγκέφαλο.
 
«Οι επιστήμονες θα πρέπει να προσπαθήσουν να κατανοήσουν πως λειτουργεί ο εγκέφαλος», ανέφερε ο David Nutt, καθηγητής της Νευροφαρμακολογίας του Πανεπιστημίου του Λονδίνου. «Οι επιπτώσεις των ψυχεδελικών ναρκωτικών στον εγκέφαλο μπορούν να βοηθήσουν στην κατανόηση της συνείδησης», πρόσθεσε, σύμφωνα με την Guardian.
 
Όπως τόνισε ο David Nutt «είναι εκπληκτικό το γεγονός ότι εδώ και 40 χρόνια η τεχνολογία για την κατανόηση του εγκεφάλου εξελίσσεται αλλά δεν έχει γίνει μία μελέτη σχετικά με τα ψυχεδελικά ναρκωτικά. Νομίζω πως αυτό είναι εξωφρενικό. Και δεν έχουν γίνει απλά και μόνο επειδή είναι παράνομα».
 
Μιλώντας στην Guardian υποστήριξε πως σε ένα πρόσφατο πείραμα ένας εθελοντής αρνήθηκε να συμμετάσχει επειδή φοβήθηκε ότι «αν έκανε χρήση παράνομων ψυχεδελικών φαρμάκων δεν θα μπορούσε να ταξιδέψει σε ορισμένες χώρες όπως οι ΗΠΑ». «Είναι εξωφρενικό ότι εμποδίζουν την έρευνα σε αυτό το βαθμό», πρόσθεσε.
 
Ο David Nutt κατά καιρούς έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις με τις απόψεις του για τα ναρκωτικά. Το 2009 ο υπουργός Υγείας της Βρετανίας, Alan Johnson, τον είχε διώξει από τη θέση του επικεφαλής του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου σχετικά με τα Ναρκωτικά γιατί είχε δηλώσει δημόσια ότι το αλκοόλ και το τσιγάρο είναι πιο επιβλαβείς από το LSD, το Ecstasy και την κάνναβη.
 
Σύμφωνα με την βρετανική εφημερίδα, τη δεκαετία του ’50 και του ’60 πραγματοποιήθηκαν εκατοντάδες κλινικές δοκιμές ψυχεδελικών φαρμάκων, όπως το LSD, και είχαν σαν αποτέλεσμα ορισμένες επιτυχημένες θεραπείες, μεταξύ αυτών και η θεραπεία κατά του αλκοολισμού.
 
Από τότε που το LSD απαγορεύθηκε παγκοσμίως, αναφέρει η Guardian, οι έρευνες σχετικά με τα αποτελέσματα που έχει η χρήση του στον εγκέφαλο μειώθηκαν πολύ και σήμερα σχεδόν έχουν σταματήσει. Ο David Nutt και η επιστημονική του ομάδα ωστόσο συνεχίζουν να μελετούν τις επιπτώσεις των ψυχεδελικών ουσιών στον εγκέφαλο.
 
Πρόσφατα ο David Nutt κάλεσε τις αρμόδιες βρετανικές αρχές να αναθεωρήσουν τη σχετική λίστα ναρκωτικών ουσιών, ώστε να παρουσιάζονται με μεγαλύτερη επιστημονική ακρίβεια οι επιπτώσεις στον ανθρώπινο οργανισμό, αλλά και η χρήση τους για επιστημονικούς και ερευνητικούς σκοπούς.
 
«Οι κανονισμοί, που αυθαίρετα έχουν τεθεί, στην πραγματικότητα καθιστούν αδύνατη τη χρήση τους για ερευνητικούς σκοπούς», σημείωσε ο David Nutt. «Το αποτέλεσμα αυτών των νόμων είναι χειρότερο από αυτό που προκάλεσε η απόφαση του George Bush για διακοπή της έρευνας για τα βλαστοκύτταρα, που είχε ξεκινήσει από το 1960».