«Δρόμους» για την έρευνα στην εξέλιξη της ζωής στους ωκεανούς σε βάθος εκατομμυρίων ετών, αλλά και κατανόησης για το πώς η κλιματική αλλαγή θα μπορούσε να επηρεάσει την Ανταρκτική στο μέλλον, ανοίγει η εύρεση του αρχαιότερου θαλάσσιου DNA του κόσμου, στην παγωμένη ήπειρο.

Ads

Θραύσματα οργανικού υλικού βρέθηκαν κάτω από τον πυθμένα της θάλασσας της Σκωτίας, βόρεια της Ανταρκτικής από μια ομάδα διεθνών ερευνητών με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο της Τασμανίας στην Αυστραλία.

Αναφερόμενο με τον τεχνικό όρο του sedaDNA – ιζηματογενές αρχαίο DNA – τα δείγματα του που ανακτήθηκαν είναι πιθανό να βοηθήσουν τους επιστήμονες να κατανοήσουν πώς η κλιματική αλλαγή θα μπορούσε να επηρεάσει την Ανταρκτική στο μέλλον.

«Περιλαμβάνει το μακράν παλαιότερο πιστοποιημένο θαλάσσιο sedaDNA μέχρι σήμερα», δήλωσε η Δρ Linda Armbrecht, η επικεφαλής ερευνήτρια από το Πανεπιστήμιο της Τασμανίας.

Ads

Το SedaDNA βρίσκεται σε πολλά περιβάλλοντα, συμπεριλαμβανομένων των χερσαίων σπηλαίων και του υποαρκτικού μόνιμου παγετού, όπου το υλικό χρονολογείται έως και 650.000 χρόνια.