Γενετική παραλλαγή που υπερδιπλασιάζει τον κίνδυνο να νοσήσει κάποιος σοβαρά από κορονοϊό και να πεθάνει 19 ανακάλυψαν επιστήμονες από το Ιατρικό Πανεπιστήμιο στη βορειοανατολική πολωνική πόλη Białystok

Ads

Όπως αναφέρει το Πολωνικό Πρακτορείο Τύπου (PAP) οι επιστήμονες εκτιμούν ότι περίπου το 9% του ευρωπαϊκού πληθυσμού μπορεί να έχει την εν λόγω παραλλαγή. Οι επιστήμονες του Białystok κατέληξαν στα συμπεράσματά τους αφού εξέτασαν 1.500 ασθενείς με COVID-19 ενώ η έρευνά τους συγχρηματοδοτήθηκε από την κυβέρνηση και πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με περίπου δώδεκα ιατρικά ιδρύματα στην Πολωνία καθώς και με μια τεχνολογική εταιρεία που ονομάζεται Imagene.Me.

«Σήμερα είναι μια ιδιαίτερη στιγμή, μια ξεχωριστή μέρα για ολόκληρη την πολωνική επιστήμη, αλλά πάνω από όλα για το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης, για την υγεία των Πολωνών». Ο υπουργός Υγείας Άνταμ Νιεντζιέλσκι χαιρέτισε την ανακάλυψη στην ειδική συνέντευξη Τύπου της Πέμπτης. «Καταφέραμε να εντοπίσουμε έναν πολύ σημαντικό παράγοντα κινδύνου, όσον αφορά τη μόλυνση από τον COVID-19», τόνισε.

«Είδαμε ότι τα γονίδια είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας, ο οποίος μπορεί να αποφασίσει πώς αντιμετωπίζουμε την κάθε ασθένεια, συμπεριλαμβανομένου του COVID-19, αλλά θα ήθελα να το βάλω στη σωστή ιεραρχία», είπε ο καθηγητής Marcin Moniuszko, ο οποίος ηγήθηκε της ερευνητικής ομάδας, μιλώντας σε τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό.

Ads

«Δεν δείξαμε ότι τα γονίδια είναι ο πιο σημαντικός (παράγοντας). Δεν είναι ποτέ τόσο απλό. Είναι σημαντικά, βρίσκονται στην τέταρτη θέση», είπε ο επιστήμονας και πρόσθεσε ότι η έρευνα θα επιτρέψει την ανάπτυξη ενός αρκετά απλού τεστ που θα εντοπίζει ασθενείς με υψηλό κίνδυνο σοβαρής μόλυνσης.