Άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, με την παρουσίαση του προγράμματος για το καλοκαίρι 2017. Κι αν πέρυσι πρόλαβε με πέντε εβδομάδες προετοιμασίας κι έδωσε το στίγμα του, εφέτος είναι η χρονιά της «πραγματικής πρεμιέρας και των εγκαινίων» είπε ο καλλιτεχνικός διευθυντής, Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος.

Ads

«Εγκαινιάζουμε νέους θεσμούς, συνεργασίες και ανοίγματα εντός του Φεστιβάλ, που ελπίζω να μπολιάσουν την ελληνική καλλιτεχνική πραγματικότητα και να εδραιωθούν, προκειμένου να δώσουν τους καρπούς τους στο μέλλον» είπε ο ίδιος, παρουσία της υπουργού Πολιτισμού.

Εκτός από το Λύκειο αρχαίου δράματος στην Επίδαυρο, για σπουδαστές και ηθοποιούς, ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος ανήγγειλε τον νέο θεσμό προφεστιβαλικών εκδηλώσεων, από 22 έως 28 Μαϊου, στην Πειραιώς 260.

Επίσης, το «Άνοιγμα στην πόλη» με συμμετοχικές δράσεις πολιτών σε Αθήνα, Πειραιά έως την Ελευσίνα.

Ads

Ακόμα, συναυλίες στον Κήπο της Πειραιώς 260, σε απευθείας μετάδοση από το Τρίτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας και, για πρώτη φορά, μουσικές παραστάσεις στο κτίριο Ολύμπιον της Λυρικής, στην οδό Ακαδημίας.

Το Φεστιβάλ θα ξεκινήσει τις προφεστιβαλικές εκδηλώσεις στην Πειραιώς 260, προπομπό του προγράμματος που ξεκινά στις 30 Μαΐου στο Ηρώδειο, την 1η Ιουνίου στην Πειραιώς 260 και στις 30 Ιουνίου στην Επίδαυρο και την Μικρή Επίδαυρο.

Όπως πάντα, η Πειραιώς 260 κρατά τη σύγχρονη θεατρική και χορευτική δημιουργία και το Ηρώδειο διατηρεί την μουσική ταυτότητα του Φεστιβάλ, με παραστάσεις λυρικού θεάτρου, ορχήστρες κλασικής μουσικής.

image

Στο Ηρώδειο θα επαναληφθεί, επίσης, τιμώντας τη μνήμη του, η τελευταία παράσταση του Σπύρου Ευαγγελάτου, ο Αμύντας του Γεωργίου Μόρμορη.
Τέλος, έμφαση δίνεται στις εκπαιδευτικές δράσεις – εργαστήρια, συζητήσεις, ημερίδες κτλ.-, ως συνέχεια της πολιτικής που εφαρμόστηκε το καλοκαίρι του 2016.

Ο προϋπολογισμός του Φεστιβάλ είναι περίπου 10 εκατ. ευρώ (4 εκατ. ευρώ για το καλλιτεχνικό πρόγραμμα, 6 εκατ. ευρώ για τα λειτουργικά έξοδα) και προσδοκά σε επιπρόσθετη χρηματοδότηση από ΕΣΠΑ και χορηγίες.

Επίδαυρος

Στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου θα ανέβουν οι παραστάσεις: «Επτά επί Θήβας του Αισχύλου» (Τσέζαρις Γκραουζίνις – Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος) [30 Ιουνίου – 1 Ιουλίου], «Οιδίπους επί Κολωνώ» του Σοφοκλή  (Σταύρος Τσακίρης) [7 – 8 Ιουλίου], «Βάκχες» του Ευριπίδη (Έκτορας Λυγίζος – ΔΗΠΕΘΕ Λάρισας) [14 – 15 Ιουλίου], «Ειρήνη» του Αριστοφάνη – Μια μουσική παράσταση σε σύνθεση του Νίκου Κυπουργού (Κωνσταντίνος Αρβανιτάκης – Εθνικό Θέατρο) [21- 22 Ιουλίου], «Άλκηστη» του Ευριπίδη (Κατερίνα Ευαγγελάτου – Εθνικό Θέατρο) [28- 29 Ιουλίου], «Μήδεια» του Ευριπίδη – Η βαρβαρότητα του έρωτα (Μαριάννα Κάλμπαρη – Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν – ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων) [4- 5 Αυγούστου], και «Πέρσες» του Αισχύλου (Άρης Μπινιάρης) [11-12 Αυγούστου].

image

Στο Μικρό Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου θα ανέβουν οι παραστάσεις:  «Μήδεια» του Ευριπίδη (Δημήτρης Καραντζάς) [30 Ιουνίου – 1 Ιουλίου],  «Άφιξις»- Με αφετηρία τη Μνηστηροφονία από την ομηρική Οδύσσεια (Ιώ Βουλγαράκη – ΠΥΡ) [7-8 Ιουλίου],  «Κύκλωπας» του Ευριπίδη (Παντελής Δεντάκης) [21-22 Ιουλίου], «Προμηθέας Δεσμώτης», «Ικέτιδες» του Αισχύλου (Ολιβιέ Πυ) [4-5 Αυγούστου].

Αναλυτικά το πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου 2017, στην ηλεκτρονική διεύθυνση greekfestival.gr