Το ένα ρεκόρ μετά το άλλο καταρρίπτουν οι θερμοκρασίες στον πλανήτη, με την υπερθέρμανση αυτή τη φορά να απειλεί τόσο τις κλιματικές ισορροπίες όσο και τη θαλάσσια ζωή, διαταράσσοντας όλη την αλυσίδα στην περιβαλλοντική αλυσίδα. Στον φαύλο κύκλο που δημιουργείται, η υπερθέρμανση των ωκεανών τροφοδοτείται και από την υπερθέρμανση του πλανήτη που οφείλεται σε ανθρωπογενείς αιτίες. Με τη σειρά του ο πλανήτης οδηγείται σε υψηλότερες θερμοκρασίες  λόγω και του Ελ Νίνιο, προειδοποιούν οι επιστήμονες.

Ads

Αυτό οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε επιπτώσεις που αφορούν τη θαλάσσια ζωή. Με τον ίδιο τρόπο επηρεάζεται και το κλίμα, ενώ η άνοδος των θερμοκρασιών στους ωκεανούς, με τη σειρά του φέρνει ενίσχυση καιρικών φαινομένων, ως επί το πλείστον ακραίων, όπως οι τυφώνες, οι καύσωνες, καθώς και οι σφοδρές βροχοπτώσεις.

Πρωτοφανής ζέστη

Όπως δήλωσε στο CNN για το θέμα, ο Γκρέγκορι Τζόνσον, ωκεανογράφος της NOAA (Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας), οι παγκόσμιες μέσες θερμοκρασίες των ωκεανών το 2023 ήταν κατά 0,25 βαθμούς Κελσίου θερμότερες από την προηγούμενη χρονιά.

Για το σύνολο του 2023, λοιπόν, οι ωκεανοί στον πλανήτη εμφάνισαν πρωτοφανή ζέστη. Σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία της NOAA και του Climate Reanalyzer του Πανεπιστημίου του Μέιν, οι θερμοκρασίες στην επιφάνεια των ωκεανών από τα μέσα Μαρτίου της χρονιάς που μας πέρασε, άρχισαν να σημειώνουν το ένα ανοδικό ρεκόρ μετά το άλλο σε καθημερινή βάση. Κάτι που φαίνεται να συνεχίζεται και για το 2024.

Ads

Σύμφωνα με τους ειδικούς επιστήμονες, είναι χαρακτηριστικό ότι αυτή η αύξηση ισοδυναμεί με την άνοδο της θερμοκρασίας περίπου δύο δεκαετιών σε μια μόνο χρονιά. Κάτι ιδιαίτερα εντυπωσιακό και φυσικά σημαντικό για την κλιματική αλλαγή.

Θαλάσσια ζωή σε κίνδυνο

Από την Αυστραλία μέχρι τον Βόρειο Ατλαντικό, οι αντιδράσεις είναι αλυσιδωτές στα συστήματα της θαλάσσιας ζωής, με τους υφάλους κοραλιών -ένας χαρακτηριστικός δείκτης- να χάνουν το χρώμα τους και όχι μόνο.

Σχεδόν το 90% της παγκόσμιας επιπλέον θερμότητας που προέρχεται από την καύση των ορυκτών καυσίμων, να σημειωθεί ότι αποθηκεύεται στους ωκεανούς. Με τη σειρά της αυτή η κατάσταση οδηγεί σε ακραία καιρικά φαινόμενα. Όπως τονίζουν οι επιστήμονες, όσο η εκπομπή των αερίων του θερμοκηπίου εξακολουθεί να διαγράφει αυξητική πορεία τόσο θα παρατηρούμε θερμοκρασίες-ρεκόρ και απρόβλεπτες αλλαγές στο κλίμα.