Η θερμοκρασία της επιφάνειας των ωκεανών έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο που είχε ποτέ, καθώς η κλιματική κατάρρευση από την καύση ορυκτών καυσίμων προκαλεί την υπερθέρμανσης των νερών.

Ads

Όπως αναφέρει ο Guardian, η παγκόσμια μέση ημερήσια θερμοκρασία της επιφάνειας της θάλασσας έφτασε τους 20,96 C αυτή την εβδομάδα, σπάζοντας το ρεκόρ των 20,95 C που σημειώθηκε το 2016, σύμφωνα με την υπηρεσία κλιματικής μοντελοποίησης Copernicus.

Οι επιστήμονες λένε ότι είναι πιθανό το ρεκόρ να συνεχίσει να καταρρίπτεται, καθώς συνήθως οι ωκεανοί είναι στη μεγαλύτερη θερμοκρασία παγκοσμίως τον Μάρτιο και όχι τον Αύγουστο.

Η Δρ Samantha Burgess, από το Copernicus, είπε: «Το γεγονός ότι έχουμε δει το ρεκόρ τώρα με κάνει να ανησυχώ για το πόσο θερμότερος μπορεί να γίνει ο ωκεανός από τώρα έως τον επόμενο Μάρτιο».

Ads

Είναι πιθανό οι θερμοκρασίες να οφείλονται εν μέρει από το καιρικό φαινόμενο Ελ Νίνιο – το 2016 ήταν επίσης έτος Ελ Νίνιο.

Ωστόσο, αυτές οι καιρικές συνθήκες πιθανότατα επιδεινώνονται από την κλιματική κατάρρευση και τη θερμαινόμενη ατμόσφαιρα.

Αυτή την εβδομάδα, ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ρίσι Σούνακ, ανακοίνωσε περισσότερες από 100 νέες άδειες πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Βόρεια Θάλασσα, παρά τις συμβουλές των ειδικών για το κλίμα.

Οι ωκεανοί ρυθμίζουν επίσης το κλίμα, απορροφούν τη θερμότητα, οδηγούν τα καιρικά μοτίβα, λειτουργούν ως καταβόθρες άνθρακα και παρέχουν ανάπαυλα καθώς ο δροσερός αέρας που πνέει από τη θάλασσα μπορεί να κάνει τις θερμοκρασίες της καυτής γης πιο υποφερτές.

Ωστόσο, αυτές οι χρήσιμες επιπτώσεις μειώνονται καθώς οι ωκεανοί θερμαίνονται και τα ζεστά νερά έχουν επίσης λιγότερη ικανότητα να απορροφούν διοξείδιο του άνθρακα, πράγμα που σημαίνει ότι θα υπάρχει περισσότερο αέριο θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα. Η θέρμανση των ωκεανών συμβάλλει επίσης στην τήξη των πάγων, η οποία προκαλεί άνοδο της στάθμης της θάλασσας.

Οι μετρήσεις της θερμοκρασίας της επιφάνειας της θάλασσας που πραγματοποιήθηκαν από πλοία χρονολογούνται περισσότερα από 150 χρόνια και είναι μερικά από τα μεγαλύτερα σε διάρκεια αρχεία που είναι διαθέσιμα για την κατανόηση του κλίματος. Τα τελευταία 40 χρόνια, υπάρχουν επίσης διαθέσιμες μετρήσεις από δορυφόρους και σημαδούρες.

Από αυτά τα δεδομένα, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι κατά την πλήρη περίοδο των αρχείων, η παγκόσμια μέση θερμοκρασία της επιφάνειας της θάλασσας έχει αυξηθεί κατά σχεδόν 0,9 C και ότι η αύξηση τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες είναι περίπου 0,6 C. Ο τελευταίος μέσος όρος πενταετίας είναι περίπου 0,2 C πάνω από τον μέσο όρο μεταξύ 1991 και 2020.

Μερικές από τις περιοχές με τη μεγαλύτερη θέρμανση είναι τμήματα του Αρκτικού Ωκεανού, της Βαλτικής Θάλασσας, της Μαύρης Θάλασσας και μέρη του Ειρηνικού.

Αρκετοί θαλάσσιοι καύσωνες σημειώθηκαν σε όλο τον κόσμο φέτος, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ιρλανδίας νωρίτερα αυτό το καλοκαίρι. Την περασμένη εβδομάδα, τα νερά ανοιχτά της Φλόριντα είχαν πρωτοφανείς θερμοκρασίες 38 C.

Οι θαλάσσιοι καύσωνες γίνονται όλο και περισσότεροι, σύμφωνα με μια μελέτη του 2019, με τον αριθμό των ημερών καύσωνα να έχει τριπλασιαστεί τα τελευταία δύο χρόνια που μελετήθηκαν.

Ο αριθμός των ημερών καύσωνα αυξήθηκε περισσότερο από 50% τα 30 χρόνια έως το 2016, σε σύγκριση με το 1925-54. Οι επιστήμονες είπαν εκείνη την εποχή ότι η ζέστη κατέστρεψε περιοχές θαλάσσιων ζώων «όπως οι πυρκαγιές εξαφανίζουν τεράστιες εκτάσεις δάσους».

Η ζημιά που προκαλείται για την ανθρωπότητα είναι ανυπολόγιστη, αφού βασίζεται στους ωκεανούς για οξυγόνο, τρόφιμα, προστασία από τις καταιγίδες και την απομάκρυνση του διοξειδίου του άνθρακα που θερμαίνει το κλίμα στην ατμόσφαιρα.