Ένας άνδρας από το Κιριμπάτι κατέθεσε αίτηση για χορήγηση ασύλου στη Νέα Ζηλανδία επισημαίνοντας πως είναι πρόσφυγας, όχι κάποιας δίωξης, αλλά της κλιματικής αλλαγής.

Ads

 
Πρόκειται για έναν 37χρονο από το νησί Κιριμπάτι, το οποίο εξαφανίζεται σταδιακά λόγω της ανόδου της στάθμης της θάλασσας εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής. Σημειώνεται πως οι αρχές του Κιριμπάτι αγόρασαν εκτάσεις στο κεντρικό νησί του νησιωτικού κράτους Φίτζι, ως ένα μακροπρόθεσμο μέτρο, για την αντιμετώπιση της ανόδου της στάθμης της θάλασσας, που είναι πιθανό να καταστήσει τη νησιωτική χώρα μη κατοικήσιμη.
 
Ο 37χρονος και η σύζυγός του, πριν από έξι χρόνια εγκατέλειψαν το Κιριμπάτι αναζητώντας ένα καλύτερο μέλλον στη Νέα Ζηλανδία, όπου γεννήθηκαν και τα τρία τους παιδιά.  Ήδη η αρμόδια υπηρεσία της Νέας Ζηλανδίας έχει απορρίψει δύο φορές την αίτηση ασύλου του 37χρονου στην οποία επικαλείται την κλιματική αλλαγή και την άνοδο της στάθμης της θάλασσας ως την αιτία που καθιστούν πολύ επικίνδυνη της ζωή στο Κιριμπάτι.

«Δεν υπάρχει μέλλον για εμάς εάν επιστρέψουμε στο Κιριμπάτι, ειδικά για τα παιδιά μου. Δεν υπάρχει τίποτε για εμάς εκεί», δήλωσε ο 37χρονος, σημειώνοντας πως η επιστροφή της οικογένειας στη νησιωτική χώρα θα θέσει σε κίνδυνο τις ζωές των παιδιών. Η υπόθεση αναμένεται να εκδικαστεί στις 16 Οκτωβρίου στο ανώτατο δικαστήριο της Νέας Ζηλανδίας.
 
Διαβάστε επίσης:

Το Κιριμπάτι, ένα σύμπλεγμα κοραλλιογενών νησιών, μεταξύ της Χαβάης και της Αυστραλίας, και κατοικείται από περίπου εκατό χιλιάδες ανθρώπους. Το νησί έχει αναγνωριστεί από τους επιστήμονες ως ένα από τα πιο ευάλωτα σημεία για το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής που επιφέρει την άνοδο της στάθμης της θάλασσας.
 
Το επίπεδο της στάθμης της θάλασσας στην περιοχή του Κιριμπάτι παρουσιάζει αύξηση κατά 2 χιλιοστά ετησίως, ωστόσο εκτιμάται πως τις επόμενες δεκαετίες το φαινόμενο θα επιταχυνθεί. Η οικονομία του Κιριμπάτι βασίζεται κυρίως στα δέντρα καρύδας και τον τουρισμό, ωστόσο η εκμετάλλευση των δένδρων επηρεάζεται αρνητικά από την αύξηση της στάθμης της θάλασσας και τις αλλαγές στις καιρικές συνθήκες.
 
Η παρατεταμένη ανομβρία και η εισχώρηση αλμυρού νερού στις γεωτρήσεις έχουν προκαλέσει σημαντικά προβλήματα στην παροχή πόσιμου νερού. Εξάλλου πρόσφατες έρευνες επισημαίνουν πως τα νησιά του Ειρηνικού τις επόμενες δεκαετίες θα χάσουν μέρος από τις εκτάσεις τους λόγω της κλιματικής αλλαγής και της αύξησης της στάθμης της θάλασσας. Όπως σημειώνεται στις έρευνες, αυτές οι αλλαγές θα οδηγήσουν σε αναζήτηση νέων παραγωγικών τομέων, ενώ δεν αποκλείεται και να μετατρέψουν τα νησιά σε ακατάλληλα για επιβίωση.

Ads