Οι κάτοικοι των νησιών του Ειρηνικού θα προκαλέσουν τους ηγέτες των χωρών του κόσμου τις προσεχείς ημέρες να αναλάβουν δράση απέναντι στην κλιματική αλλαγή. Επισημαίνουν ότι τα νησιά τους οδεύουν προς το να καταστούν μη κατοικήσιμα εξαιτίας της αύξησης της στάθμης της θάλασσας και των διαρκώς εντεινόμενων πλημμυρών, ξηρασιών και καταιγίδων.
Ads
«Ο Ειρηνικός παλεύει για την επιβίωσή του. Η κλιματική αλλαγή έχει ήδη επέλθει», δήλωσε ο Κρίστοφερ Λικ, πρόεδρος των Νησιών Μάρσαλ, ο οποίος θα πραγματοποιήσει την ετήσια Σύνοδο των Νησιών του Ειρηνικού. Στην Σύνοδο παρίστανται ηγέτες από όλο τον κόσμο – ειδικά από περιοχές που εκπέμπουν αέρια του θερμοκηπίου, όπως οι ΗΠΑ, η Κίνα και η Ε.Ε.
Τα Νησιά Μάρσαλ, αποτελούμενα από 29 μικρά νησιά ύψους 2 μέτρων από την στάθμη της θάλασσας μεταξύ της Αυστραλίας και της Χαβάης, είναι πολύ ευάλωτα στην κλιματική αλλαγή. Ο πρόεδρός τους νωρίτερα μέσα στον χρόνο είχε κηρύξει κατάσταση εκτάκτου ανάγκης εξαιτίας μιας αλληλουχίας ξηρασιών και των χειρότερων πλημμυρών που είδαν ποτέ.
Και άλλα μικρά κράτη του Ειρηνικού, όπως τα νησιά Σολομώντα, τα Ταβαλού και τα Νησιά Καρτερετ, υπέστησαν τις συνέπειες αυτών των φαινομένων. Ο πρόεδρος του Κιριμπάτι, Ανοτε Τονγκ, εκτίμησε ότι η χώρα του δεν θα είναι κατοικήσιμη σε 30 με 60 χρόνια καθώς έχει μολυνθεί το πόσιμο νερό. Κάποια νησιά της χώρας του έχουν πλημμυρίσει σε σημείο που οι κάτοικοι κωπηλατούν μέσα στις πόλεις. Ο Τονγκ εξετάζει το ενδεχόμενο να αγοραστούν 2.000 εκτάρια γης στα νησιά Φίτζι ώστε να μπορούν να καλλιεργήσουν τρόφιμα ή και να χρησιμεύσουν ως σημείο μετοίκησης.
Οι νησιώτες περιμένουν όλους τους ηγέτες στην Σύνοδο ώστε να υπογραφεί η Συνθήκη Μαχούρο, η οποία θα παρουσιαστεί στον ΟΗΕ τον Νοέμβριο στην Πολωνία. Εκτιμούν ότι θα ευαισθητοποιήσουν τους ηγέτες του κόσμου να δράσουν άμεσα και να επανεκκινήσουν τις συζητήσεις για τον περιορισμό των ρύπων στα Ηνωμένα Έθνη.
Τα νησιά ευθύνονται για λιγότερο από το 0,1% της παγκόσμιας εκπομπής αερίων του θερμοκηπίου. Σε πολλές περιπτώσεις έχουν αντικαταστήσει το πετρέλαιο με βιοκαύσιμο από καρύδες. Νησιά περιφερειακά των Μάρσαλ έχουν μετατραπεί σε μονάδες παραγωγής ηλιακής ενέργειας. Τα νησιά Ταβαλού και Κουκ σκοπεύουν να μπορούν να εξαρτηθούν μόνο σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μέχρι το 2020.
Η Επίτροπος της Ε.Ε. για την Κλιματική Αλλαγή, Κονι Χεντεγκαρντ, κάλεσε να στηριχθούν τα νησιά του Ειρηνικού στην επικείμενη Σύνοδο. «Τα χαμηλά αυτά νησιά κινδυνεύουν να πνιγούν από την θάλασσα και οι κάτοικοί τους να αναγκαστούν να βρουν νέα γη να κατοικήσουν. Οι ακραίες καιρικές συνθήκες στον Ειρηνικό δεν αποτελούν μελλοντικό σενάριο. Είναι καθημερινότητα. Και αυτό δεν πρέπει να μας εκπλήσσει. Οι επιστήμονες προειδοποιούσαν για χρόνια ότι ο πλανήτης θερμαίνεται και ότι θα αναγκαστούμε να αντιμετωπίσουμε πολύ χειρότερα και απρόβλεπτα φαινόμενα».
«Ο Ειρηνικός μπορεί να υπολογίζει στην Ευρώπη. Εμείς υπολογίζουμε στον Ειρηνικό ότι θα μας βοηθήσει να πείσουμε όλες τις μεγάλες οικονομίες του κόσμου να αναλάβουν δράση απέναντι στην κλιματική αλλαγή», πρόσθεσε.
Όλα τα κλιματικά μοντέλα σημειώνουν ότι η στάθμη της θάλασσας θα ανεβαίνει όσο λιώνουν οι πάγοι στους πόλους. Βέβαια, τα παλιρροιακά κύματα στον Ειρηνικό συνδέονται κυρίως με τα φαινόμενα του El Nino και με δραστηριότητα των τεκτονικών πλακών.
«Όσο καθυστερούμε, πλησιάζουμε το σημείο όπου δεν θα υπάρχει επιστροφή», σχολίασε ο Φίλιπ Μίλερ, υπουργός Εξωτερικών των Νησιών Μάρσαλ. «Πρέπει να ενεργοποιηθεί ξανά η διεθνής κοινότητα και να αντιληφθεί ότι υπάρχουν χώρες που δεν θα υφίστανται σε λίγο καιρό».
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >