Μπορεί η εύλογη ανησυχία των επιστημόνων για την αύξηση της στάθμης της θάλασσας να είναι πιο έντονη από ποτέ λόγω της κλιματικής αλλαγής, ωστόσο υπάρχει και μια χώρα που αυτές τις προειδοποιήσεις δεν τις λαμβάνει απλώς σοβαρά, αλλά τους δίνει προτεραιότητα. Μιλάμε, βεβαίως, για την Ολλανδία.

Ads

Οι λεγόμενες και Κάτω Χώρες αποτελούν τον νούμερο ένα ενδιαφερόμενο για όποια εξέλιξη αφορά την υπερθέρμανση του πλανήτη και την αύξηση της στάθμης των υδάτων.

Τα μέτρα που λαμβάνουν προληπτικά και όχι μόνο, έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το πώς η ευρωπαϊκή αυτή χώρα κινείται, αξιοποιώντας τα επιστημονικά και ερευνητικά δεδομένα, και κάνει πράξη προγράμματα που έχουν στόχο να τη βοηθήσουν να αντιμετωπίσει επί της ουσίας τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Το «θαύμα» του Ρότερνταμ

Το Ρότερνταμ είναι η πόλη της Ολλανδίας που έχει πολλαπλές προκλήσεις να αντιμετωπίσει λόγω των εξελίξεων στο πεδίο του κλίματος. Με το πρόγραμμα «Climate Now», όπως έχει παρουσιάσει το Euronews, η πόλη προσπαθεί να θέσει υπό έλεγχο το ζήτημα της ανόδου της θαλάσσιας στάθμης, αποθηκεύει νερό με την αξιοποίηση των κήπων στις ταράτσες των κτιρίων, ενώ την ίδια στιγμή παράγει τα δικά της προϊόντα και διαθέτει πλωτά αγροκτήματα και φάρμες.

Ads

Η θέση της χώρας που την κάνει ευάλωτη στην κλιματική αλλαγή, απαιτεί σαφείς και καίριες χωροταξικές δράσεις, με τεχνητά μέσα, προκειμένου οι μεταβολές στο φυσικό περιβάλλον να μην επιδρούν αρνητικά στην επιβίωση και την καθημερινή ζωή των κατοίκων.

Οι προκλήσεις είναι μεγάλες κι έχουν επίδραση ακόμη και στην επί χάρτου… επικράτεια της χώρα, καθώς μεγαλώνει με νέους τρόπους η πραγματική της επιφάνεια…

Καινοτομία και βιώσιμη ανάπτυξη

Ένα από τα σημαντικά έργα που έχουν γίνει στην Ολλανδία, βρίσκεται στα νότια της χώρας, πρόκειται για το Maeslantkering, ένα σύστημα που προστατεύει τις Κάτω Χώρες από την άνοδο της στάθμης του νερού. Αποτελεί και τον μεγαλύτερο κυματοθραύστη τον κόσμο. Έχει ύψος 22 μέτρα και αποτελεί έναν σημαντικό μηχανισμό προστασίας για την Ολλανδία.

Εντυπωσιακό είναι το σύστημα αποθήκευσης νερού που με καινοτόμο τρόπο κατορθώνει να συγκρατεί και να αποθηκεύει πάνω από 60 λίτρα νερό ανά τετραγωνικό μέτρο, με τους κήπους στις οροφές των κτιρίων, ενώ την ίδια στιγμή αποτελούν μια μοναδική ευκαιρία καλλιέργειας βρώσιμων λαχανικών.

Στο πλαίσιο της βιώσιμης ανάπτυξης, μια άλλη καινοτομία αφορά τις πλωτές φάρμες όπου αναπτύσσεται και ο αγροτο-κτηνοτροφικός τομέας της χώρας και σε αυτό το επίπεδο.

Η Ολλανδία προσπαθεί να αξιοποιήσει κάθε διαθέσιμη δυνατότητα, ενσωματώνει νέες ιδέες και υποδέχεται το μέλλον με καινοτομία, πρόνοια και συνεχή εργασία πάνω στο πεδίο της βιώσιμης ανάπτυξης.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη History Mystery (@historymysteryog)