Η γη περιστρέφεται λίγο πιο αργά ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής, της υπερθέρμανσης του πλανήτη και των πάγων που λιώνουν στους πόλους του. Μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο «Nature» προέβη σε αυτή τη διαπίστωση.

Ads

Η γη λοιπόν γυρίζει, αλλά γυρίζει πιο σιγά, καθώς η μικρότερη ποσότητα πάγου που συσσωρεύεται στον αρκτικό κύκλο και στην Ανταρκτική έχει επίδραση στην ταχύτητα περιστροφής του πλανήτη.

Ο συγγραφέας της μελέτης, Ντάνκαν Άγκνιου, γεωφυσικός στο Ινστιτούτο Ωκεανογραφίας Scripps του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο, με ενθουσιασμό παρατηρεί: «Είναι εντυπωσιακό ακόμα και για μένα τον ίδιο το γεγονός ότι κάναμε κάτι που αλλάζει πλέον με μετρήσιμο τρόπο την ταχύτητα με την οποία περιστρέφεται η γη. Είναι κάτι άνευ προηγουμένου».

Για χιλιετίες η ανθρωπότητα προσπαθεί να αποκωδικοποιήσει τον τρόπο που κινούνται οι δυνάμεις της φύσης, ωστόσο για πρώτη φορά διαπιστώνουμε ότι ακριβώς η συμπεριφορά μας ως προς το περιβάλλον, μπορεί να έχει καίρια επιρροή στον πλανήτη.

Ads

Απρόβλεπτες συνέπειες

Σύμφωνα με την έρευνα, η γη έχει εμφανίσει πιο ταχείς ρυθμούς που περιστρέφεται τις τελευταίες δεκαετίες. Ενδεχομένως αυτό να οδηγήσει και τους επιστήμονες σε μια άλλη σημαντική παρέμβαση: Εκείνο το δευτερόλεπτο που έχει προστεθεί εμβόλιμα στην ώρα μας, ίσως πλέον να χρειαστεί να ξαναβγεί το 2026.

Ήδη ο ρυθμός που λιώνουν οι πάγοι στην Αρκτική και την Ανταρκτική λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη, έχει οδηγήσει την επιστημονική κοινότητα να προχωρήσει σε αναβολή κατά τρία έτη αυτής της κίνησης.

Ωστόσο, όπως επισημαίνεται σε άρθρο που συνοδεύει την εν λόγω έρευνα, «Δεν έχει ποτέ προστεθεί ή δοκιμαστεί ένα αρνητικό επιπλέον δευτερόλεπτο, οπότε τα προβλήματα που θα μπορούσε να δημιουργήσει δεν έχουν προηγούμενο».

Η προσθαφαίρεση του δευτερολέπτου στην ψηφιακή εποχή

Μπορούμε να φανταστούμε πόσο καταλυτικές συνέπειες θα είχε κάτι τέτοιο για τα υπολογιστικά συστήματα που χρησιμοποιούνται σε όλον τον κόσμο, στην ψηφιακή εποχή που ζούμε.

Σύμφωνα με τον συγγραφέα της μελέτης, προκειμένου να ρυθμιστεί η παγκόσμια χρονομέτρηση, θα πρέπει να μελετηθεί τόσο η κλιματική αλλαγή όσο και η υπερθέρμανση του πλανήτη.

Οι μεταβολές στην περιστροφή της γης σε μακρόπνοο ορίζοντα έχουν να κάνουν με την τριβή που παρουσιάζουν οι παλίρροιες στον πυθμένα των ωκεανών.